O Európske filmové ceny zabojujú tri filmy

Sefta.logo resizePrezídium Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) vyberalo spomedzi majoritných slovenských filmov kandidátov, ktorých SFTA navrhla na Európske filmové ceny, každoročne udeľované Európskou filmovou akadémiou. Prezídium SFTA navrhlo do boja o Európske filmové ceny hrané filmy Nech je svetlo a Služobníci. V kategórii dokumentov bude Slovensko reprezentovať snímka Hluché dni.

Hlavným protagonistom emotívnej drámy Nech je svetlo od režiséra Marka Škopa je otec troch detí, ktorý chodí pracovať do Nemecka, aby uživil rodinu. Po tom, ako zistí, že jeho najstarší syn je členom polovojenskej mládežníckej Nechjesvetlo 2 resizeskupiny a zároveň je zapletený do šikanovania a smrti spolužiaka, ocitne sa na rozhraní boja vlastných pocitov s rozumom v tom, ako sa má zachovať. Spolu s manželkou pritom zisťujú skutočnú pravdu nielen o svojom synovi, o svojej rodine, ale aj o spoločnosti, v ktorej žijú, no hlavne o sebe samých. Film Nech je svetlo bol slovenským národným kandidátom na Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov za rok 2019.

 

Snímka Služobníci režiséra, scenáristu a producenta Ivana Sluzobnici resizeOstrochovského, ktorý mal svetovú premiéru na prestížnom filmovom festivale Berlinale, rozpráva príbeh dvoch študentov bohosloveckej fakulty v komunistickom Československu. Vedenie fakulty sa zo strachu pred zatvorením školy snaží formovať seminaristov do podoby vyhovujúcej režimu. Tí sa musia rozhodnúť, či podľahnú pokušeniu a zvolia si ľahšiu cestu kolaborácie, alebo cestu svedomia a dostanú sa tak pod drobnohľad cirkevného odboru Štátnej bezpečnosti.

 

Víťazný dokument minuloročného festivalu Jeden svet Hluché dni Hluchedni resizerežiséra Pavla Pekarčíka prináša štyri príbehy o nepočujúcich rómskych deťoch, ktoré pozorujú svoje okolie bez toho, aby mu úplne rozumeli, a snívajú svoj vlastný svet. Téma neľahkých životných podmienok ľudí žijúcich na okraji už aj tak vylúčených komunít je citlivá, no zároveň veľmi hodnotná najmä v tom, ako zobrazuje krehkosť sveta, v ktorom žijeme.

 

33. ročník slávnostného odovzdávania Európskych filmových cien sa uskutoční 12. decembra 2020 v Reykjavíku, hlavnom meste Islandu. Účasť slovenskej kinematografie na Európskych filmových cenách finančne podporil Audiovizuálny fond.

 

Viac: www.europeanfilmacademy.org.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.