Zomrel legendárny režisér slovenského pôvodu Ivan Reitman

 Ivan ReitmanIvan Reitman, známy filmový režisér, ktorého preslávila filmová séria Krotitelia duchov, zomrel v sobotu večer 12. februára 2022 vo veku 75 rokov. Naposledy vydýchol v spánku vo svojej vlastnej rezidencii v kalifornskom meste Montecito, o čom v nedeľu informovala agentúru AP jeho vlastná rodina.

Narodil sa 27. októbra 1946 v bývalom Československu, konkrétne v Komárne. Jeho rodičia boli maďarskými židmi - matka počas vojny prežila koncentračný tábor v Auschwitzi, otec zase pôsobil v odboji. Po jej skončení obaja emigrovali za príbuznými do kanadského Toronta. Tam Reitman vyštudoval hudbu a drámu na McMaster University v Hamiltone, kde začal neskôr nakrúcať i krátke filmy. Jeho režijným debutom bola komédia Foxy Lady z roku 1791, ktorú aj zostrihal a vytvoril pre ňu hudbu. Do väčšieho povedomia verejnosti sa však dostal až ďalšou komédiou Padavky (1979), kde sa prvýkrát objavil v hlavnej roli Bill Murray.

Jeho kariéra sa naplno rozbehla už o niekoľko rokov neskôr a to vďaka spomínaným Krotiteľom duchov (1984). Ich úspech mu otvoril dvere k ďalším zaujímavým projektom, z ktorých spomeňme Dvojičky (1988), Dave (1993), 6 dní, 7 nocí (1998), či Evolúcia (2001). Režisérsky sa angažoval aj na Krotiteľoch duchov 2 (1989), producentsky na neveľmi pozitívne prijatom reboote tejto značky z roku 2016 a nakoniec i na regulárnom treťom dieli s názvom Krotitelia duchov: Dedičstvo (2021), kde prenechal réžiu svojmu synovi Jasonovi. Jeho posledným filmom bola trochu netradične športová dráma Veľký draft s Kevinom Costnerom (2014), ktorá však nezaznamenala komerčný úspech. V brandži sa inak podarilo presadiť aj jeho dcére Catherine, ktorá sa angažuje ako herečka, producentka a scenáristka.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.