Hluché dni sa dajú vidieť online zadarmo

Hluchedni2 resizeVíťazný film 20.ročníka festivalu Jeden svet nájdu diváci odteraz online zadarmo na DAFilms.sk. Zostať doma sa v prvých dňoch môže zdať príjemné, každým ďalším však viac a viac stiesňujúce.

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet v spolupráci s portálom DAFilms.sk si preto pre vás pripravili dokumentárny program, ktorý vám pomôže spomaliť a zmysluplne stráviť tento čas či už osamote alebo v kruhu svojich blízkych. "Tí čo nepočujú, načúvajú snom", tak znie motto víťazného filmu Jeden svet a "tí čo myslia na zdravie najzraniteľnejších, zostávajú doma a pozerajú dokumentárne filmy online.", dodávajú organizátori festivalu Jeden svet spolu s tímom streamovacej služby DAFilms.sk.   
 

Štyri príbehy vo filme Hluché dni Pavla Pekarčíka rozprávajú o nepočujúcich deťoch z rómskych osád, ktoré pozorujú Hluchedni04 resizesvoje okolie bez toho, aby mu úplne rozumeli a snívajú svoj vlastný svet. Sandra miluje futbal a Ronaldinha. Marián sa chce stať rušňovodičom a zároveň Van Dammom, Alena a René sa obávajú, že sa im narodí hluché dieťa. A súrodenci Roman, Kristián a Karmen snívajú o záchode a skutočnej obývačke.  

„Ide o metaforický, inovatívny a pritom skúsený film, ktorý sa miešaním jemnej fikcie a dlhodobého pozorovania a dokumentovania dostal blízko ku svojim protagonistom. Pomáha pochopiť životné podmienky ľudí, ktorí žijú na okraji v už aj tak vylúčených komunitách. Veľmi osobné filmárske gesto, ktoré vraví veľa s použitím mála. Posledný filmový obraz je taký silný, že zostane ešte dlho v pamäti,“ zdôvodnila svoje rozhodnutie oceniť Hluché dni porota festivalu Jeden svet.

“Film je veľmi dôležitým príspevkom do debaty dnešných dní, v neľahkom čase preventívnych opatrení a izolácie pred Hluchedni3 resizetvrdými dopadmi koronavírusu. Jeho hodnota spočíva v dôstojnom vyobrazení krehkosti sveta, ktorý je najviac ohrozený v týchto časoch. Sú to práve ľudia na okraji spoločnosti, ktorí budú zasiahnutí najtvrdšie. A práve preto potrebujeme filmy ako sú Hluché dni.” dodal Lukáš Osvald z organizácie Človek v ohrození.

Práve v tejto chvíli organizácia Človek v ohrození pracuje v teréne na zabezpečení zdravia a bezpečnosti tých najzraniteľnejších ľudí, s podobným osudom, aký majú hrdinovia Hluchých dní. Ich prácu môžete podporiť prostredníctvom odkazu: https://clovekvohrozeni.sk/chcem-pomoct-na-slovensku/

Film nájdu diváci na  stránke streamovacej služby DAFilms.sk zadarmo v dňoch 16. 29. marca 2020. Stačí sa bezplatne zaregistrovať, alebo prihlásiť.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.