Legendárna kapela The Cure v Kine Lumière

Lumierelogo resizeKapelu The Cure netreba vôbec predstavovať. Už vo štvrtok 11. júla o 20.00 hod. Kino Lumière premietne v cykle Music& Film záznam koncertu, ktorým takto pred rokom oslávila v londýnskom Hyde Parku neuveriteľných štyridsať rokov na scéne. Film The Cure – Anniversary 1978 – 2018 Live in Hyde Park London sa premieta v kinách na celom svete od 11. júla, takže diváci v Kine Lumière budú medzi prvými, ktorí ho uvidia na veľkom plátne.

Koncert  sa konal 7. júla 2018 a prišlo naň 65 000 ľudí. Bolo to takmer presne v deň štyridsiateho výročia od vôbec prvého setu, ktorý The Cure zahrali v bare The Rocket, však s tým rozdielom, že v nedeľu 9. júla 1978 si ich prišlo pozrieť len zhruba šesťdesiat ľudí. „Pred štyridsiatimi rokmi sme po prvý raz hrali ako The Cure,“ povedal na výročnom koncerte v Hyde Parku frontman kapely Robert Smith. „Keby ste sa ma vtedy opýtali, čo budeme robiť za štyridsať rokov, mýlil by som sa. Ale je to vďaka všetkým okolo mňa, že sme stále tu, a aj vďaka vám všetkým, takže vám veľmi pekne ďakujem.“

Koncert trval vyše dvoch hodín a odznelo na ňom devätnásť piesní a potom ešte ďalších desať ako prídavok.

THECURE resize„Pochádzali z dvoch tretín z radových albumov od debutového Three Imaginary Boys, cez Seventeen Seconds, Kiss Me, Kiss Me, Kiss Me, podľa mnohých ich vrcholné dielo Disintegration, ich komerčne najúspešnejší album Wish až po The Cure, ale prekvapujúco chýbali piesne z albumov Faith a najmä Pornography, ktorý bol vrcholom ich temného obdobia,“ hovorí Miro Ulman, dramaturg cyklu Music & Film. Dodáva, že „najväčšie hity ako Friday, I’m in Love, Why Can’t I Be You? či Boys Don’t Cry spievali fanúšikovia spolu s kapelou“.

Vizuálne bol koncert poňatý minimalisticky. „V obraze boli väčšinou zábery kapely, niekedy deformované rybím okom, inokedy s projekciou fialovo-zelených lesov v skladbe The Forest alebo pavúčej siete v skladbe Lullaby. A v podstate jediné javiskové efekty, podobne ako na vystúpeniach The Cure v ich začiatkoch, boli oblaky dymu. Sila koncertu však nespočívala v efektoch, ale v ich vystúpení. A Robert Smith sa síce za tie desiatky rokov zmenil, ale podstatné je, že jeho hlas zostáva stále rovnaký. Silný a čistý, aký bol počas posledných štyroch desaťročí. A z neho i z celej kapely cítiť radosť z hrania. Cítite, že ste svedkami niečoho mimoriadneho,“ hovorí Ulman.

Režisérom filmu je Tim Pope, ktorý spolupracuje s The Cure už 37 rokov a režíroval väčšinu ich videoklipov. Spolupracoval aj s takými interpretmi, ako sú David Bowie, Siouxsie and the Banshees, Talk Talk, Bryan Ferry, Fatboy Slim, Marc Almond, Neil Young či Queen. O úmysle nakrútiť dokumentárny film o The Cure informoval Pope na sociálnych sieťach už na konci roku 2017. Mal sa stať súčasťou osláv 40. výročia. „Film sme nakrúcali v rozlíšení 4K a zvuk sme mixovali v štúdiu Abbey Road v 5.1 surround zvuku. Nikdy som Roberta nepočul spievať tak dobre, ani The Cure hrať sústrednejšie a silnejšie. A chcel som, aby diváci v kine mali pocit, ako keby boli na koncerte,“ povedal o koncerte Tim Pope.

The Cure je anglická alternatívno-rocková skupina, ktorá vznikla v Crawley v roku 1976 ako Easy Cure. Kapela prešla niekoľkými zmenami v zostave. Stálym členom je iba frontman, spevák, gitarista a hlavný skladateľ Robert Smith. V roku 1978 sa premenovala na The Cure a pod týmto názvom vystupuje dodnes. Počas svojej kariéry kapela získala mnoho ocenení, medzi nimi napríklad Brit Award pre najlepšiu britskú skupinu, MTV Video Music Award za videoklip Friday I’m in Love, New Musical Express im udelil cenu Godlike Genius,  dvakrát boli nominovaní na cenu Grammy – za albumy Wish (1993) a Bloodflowers (2001) a v marci 2019 ich uviedli do Rock’n’rollovej siene slávy. „Po dlhých desiatich rokoch ohlásila kapela vydanie nového albumu na Halloween 2019. V rozhovore pre Consequence of Sound Smith označil novú kolekciu piesní ako ´temnú´ a ´neuveriteľne intenzívnu´,“ dopĺňa Miro Ulman a vo štvrtok pozýva do Kina Lumière na „magický výlet časom prostredníctvom nestarnúcich hitov legendárnej kapely.“

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.