Na krásnom modrom Dunaji (SR 1994)

Na krasnom modrom DunajiKomédia, 123 minút
Scenár: Maroš Hečko, Štefan Seman. Réžia: Štefan Semjan. Kamera: Martin Štrba. Strih: Peter Kordáč. Hudba: John Lurie, Iggy Pop. Hrajú: Juraj Johanides, Maroš Kramár, Vladimír Hajdu, Silvia Šuvadová, Marián Labuda, Andrej Hryc, Ľubomír Paulovič, Anna Šišková, František Kovár, Peter Bzdúch a ďalší.
Slovenská premiéra: 20. augusta 2020
Bláznivá komédia s kriminálnou zápletkou o troch bohémskych kamarátoch (Ady Hajdu, Juraj Johanides, Maroš Kramaár) sa odohráva v Bratislave na začiatku 90. rokov minulého storočia. Začína sa krádežou obrazu Andyho Warhola, pokračuje policajnou naháňačkou a prináša príbeh plný zvratov, prekvapení a vtipných epizód. Dlhometrážny debut Štefana Semjana je s odstupom rokov nielen filmom o priateľstve a bláznivých nápadoch s hudbou Johna Lurieho, ale aj sprievodcom po bratislavských krčmách i nóbl podnikoch, kluboch, mostoch a uličkách pred štvrťstoročím. Film bol niekoľko rokov v TOP 10 divácky najúspešnejších slovenských filmov v ére samostatnosti a po digitálnom reštaurovaní v Slovenskom filmovom ústave sa vracia do kín v obnovenej premiére. „Mal som vtedy 31 alebo 32 rokov,“ spomína na nakrúcanie filmu Juraj Johanides, dnes režisér, ktorý vo filme herecky debutoval. „A musím povedať, že som sa so Štefanom dosť pohádal, pretože som bol presvedčený, že sme veľmi starí na ten film, že by ho mali hrať oveľa mladší ľudia. Všetky situácie, ktoré sa tam dejú, prináležia viac mladším ľuďom, ktorí si ešte v podstate nič neuvedomujú. Ale bolo medzi nami veľmi silné priateľstvo, a preto som ten film so Štefanom nakoniec nakrúcal, aj keď dva dni pred natáčaním som bol hlboko presvedčený, že to nebudem hrať,“ hovorí Johanides.
Foto: ASFK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.