Strážcovia Galaxie 2 (Guardians of the Galaxy Vol. 2)

Galaxia9 resizeKeď v roku 2014 vtrhli do kín prví Strážcovia Galaxie, bol z toho veľký hit. Zo strany Marvel Studios išlo pritom o zdanlivý risk, no nesúrodá partička poskladaná z polovičného pozemšťana, zelenej mimozemšťanky, potetovaného kulturistu, ktorý nerozumie metaforám, geneticky upraveného medvedíka čistotného a stromu s výrazne limitovanou slovnou zásobou, si dokázala okamžite podmaniť srdcia divákov. Niet divu, že pokračovanie na seba nenechalo dlho čakať a otázka znie – sú Strážcovia Galaxie 2 tak dobrí ako prvý diel?

Zjednodušene by sa dalo povedať, že druhí Strážcovia sú klasickou dvojkou, kde je všetkého viac. Viac postáv, viac podzápletiek, viac akcie. Tým by sa to dalo ukončiť, ale až tak jednoduché to skutočne nie je. Pretože je tu príbeh. Je Galaxia2 2 resizepravdou, že film pôsobí drvivú väčšinu času akoby ani nemal klasický dej a hrdinov posúva k očakávanému vyvrcholeniu sledom viac-menej súvisiacich scén. Práve v ňom do seba všetko zapadne, no tento spôsob narábania so zápletkou môže poniektorých divákov sklamať a aj napriek vysokému tempu sa u nich môže dostaviť pocit prešľapovania na  mieste. Lenže súčasne platí, že scenár je na pomery oddychového superhrdinského komiksu dostatočne sebauvedomelý, ale i to, že šikovnou prácou s niektorými motívmi sa dokáže čiastočne vyrovnať aj papierovo ambicióznejším žánrovým snímkam.

Galaxia2 resizeČiže áno, druhí Strážcovia sú klasickou dvojkou s o niečo väčším záberom, ale súčasne až nečakane komorným dobrodružstvom, kde sú všetky trikové orgie len akousi kulisou. Druhý diel sa tentokrát do veľkej miery točí okolo otca Petra Quilla alias StarLorda, no bokom neostávajú ani ostatné postavy. Viac sa riešia a utužujú ich vzťahy, dozvedáme sa viac o ich pozadí, motiváciách a ukazuje sa, že nič nie je úplne čiernobiele. Áno, v závere sa tu zachraňuje galaxia, no vlastne by ani nemusela. Totiž, nejde v ňom ani tak o to, či budú postavy znova hrdinovia, ale o to, či si konečne uvedomia, kto Galaxia3 resizeje ich skutočná rodina, za ktorú sa oplatí bojovať.

Toto všetko by však úplne nefungovalo bez správnych osôb na správnych miestach. Jednou z nich je aj, režisér a scenárista v jednej osobe, James Gunn. Pred troma rokmi ho brali ako neistotu, ale zbytočne. Bol to práve on, komu sa podarilo elegantne pretaviť nie úplne jednoduchý koncept do hranej podoby a príjemne oživiť relatívne stojaté vody komiksového žánru. Nie každý dokáže tak plynulo nadviazať na odľahčenejšiu scénu vážnejším momentom, či jemne zhodiť Galaxia7 resizevážnu scénu, práve keď začína prekračovať hranicu únosnosti. No James Gunn s tým ani tentokrát nemá výraznejší problém. Jeho štýl humoru síce zďaleka nemusí sadnúť každému, no na svoju cieľovú kategóriu bude  bezpochyby fungovať tak, ako má. A ak o prvých Strážcoch platilo, že už ich úvod dokázal vyvolať silnejšie emócie, ako čokoľvek predtým z Marvel Cinematic Universe, druhá časť má podobných citlivejších momentov ešte viac. A to bez toho, aby celkové vyznenie skĺzavalo k lacnému sentimentu a to je samo o sebe menšia výhra.

James Gunn je skrátka stále osobitý tvorca, ktorý ešte úplne Galaxia10 resizenespadol do štúdiových osídiel. A čo je dôležité, štúdio mu zatiaľ verí natoľko, že má dostatok priestoru na vlastnú realizáciu. Lenže práve od toho sa paradoxne odvíja najväčší zápor. Tým je samotná akcia a nie preto, že by bola zle nakrútená alebo nezaujímavá. Preto lebo je jej veľa, pričom na plátne sa občas dejú vcelku bizarné veci. To sú až dva dôvody, ktoré by samostatne nemuseli škodiť, no dokopy vytvárajú smrtiacu kombináciu, kulminujúcu v epickom finále. Menej by bolo jednoznačne viac. Navyše sa tu prejavuje i ďalšie tradičné negatívum, a to absencia výraznejšieho napätia. To, pravda, Galaxia11 resizenič nemení na tom, že Strážcovia Galaxie 2 sú vizuálne podmanivým zážitkom, ktorý ťaží zo štedrého rozpočtu naozaj maximum. A v neposlednom rade, znova sa vydaril aj pesničkový soundtrack, aj napriek menšiemu počtu známych dobových hitov.

Vyčítať Strážcom, že pri svojej druhej anabáze nepôsobia tak sviežo ako prvýkrát, je z podstaty veci mierne nespravodlivé. Reálne sa to ani nedalo očakávať, pretože moment Galaxia resizeprekvapenia vždy funguje iba raz. Takže čo s nimi? Možno majú svoje, menšie, muchy, no v zásade sú výborne vystavaným pokračovaním. Staré postavy plnia čo sa od nich čaká, nové posily doň zapadli dobre a zloduch nie je iba nudnou figúrkou. Potešia aj vcelku zábavné cameá. No a menšia rada na záver – neodchádzajte ihneď z kina. Potitulkových scén je tentokrát až päť, hoci skutočne dôležitá je iba jedna z nich. Ale o tom viac až v trojke.

Galaxia12 resizeStrážcovia galaxie 2 (Guardians of the Galaxy Vol. 2) USA, 2017
Dĺžka: 136 minút
Scenár a réžia: James Gunn
Kamera: Henry Braham
Strih: Fred Raskin, Craig Wood
Hudba: Tyler Bates
Hrajú: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Michael Rooker, Karen Gillan, Pom Klementieff, Elizabeth Debicki, Chris Sullivan, Sean Gunn, Sylvester Stallone, Kurt Russell, Elizabeth Ludlow, Miley Cyrus, Rob Zombie, Ving Rhames, Seth Green, Michelle Yeoh, Jeff Goldblum, David Hasselhoff, Stan Lee a ďalší
Distribúcia: Saturn Entertainment
Premiéra v SR:  4. mája 2017
Foto: Saturn Entertainmennt

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.