Hollywood (TV seriál)

Holly3 resizeSeriál Hollywood by sme snáď s trochou irónie mohli zaradiť do alternatívnej histórie. Nejde o modelovanie dôsledkov volebného víťazstva iného prezidenta ako Rooswelta v seriáli Sprisahanie voči Amerike, ani možné pokračovanie komunistickej vlády v Poľsku v titule 1983. Pre zmenu sledujeme Hollywood v 40. rokoch, naočkovaný všetkými kritériami správnej menšinovej politiky, ktorá  nepochybne spĺňa súčasné požiadavky a je úsmevnou fikciou.

Hlavnú rolu vo filme dostáva černošská herečka, doplnená je zástupkyňa ázijského pôvodu i biely gay. Pod scenár sa môže podpísať pre zmenu černošský gay, režisér je pôvodom Filipínec. Že to tak v Hollywoode v roku 1948 ani zďaleka Holly4 resizebyť nebolo, asi ani netreba pripomínať. Plejádu postáv vedie Jack Castello (David Corenswet), mladý muž, túžiaci po hereckej kariére. Denne bezvýsledne stojí pred bránou štúdia. Doma, v skromnom byte, ho čaká tehotná žena a jeho vyhliadky na tučný zárobok sú bledé. V bare, kde zapíja žiaľ ho osloví majiteľ benzínovej pumpy Ernie West (Dylan McDermott). Jeho zamestnanci však poskytujú iné služby než tankovanie benzínu. Uniformovaných gigolov si odvážajú postaršie dámy. Jack má šťastie, jeho prvou zákazníčkou je manželka majiteľka filmového štúdia. Dostane sa tam, kam mieri a dotiahne so sebou aj scenáristu Archie Colemana (Jeremy Pope). Ten skúša šťastie so svojim Holly5 resizescenárom o nešťastnej herečke, ktorá sa po sérii neúspechov rozhodne spáchať samovraždu skokom z kultového nápisu Hollywood. Formujúcej sa skupinke sa podarí dielko nazvané Meg prepasírovať až na stôl majiteľa filmového štúdia. Do hry sa dostáva černošská herečka Camille Washington (Laura Harrier). Jej priateľ  Raymond Ainsley (Darren Criss) sa má ujať réžie. Camille má o rolu záujem, ale film s černoškou v hlavnej roli má pred sebou dlhú cestu. Štúdio trvá na tom, že v titulkoch nebude skutočné meno autora scenára. Všetko sa mení, keď sa majiteľ Ace Amberg (Bob Reiner) zloží a uviazne na nemocničnom lôžku. Cesta k realizácii je otvorená, jeho právomoci preberá manželka Avis Holly9 resize(Patti LuPone). Rozdeľovanie rolí sleduje i úlisný agent ďalšej nastupujúcej hereckej hviezdy Rocka Hudsona, Henry Wilson (Jim Parsons). Rock (Jake Picking) si od extravagantného tyrana vytrpí svoje a útechu nájde v náručí priateľa Archieho Colemana. Vo filme sa nájde miesto pre všetkých a riskantný projekt, sprevádzaný dômyslenými peripetiami má zelenú.

 

Aj keď je dobová verzia Hollywoodu výrazne hypotetická, tvorcovia si vypožičali i zopár reálnych postáv. Okrem Rocka Hudsona sa objaví i Vivian Leigh, slávna predstaviteľka Scarlett O´Hary z filmu Odviate vetrom, inak manželka Laurence Oliviera, Noel Coward, Holly7 resizeIrving Thalberg i George Cukor. Figuruje tu i manželka prezidenta Eleanor Roosweltová. Iniciátor celého projektu Ryan Murphy kombináciu fikcie a faktov komentoval takto: „ Všetky príbehy a situácie, do ktorých sa postavy dostávajú sú celkom presné a scenáristi si ich dôsledne naštudovali. Jednotlivé postavy, ktoré scenáristi vytvorili sú založené na skutočných postavách.“

 

Platí to i v súvislosti s prvou hollywoodskou herečkou čínskeho pôvodu Annou May Wong (Michelle Krusiec). Wong Liu Tsong sa narodila v roku 1905 v Los Angeles a keď mala po krk Holly8 resizehollywoodskych stereotypov v zobrazovaní Aziatov, presťahovala sa do Británie, kde v tom čase bolo viac slobody. „Medzirasové“ bozky na plátne boli na rozdiel od Hollywoodu, spútaného predpismi tvz. Haysovho kódexu, prípustné. Na Oscara prirodzene nikdy nominovaná nebola na rozdiel od seriálovej verzie. Čo si môže divák vychutnať, je výprava seriálu, interiéry i kostýmy, atmosféra, naplnená ambíciami a snahou vyšplhať čo najvyššie. Pravdepodobné môžu byť najrôznejšie taktiky zneužívania a ponižovania, ktorým boli adepti na slávu vystavovaní.

 

Koncom 40. povojnových rokov Hollywood čelí postupnému zániku Holly2 resizeveľkých štúdií a začiatkom 50. rokov sa k slovu hlási i začínajúce televízne vysielanie. Vládnucimi žánrami sú melodráma, western a muzikál , nakrúcané v spoľahlivom klasickom štýle, ktorý Hollywood preslávil. Možno pod vplyvom tohto seriálu znovu siahneme do obľúbených titulov tohto obdobia a do diváckeho zoznamu zaradíme Casablanku (1942) Michaela Curtiza, Občana Kanea (1941) Orsona Wellesa, Poklad na Sierra Madre (1948) Johna Hustona, Chaplinovho Diktátora (1940) alebo Bambiho (1942).

 

Holly resizeHollywood (TV seriál), USA, 2020
Dĺžka: 5 h 51 min (Minutáž: 45–58 min)
Manažéri projektu: Ian Brennan, Ryan Murphy
Réžia: Ryan Murphy, Daniel Minahan
Scénár: Ryan Murphy, Ian Brennan
Kamera: Simon Dennis
Strih: Suzanne Spangler
Scénografia: Matthew Flood Ferguson
Kostýmy: Sarah Evelyn
Producenti: Eryn Krueger Mekash, Lou Eyrich, Todd Nenninger
Hraju: David Corenswet, Darren Criss, Jim Parsons, Patti LuPone, Jake Picking, Kerry Knuppe, Michelle Krusiec, Rob Reiner, Mira Sorvino, Paget Brewster, Monica Lee Gradischek, Maude Apatow, Samara Weaving, Jeremy Pope, Holland Taylor, Dylan McDermott, Joe Mantello, Laura Harrier, Queen Latifah, Alison Wright, Bobby C. King, Nadia Lanfranconi, Dan Pfau
Distribúcia: Netlix
Foto: ČSFD cz.
    

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.