Tajné mesto (Secret City, TV seriál)

Tajne resizeKrátke listovanie rebríčkami najúspešnejších austrálskych seriálov prezrádza viac obľubu ľahkých žánrov, s komediálnym či satirickým nábehom, melodrám so silným emocionálnym nábojom, alebo tínedžerských historiek s infantilnými, v lepšom prípade nostalgickými odkazmi. Najčastejšie citovanými titulmi sú Hey, Hey, It´s Saturday, ktorý bežal v rokoch 1971 – 1999, Redfern Now (2012), alebo The Slap (2011) . Ťažšie žánre, kriminálky, špionážne alebo sociálno-kritické drámy sú zrejme hudbou posledného desaťročia.

Hlavnou atrakciou Tajného mesta je herečka Anna Torv. Obdiv a sympatie divákov si získala najmä postavou lesbickej expertky na vraždy Wendy Carr v americkom seriáli Mindhunter: lovci myšlienok (2017-2019). V Tajnom meste je chladnokrvnou novinárkou Harriet Dunkley, pátrajúcou po okolnostiach smrti mladého chlapca. Jeho mŕtvolu náhodou zahliadne na brehu rieky pri rannom tréningu na člne. Tajne si mŕtvolu s rozpáranou hruďou, obklopenú policajtami, vyfotí a dá sa do pátrania. Zistí, že šlo zrejme o Tajne2 resizeMaxa Dalgettyho, chlapca, ktorého v úvode naháňajú na moste Číňania. V zúfalstve zhltne nejakú kartu a skočí z mosta do vody. Max bol členom školského zboru, rovnako ako istá Sabine Hobbs, dievča, ktoré sa zapálilo v mene slobodného Tibetu na pekingskom námestí a Číňania ju odsúdili na dvadsaťročný trest. Austrália sa ju snaží dostať späť domov, kde na ňu čaká nešťastná matka. Takto vyzerajú jednotlivé udalosti na povrchu, ich skrytá pravda sa postupne v priebehu šiestich dielov prvej série vynára.

Novinárka si pre informácie chodí k svojmu bývalému mužovi. Zmenil identitu, je z neho žena Kim Gordon (herec Damon Herriman bol aj šialeným Charlesom Mansonom v seriáli Midhunter: lovci myšlienok) a pracuje pre tajné služby. Jej ďalším užitočným asistentom a zároveň milencom je mladý študent. Snaží sa preňu rozšifrovať obsahy najrôznejších materiálov, odkrývajúcich zložitý komplot. Sú v ňom zamiešaní členovia vlády, pracovníci čínskej ambasády i agenti tajnej služby. Skratkami vplyvných inštitúcií sa to v dialógoch len tak hemží, môžme teda vedieť, že ASIS (Australian Intelligence Service) je austrálskou CIA, kontrarozviedkou sa zaoberá ASIO, paralela americkej FBI. V dialógoch sa ešte spomína ASD (Australian Signal Directorate), čo je vládna agentúra, súčasť bezpečnostnej obrannej siete.

Tajne3 resizeDejová topografia seriálu časom vzbudzuje úsmev, aj keď divák asi neregistruje, ako sa Harriet plavne dostane z redakcie do parlamentu, kde navyše zasadá vláda. Úrad vlády asi maľujú. Premiér Martin Toohey (Alan Dale) napodiv rieši záležitosti obrany s generálnou prokurátorkou Catrionou Bailey (Jacki Weaver) a z celej vlády má v pätách len problematického ministra obrany Mala Paxtona (Dan Willie). Tento triumvirát tu predstavuje centrálny problém Austrálie, komplikované vzťahy s Čínou. Hádajú sa o tom, či môžu kúpiť japonské ponorky a koho tým viac naštvú Američanov, alebo Číňanov. V prvej sérii sa do Juhočínskeho mora odvážia austrálske krížniky a narazia na hliadkujúcu čínsku loď, dokonca nejaký námorník padne do mora a utopí sa. To je neúnosné faux pas a hneď vidíme, ako Číňania hackujú dve austrálske lietadlá. Spôsob, ako sú predstavení agenti čínskej tajnej služby, prepletenej s čínskou ambasádou, zodpovedá výberu tých najsurovejších typov zo špiónskeho registra. Najhorší je tu istý Zheng (Gary Young), chladnokrvný likvidátor všetkých, čo stoja v ceste. Dôjde aj na krásnu manželku veľvyslanca Weng Meigui (Eugenia Yuan), ako inak špiónku, so slabosťou pre austrálskeho ministra obrany. Je to typológia bondovského razenia, akoby sa tvorcovia chceli zavďačiť všetkým, aj jednoduchým adrenalistom, aj politickým meditatívcom a všetko tak ostalo kdesi medzi Homelandom a nejakou Tajne4 resizeamerickou tuctovkou.

Ešte k Harriet a jej nadpozemskej schopnosti všetko sa dozvedieť a všade sa dostať. Fascinovalo ma, ako sa bez nejakých problémov pohybuje nielen parlamentom a načúva za pootvorenými dverami pri rokovaní spomínaného vládneho triumvirátu, ale rovnako záhadne sa pohybuje v budovách tajných služieb a oslovuje agentov na chodbách. S takými vymoženosťami sa jej ľahko pátra! Anna Torv  tieto scenáristické skratky ustála, s použitím decentných hereckých výrazových prostriedkov. Posadnutosť prácou, vytrvalosť „teriéra“ v sledovaní stopy, predstavuje s ženskou eleganciou a zároveň s akýmsi tlmeným fanatizmom lovca, hypnotizujúceho svoju obeť. A klame tiež profesionálne, aj keď jej to veľmi nepomôže a v prvej sérii skončí tam, kde to nikto nečakal.

Strach z čínskych tajných služieb, voľne operujúcich na území Austrálie, likvidujúcich svojich disidentov, je trochu alibisticky vyrovnaný zradnými Austrálčanmi na najvyšších miestach. Niekedy sa dokonca strácajú rozdiely medzi zločincami, čo je tiež prejav neveľmi vysokej dôvery, ako voči domácim tajným službám, tak voči vláde. Ostatne sme túto široko zdieľanú anomáliu videli i v seriáli Bez štátnej príslušnosti, kde je opovrhovanie štátnymi inštitúciami a ich predstaviteľmi takmer vlastenecká povinnosť.

Druhá séria sa začína výbuchom domu rodiny Lambertovej, vydávaný za chybu v plynovom vedení. Neskôr sa ukáže, že požiar spôsobila strela z bezpilotného dronu. Je pri tom samozrejme Harriet, už mediálna poradkyňa senátorky Karen Koutoufides (Danielle Cormack) nazývanej Biela rytierka. Tajne5 resizePočína si ako jediná vyšetrovateľka celej kauzy so záujmom zistiť, čo sa vlastne stalo. Je to opäť scenáristická fikcia, skratka, ťažko povedať, či použitá z nutnosti, alebo nevedomosti. Do dejovej štruktúry je zamontovaná aj istá Mina Almasi, Harrietina spoluväzenkyňa. V Austrálii je zrejme ako migrantka z Iraku, kde v roku 2003 zahynula zásahom austrálskych vojakov jej rodina, rodičia a malý syn. Senátorka (ako sa z generálnej prokurátorky stane bez volieb senátorka je ďalšou originálnou licenciou scenáristov) Bailey podľa Mininej verzie zamietla všetko pod koberec,l asi výmenou za možnosť presťahovať sa do Austrálie, kde žije v luxusnom dome s mužom a malou dcérou. K sérii týchto podivností môžme priradiť aj fakt, že Mina bola s Harriet vo väzení. Dôvody jej uväznenia majú istú rolu aj v gordickom uzle krízovej situácie, aj keď môže hravo slúžiť, ako ukážka celkom zdarne zakamuflovaných nezmyslov.

Aby dramatických „vláken“ nebolo málo, odskočíme si aj do Pakistanu, kde bol nejaký supertajný úkryt pre výzvedné a vojenské kapacity. Niekto úkryt prezradí, zaútočia naň ozbrojenci a istého Marksona zajmú. Strelu z dronu identifikujú ako pakistanský útok a schyľuje sa dokonca k vojne. Vojaka Josepha Sullivana (Rob Collins) pošlú domov a stane sa tak okrem iného pomocník Harriet vo veciach právd, skrývajúcich sa všade tam, kde ich skvelá a krásna novinárka vždy neomylne nájde.

Tajne6 resizeTajné mesto (Secret City, TV seriál), Austrália, 2016–2019
Dĺžka: 10 h 8 min. (Minutáž: 47–53 min.)
Réžia: Emma Freeman, Tony Krawitz, Daniel Nettheim
Predloha: Steve Lewis (kniha), Chris Uhlmann (kniha)
Scenár: Belinda Chayko, Elise McCredie, Matt Cameron
Kamera: Mark Wareham, Garry Phillips
Hudba: David Bridie
Strih: Martin Connor
Scénografia: Felicity Abbott, Elizabeth Mary Moore
Kostýmy: Mariot Kerr, Wendy Cork
Producenti: Stephen Corvini, Joanna Werner
Hrajú: Anna Torv, Aleks Mikic, Alex Dimitriades, Jacki Weaver, Damon Herriman, Alan Dukes, Jenny Wu, Alan Dale, Chris Haywood, Sacha Horler, Mekhi Phifer, Benedict Samuel, Miranda Tapsell, Dan Wyllie, Eugenia Yuan, Matt Zeremes, Max Brown, Huw Higginson, Martin Jacobs, Neil Pigot, Graham Gall, Brenna Harding, Max Cullen, Charles Wu, Jeanette Cronin, Benedict Hardie, Rob Collins, Evan Evagora, Duncan Fellows, Rose Riley, Eliza Charley, Danielle Cormack, Laura Gordon, Don Hany, Andrew McFarlane, Joel Tobeck, Robert Rabiah, Nathaniel Dean, Christopher Kirby, Fiona Press, Rhondda Findleton, Di Adams, Kate Mulvany, Paul Gleeson, David Roberts, Laura Brent
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.