Európske filmy za euro

ASFKlogo resizeTradičný letný projekt Európske filmy za euro sa začne v pondelok 15. júna a potrvá celé leto. Divákom ponúkne až tridsať súčasných filmov za symbolické vstupné jedno euro. Snímky v kolekcii sú filmami, ktoré si získali priazeň divákov, či ceny na medzinárodných festivaloch, pričom mnohé z nich vstúpili do distribúcie len nedávno.

Unikátnosť projektu spočíva v tom, že denne uvádza kvalitné európske filmy za výnimočne dobrú cenu. Sú medzi nimi aj distribučné tituly minulého roka, čo ocenia najmä diváci, ktorí ich nestihli v kinách vidieť v čase ich uvedenia. Projekt, ktorý organizujú Slovenský filmový ústav (SFÚ) a Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK), potrvá do 31. augusta. „Ide o ucelenú ponuku európskych filmov na letné mesiace, ktoré vďaka tomuto projektu vraciame späť do distribúcie. Filmové kluby môžu pre svojich divákov vyberať z 30 kvalitných  filmov.“ prezrádza Jakub Zipser, koordinátor distribučných projektov ASFK.

 

Na konci mája sa konal úspešný Minifestival európskeho filmu a zastúpených v ňom bolo hneď niekoľko titulov z distribúcie Filmyzaeuro resizeASFK. Štyri filmy z tohto festivalového výberu sa pre svoje kvality dostali aj do výberu európskych filmov za euro. Nájdete medzi nimi osobný film o módnom návrhárovi McQueen, provokatívny portrét Silvia Berlusconiho Oni a Silvio, ponurý a zároveň groteskne humorný film Larsa von Triera Jack stavia dom, či dobrosrdečný titul Šťastný Lazzaro, ktorý si v Cannes odniesol cenu za Najlepší scenár.  

 

Nachádzajú sa tu aj filmy, ktoré zbierali ceny na medzinárodných festivaloch, ako napríklad francúzska komédia Kým nás svadba nerozdelí či cestovateľské dobrodružstvá v dokumente Trabantem tam a zase zpátky. V ponuke má silné zastúpenie aj žáner drámy. Jedným z najtalentovanejších súčasných škandinávskych filmárov je aj Joachim Trier. Európske filmy za euro uvedie jeho uhrančivý triler o temných túžbach a zakázanej láske Thelma. Projekt uvedie aj diela klasikov ako Andrzej Wajda (Walesa, človek z nádeje, Odrazy), Michael Haneke (Happy End) či Aki Kaurismäki (Bohémsky život). Nechýbajú ani animované filmy ako Červená korytnačka, či pohľad na život v súčasnom Iráne Teheránske tabu. Na „svoje“ si tu prídu aj deti, nakoľko vo výbere nájdete aj detský film Veľký zlý lišiak a iné príhody. Stačí si vybrať svojho favorita. Celý zoznam projektu Európske filmy za euro, ktorý začína 15. júna, nájdete na webe ASFK.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.