Neuveriteľná (Unbelievable, TV seriál)

Neuveritelna2 resizeSeriál Neuveriteľná nastoľuje tému znásilnenia, prevetranú  už zo všetkých strán. Jednako v nej však nájde rovinu, kde sa stretávajú viaceré nenápadné a pritom dôležité momenty mužsko-ženskej konfrontácie v zápase o rovnoprávnosť. V čase, keď sa seriál pripravoval na realizáciu, Hollywoodom otriasala kampaň #MeToo a ponúkala sa možnosť deklarovať spojenie príbehu s kampaňou. Tvorcovia sa však tohto kroku vzdali. Položili si otázku, či by to na príprave niečo zmenilo a hneď si aj odpovedali. Vôbec nič.

Read More

Možno aj preto, že seriál inšpirovali skutočné udalosti. V roku 2015 sa dvaja americkí novinári Ken Armstrong a Toni Christian Miller z rôznych redakcií i štátov zaoberali prípadmi sériových znásilnení. O svojej investigatívnej práci sa Neuveritelna3 resizedozvedeli, spojili sa a vznikol príbeh pod titulom Neuveriteľný príbeh znásilnenia. Dostali zaň následne Pulitzerovu cenu. Šlo o obvinenie 19-ročného dievčaťa z falošného svedectva o znásilnení a povrchnú prácu policajtov v štáte Colorado. Podobný prípad odhalí novinár v Kalifornii a súčinnosť  pomohla  nielen nájsť násilníka, ale zverejniť celý kontext nedôvery voči  znásilneným ženám, narážajúcim na predsudky a strach.

 

V úvodných dieloch seriálu sledujeme Marie (Kaitlyn Dever), ktorú vypočúva policajt po ohlásení znásilnenia a následne dvaja vyšetrovatelia. 19-ročné dievča je sirotou, ktorá vyrástla v náhradných rodinách a jej chovanie sa v čomsi z bežných noriem vymyká. Aj keď vypovedá jasne a do detailov popisuje, čo sa stalo, správa sa zvláštne. Policajtov na to upozorní jej bývalá Neuveritelna4 resizevychovávateľka Judith (Elizabeth Marvel, prezidentka USA zo 7. série Homelandu). Hovorí o tom, že Marie rada vyvolávala pozornosť a pridá podozrenie, že v prípade znásilnenia mohlo ísť o podobný model. Policajti nešetrným vyšetrovaním a vyhrážkami dovedú Marie k priznaniu, že si celú kauzu vymyslela a následne ju zažalujú za krivé svedectvo. O dva roky neskôr vyšetruje znásilnenie Karen Duvall (Merrit Wever) a od manžela, ktorý tiež pracuje u polície sa dozvedá, že jeho kolegyňa Grace Rasmunssen (Toni Collette) vyšetruje podobný prípad. Spoločnými silami nájdu po mnohých peripetiách vinníka. Paralelne, s podrobným vyšetrovaním, sledujeme Marie. Kauza zmenila jej život na neúnosný sled perzekúcií a obklopila ju nedôvera i najbližšieho okolia, Neuveritelna9 resizečo ju takmer priviedlo k samovražde.

 

Reálnymi vyšetrovateľkami prípadu boli policajtky Edna Hendershot a Stacy Galbraight. Našli páchateľa, 41-ročného Marca O´Learyho. Dostal za svoje zločiny doživotie. Aj keď nepríliš transparentne, seriál pracuje so žensko-mužskou konfrontáciou a rozložením genderových síl. Masívne pochybili muži, Parker, jeden z dvojice vyšetrovateľov, sa v závere príde Marie ospravedlniť a všetkým sa ujde príslušnej satisfakcie. Definitívna harmonizácia, vyrovnanie tých, čo neodviedli adekvátnu prácu a tých, čo ich lapsusy napravili, je zrejme kompromisom, snažiacim sa nevyvolávať pochybnosti o výkone spravodlivosti. Deskripcia podrobného výkladu fungovania Neuveritelna6 resizeštátnych inštitúcií, nielen polície, ale aj výchovných štruktúr, v centre ktorých sa zmieta úbohá Marie, má jasný pro-feministický akcent, aj keď sa v tomto prípade vzdáva demonštratívneho mávania sloganmi a deklaruje jasne, že hľadanie pravdy nikdy nie je jednoduchou záležitosťou, ale vyžaduje náročnú prácu. Od jej kvality závisia ľudské životy.

 

Susannah Grant, iniciátorka projektu v rozhovore popisuje momenty, ktoré pozorne zvažovali. Rozhodli sa pre šetrnejšiu verziu scény znásilnenia a neprispievať k ďalšiemu rozširovaniu podobných výjavov, prítomných v množstve iných filmov a seriálov. Sledujeme ju preto v jednotlivých detailoch z pohľadu Marie. „Existuje množstvo mylných predstáv, ktoré naďalej kolujú o traume Neuveritelna resizea o tom, ako sa prejavuje. Počas nakrúcania sme pochopili, že v dôsledku duševného otrasu zlyháva pamäť, dôjde k jej rozloženiu a dostaví sa zmätok.“

 

Spoločenský význam seriálu je v sústredení pozornosti na násilie voči ženám a detailnejšie poznanie jeho priebehu i dôsledkov. Mal ohlas i vo vládnych kruhoch, do svojho záujmového portfólia ho zaradil aj bývalý prezident Barack Obama. Divákom možno pripomenie i starší film z roku 1988 Znásilnená režiséra Jonathana Kaplana s Jodie Foster v hlavnej roli znásilnenej mladej servírky. Porovnáva sa i so seriálom Mindhunter (2017), dostupným na Netflixe.

 

Neuveritelna10 resizeNeuveriteľná (Unbelievable, TV seriál), USA, 2019
Dĺžka: 6 h 29 min (Minutáž: 44–59 min)
Manžér projektu: Susannah Grant
Réžia: Lisa Cholodenko, Susannah Grant, Michael Dinner
Scenár: Michael Chabon, Susannah Grant, Ayelet Waldman, Jennifer Schuur, Becky Mode
Kamera: Quyen Tran, Xavier Grobet, John Lindley
Hudba: Will Bates
Strih: Jeffrey M. Werner, Keith Henderson
Scénografia: Julie Berghoff
Kostýmy: Alonzo Wilson
Producent: Katie DiMento

Hrajú: Toni Collette, Merritt Wever, Kaitlyn Dever, Vanessa Bell Calloway, Dale Dickey, John Hartmann, Austin Hébert, Liza Lapira, Kai Lennox, Danielle Macdonald, Elizabeth Marvel, Omar Maskati, Scott Lawrence, Bridget Everett, Bill Fagerbakke, Eric Lange, Charlie McDermott, Brent Sexton, Jon Beavers, Shane Paul McGhie, Rif Hutton, Jessica Jones, Tate Ellington, David Futernick, Meghan Lennox, Frank Gerrish, Max Arciniega, Nicole J. Butler, Ashwin Gore, Charles Maceo, Patricia Fa'asua, Alyson Reed, Rebecca Field, Andrew Jacobs, Jayne Taini, Elena Campbell-Martinez, Rati Gupta, Annaleigh Ashford, Nick Searcy, Dale Godboldo, Darin Cooper, Aaron Staton, Melissa Jo Bailey, Trevor Lee Georgeson, Tim Martin Gleason, Jeff Marchelletta, Ashton Moio, Veronica St. Clair, Fay Wolf, Brooke Smith, Phil Biedron, Tom Amandes, John Billingsley, Blake Ellis, Jabree Webber, Grace Rowe
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.