Neruda (Chile-Argentína-Francúzsko-Španielsko-USA 2016)

neruda107 minút.
Scenár: Guillermo Calderón. Réžia: Pablo Larraín. Kamera: Sergio Armstrong. Strih: Hervé Schneid. Hudba: Federico Jusid. Účinkujú: Gael García Bernal, Luis Gnecco, Mercedes Morán, Emilio Gutiérrez Caba, Diego Munoz, Alejandro Goic, Pablo Derqui, Marcelo Alonso, Michael Silva, Francisco Reyes, Jaime Vadell, Néstor Cantillana, Alfredo Castro a ďalší.
Slovenská premiéra 17. augusta 2017
Jeden z najvýznamnejších chilských filmárov súčasnosti Pablo Larraín (No, Gloria, Klub) nakrútil vlani v mohutnej medzinárodnej koprodukcii filmový životopis chilského básnika, politika a diplomata, nositeľa Nobelovej ceny za literatúru (1971) Ricarda Eliezera Neftalí Reyes y Basoalto, ktorý si vybral umelecký pseudonym podľa českého literáta Jana Nerudu. Napriek neochvejnej vernosti ideám komunizmu bol v čase chilského štátneho prevratu pod vedením generála Augusta Pinocheta ťažko chorý a dvanásť dní po puči zomrel. Film sa vracia do roku 1948, keď ho prezident Gonzalez Videla zbavil funkcií, nechal prenasledovať a po zákaze komunistickej strany vyštval z krajiny. Chile film neúspešne vyslalo do boja o nomináciu na Oscara a nezískal ani Zlatý glóbus, na ktorý ho nominovali, ale venčia ho desiatky rôznych festivalových ocenení z celého sveta.
Foto: ASFK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.