Websterovci 2 – Zo života pavúkov

Websterovci6 resizeV 80. a 90. rokoch zaznamenal slovenský animovaný seriál mimoriadny úspech v domácnostiach širokej verejnosti. Každé dieťa bolo odjakživa pred siedmou večer v pyžame a nedočkavo hypnotizovalo televíznu obrazovku, aby urýchlilo príchod dedka Večerníčka. Ak by sme toto obdobie nazvali „zlatým vekom“ slovenského animovaného seriálu, obdobie od konca 90. rokov po súčasnosť by sme museli označiť ako (takmer) „čiernu dieru“ slovenskej seriálovej animovanej tvorby.

Samozrejme, tento pojem nie je absolútny, pretože aj v tomto pre slovenský animovaný seriál nie veľmi priaznivom čase, sa na obrazovkách objavilo niekoľko vydarených televíznych projektov. Sládkova abeceda, Čarovné zrno, Websterovci2 resizeDomček, domček, kto v tebe býva?, Rytier Malíček, Dopraváčik uja Sládka či Mať tak o koliesko viac!. Hluché obdobie slovenskej seriálovej rozprávky však v posledných rokoch aktívne narúšajú najmä tvorcovia z kreatívnej dielne slovenskej režisérky Kataríny Kerekesovej. Po produkcii animovaného seriálu Mimi a Líza či prvej sérii Websterovcov do slovenských kín prináša pokračovanie magického seriálu o mimoriadne ľudskej, no predsa len pavúčej rodine z kokónu, po názvom Websterovci: Zo života pavúkov.

Websterovci sú metaforou medziľudských vzťahov a nevtieravou formou podávajú naším najmenším návod, ako Websterovci5 resizeprežiť bežné situácie z ich života. Napríklad aj to, aké riziká a následky vyplývajú z utkania pavučiny lží či porušenia zákazov. Tvorcovia sa tak aj v pokračovaní príbehu rozhodli pracovať s edukatívnym potenciálom príbehu, ktorí deti čítajú s maximálnou ľahkosťou. Jednotlivé príbehy vždy vychádzajú z niečoho, čo ich sprevádza každodenným životom. Navyše, sú prepojené tak, aby sa deti o svete a jeho fungovaní nevtieravou edukatívnou formou dozvedeli čo najviac užitočného. Šestica

mikropríbehov zo života antropomorfných pavúkov je zároveň zhmotnenou alegóriou na slovenskú rodinu. Vyzdvihuje Websterovci7 resizeskutočnú silu a spojitosť rodiny a poskytuje kvalitnú zábavu pre najnižšiu vekovú kategóriu divákov. Špecifická ríša zvierat sa nápadne ponáša na náš ľudský svet a nastavuje tak metaforické morálne zrkadlo dnešnému svetu – pavúčia rodina konzumuje sladké pokušenie v podobe karamelových múch, využíva uzlíkové písmo a ako platidlo im slúžia vzácne mušie krídla. Táto analógia sa tak stáva solídnym základom pre to, aby sa deti jednoduchšie identifikovali s jednotlivými postavičkami.

Websterovci10 resizeSeriáloví hrdinovia pritom zostávajú takí, ako sa zrodili v prvej šestici mikropríbehov. Malým divákom a ich rodičom tak poskytujú istotu, že v príbehoch nebude chýbať najživšia, no najmenej skúsená objaviteľka sveta okolo seba Lili. Jej chrbát bude aj naďalej kryť rebelujúci tínedžer, no vždy milujúci brat Hugo. O takmer vždy perfektný chod domácnosti sa postará mama Alma. Tato Walter aj naďalej sníva o objavovaní šíreho sveta, no naďalej pilne pracuje vo veľkej korporácii pásovej výroby. A aby príbehom nechýbala zábava, v rodine nesmie chýbať vychýrený vynálezca a milovník retro kabrioletov dedo Walter a večne Websterovci9 resizezábudlivá a sklerotická babka Matilda.

3D animovaný seriál Websterovci je pre dnešné deti mimoriadne vizuálne atraktívny. Po obsahovej stránke je prístupný a schopný osloviť široké publikum. Vrátane samotných rodičov. Vo svojej zdanlivej jednoduchosti obsahuje niekoľko rafinovaných anekdot kriticky reflektujúcich súčasnú spoločnosť. Vytvára dokonale fungujúci fiktivný mikrosvet, ktorý dokáže naplno rozvíjať detskú predstavivosť. A navyše, Websterovci resizenedisponuje prvoplánovým humorom. Konečne tak môžeme povedať, že na Slovensku vznikol zaujímavý animovaný seriál pre deti, k nezaváňa nechceným vizuálnym a obsahovým exkurzom do 80.rokov. Budú Websterovci schopní prelomiť dvadsaťročné mlčanie slovenských tvorcov a stanú sa iniciačným bodom oživenia kontinuálnej večerníčkovej produkcie slovenských kreslených seriálov?

Websterovci11 resizeWebsterovci 2 – Zo života pavúkov, SR, Poľsko, 2019
Dĺžka: 60 minút (6 x 10 minút)
Réžia: Katarína Kerekesová
Scenár: Juraj Raýman, Zuzana Križková, Zuzana Dzurindová, Peter Nagy, Katarína Kerekesová, Anna Vášová
Hlasy: Zuzana Porubjaková, Kamil Kollárik, Henrieta Mičkovicová, Richard Stanke, Boris Farkaš, Oľga Belešová
Distribúcia: Magic Box Slovakia
Premiéra v SR: 26. septembra 2019
Foto: Magic Box Slovakia

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.