Správa režiséra Petra Bebjaka sa premietne v USA

Sprava resizeFilm režiséra Petra Bebjaka Správa o úteku Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu z koncentračného tábora v Osvienčime a o správe, ktorá napokon zachránila životy státisícom ľudí, uvidia aj diváci v amerických kinách. Prinesie im ich tam renomovaná spoločnosť Samuel Goldwyn Films. „Tento film človeka chytí za srdce, ale aj inšpiruje. Peter Bebjak dokázal citlivo prepojiť historickú presnosť s osobnou skúsenosťou ústredných postáv. Výsledkom je strhujúci a vizuálne invenčný zážitok. Noel Czuczor a Peter Ondrejička dokázali zachytiť fyzickú trýzeň života v koncentračnom tábore, nebezpečenstvo úteku a pocit trápenia, keď si uvedomili, že túto hroznú pravdu svet nie je pripravený prijať. Je pre nás cťou byť súčasťou tohto filmu,“ napísal Peter Goldwyn, prezident Samuel Goldwyn Films. Príbeh filmu totiž nemá len regionálny rozmer, rozpráva o téme, ktorá zasiahla celý svet.

"Ak sa jeden z najvýznamnejších ľudí v americkom filmovom priemysle o našom filme, režisérovi a hercoch vyjadruje s takým uznaním, je to pre nás nesmierne ocenenie a veľmi si to vážime. Rovnako ako to, že sa film Správa vďaka tejto spolupráci dostane do kín v celých USA. Niečo podobné je pre slovenskú kinematografiu absolútne jedinečné," povedal producent Rasťo Šesták, DNA Production. Okrem USA sa Sprava2 resizeSpráva bude premietať napríklad aj vo Veľkej Británii, Francúzsku alebo Japonsku, v tejto chvíli už v siedmich krajinách. Tvorcovia naplánovali premiéru na na 28. januára budúceho roka, symbolicky deň po výročí oslobodenia Osvienčimu. Termín však nie je definitívny, kvôli pandemickej situácii sa bude možno posúvať.

V réžii Petra Bebjaka (Herec,Trhlina, Čiara, Za sklom) sa v hlavných úlohách predstavia Noel Czuczor ako Freddy a Peter Ondrejička ako Valér. V úlohe Warrena sa objaví herecká hviezda John Hannah, v ďalších úlohách diváci uvidia aj známych hercov z Poľska, Nemecka a Česka. Pieseň Červené polia, ktorá bude znieť na záver príbehu a film bude sprevádzať počas celej kampane, zložila a naspievala Sima Martausová.

Správa s rozpočtom 3,2 milióna eur je najdrahším projektom spoločnosti D.N.A. production. Koproducentami projektu sú Evolution Films (Česká republika) a Ostlicht filmproduktion (Nemecko). Vznik filmu finančne podporili aj RTVS, Česká televízia a Audiovizuálny fond.

Prevzaté: Hospodárske noviny
Foto:D.N.A. production

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.