Power Rangers

Power11 resizeČervená, modrá, ružová, čierna a žltá. Áno, je tomu už viac ako dvadsať rokov, čo na televíznych obrazovkách mohli deti a tínedžeri na celom svete sledovať kultový seriál Mighty Morphin Power Rangers (1993 – 1999).V roku 1995 prišiel aj film Mighty Morphin Power Rangers: The Movie a jeho nasledovníkom sa stal o dva roky neskôr Turbo: A Power Ranger Movie. V tom období malo všetko svoju zberateľskú hodnotu zberateľskú hodnotu - nálepky, kartičky, žuvačky a podobne.

Pôvodnú verziu o pätici ochrancov galaxie režisér Dean Israelite ponechal. Samozrejme, ich prevleky sú prispôsobené 21. storočiu, a tak nepôsobia lacno a koniec koncov už dnes ani vtipne. Pôvodnými Power Rangers boli akýsi humanoidi – mimozemšťania, ktorí prišli na Zem ako Zordon (Bryan Cranston), ktorý žije len v obrazovke Power12 resizevesmírnej lode a spoločnosť mu robí jeho asistent robot Alpha 5 (hlas Bill Hader). Po viac ako šesťdesiatich miliónoch rokoch sa pokojné mestečko v Californskom Angel Grove s jeho obyvateľmi musí pripraviť na niečo, čo ešte nezažili. Päticu spomínaných Rangerov tvoria tínedžeri, ktorí sú akosi mimo spoločnosti, či už pre ich neustále cestovanie s rodinou alebo pre prehrešky, kvôli ktorým nemôžu hrať vo futbalovom tíme.

Títo tínedžeri majú viac rozmerov ako ich televízni a filmoví predchodcovia. Mierne narážky na sexuálnu orientáciu mohli tvorcovia dotiahnuť aj ďalej, pretože dnes už nie je nič výnimočné na tom, že práve toto je cesta alebo spôsob, ako si získať ešte viac divákov. Vyzdvihla by som miestami dobre Power10 resizenačasovaný humor, často zameraný na osobnosť Billyho (RJ Cyler) s jeho aspergerovým syndrómom. Ten pomáha rozohrávať humorné situácie medzi jeho obsedantnými a tvorivými potrebami. Na strane druhej je tu však príliš dlhá stopáž – viac ako dve hodiny, ktoré tvorcovia nevyužili naplno. Dej je príliš rýchly, a tak už po viac ako polovici filmu prichádza postupné prejavovanie čoraz menšieho záujmu. Strih, ktorý bol uponáhľaný a natlačený do zopár dôležitých scén akoby preskakoval niektoré zásadné pasáže. A tak potom ostali len scény, ktoré často krát nikam neviedli a mohli byť odstránené Power2 resizekvôli svižnejšiemu príbehu.

V dobe, keď filmovým plátnam vládnu spoločnosti ako Marvel a DC sa chcú Power Rangers uniesť týmto prúdom, no zaostávajú v mnohých veciach. Kým prepracovanejšie tituly ako Wolverine či Spiderman majú svoju fanúšikovskú základňu sa len ťažko budú Rangeri pokúšať o ich prestíž alebo kvalitu. Napriek týmto nedostatkom necítim až taký negatívny postoj, aký som mala pred samotným premietaním. Prvá polovica filmu bola svižná a plná humoru, čo navodilo dobrú atmosféru. Vyzdvihnúť by som mala soundtrack, ten bol výborným a hodiacim sa krokom ku kvalite filmu. Tvorcovia ostali pri Power7 resizepopulárnych menách dnešnej mládeže ako Kanye West, či Twenty One Pilots. Použitá bola aj originálna titulná pieseň pri boji, avšak len na pár sekúnd, čo bola podľa môjho názoru škoda. Film teda ostáva priemerným s niektorými silnými momentmi, avšak ak ste boli fanúšikom pôvodnej televíznej série je pravdepodobné, že to obohatí váš zážitok zo sledovania.

Ako druhý celovečerný film Deana Israelita, prvým bol Welcome to Yesterday (2015) - v ňom  partia kamarátov objaví plány na stroj času,  spoločne cestujú do minulosti a prepisujú históriu. Tvorca sa však opäť po dvoch rokoch vrhol do sci fi žánru s Power3 resizetínedžermi. V tomto prípade to malo nadväzovať na spomínanú televíznu sériu. Bojím sa, že deti, ktoré vyrastali v deväťdesiatych rokoch pôjdu na tento film len z nostalgických dôvodov. Na strane druhej je tu však skupina dnešných detí, ktorým bude chýbať tento kus nostalgie a ostane im tak len toto dielo. Čo je z veľkej časti škoda. Škoda, že tvorcovia viac neprepracovali fenomén Power Rangers, ktorý mohol byť opäť kultovým, pretože diverzita medzi partiou tínedžerov je tým správnym krokom vpred. Som si takmer istá, že nezostane len pri jednej časti a už čoskoro sa môžeme tešiť na pokračovanie. Ak však majú Power Rangers silné zastúpenie vo vašom srdci, určite odporúčam návštevu kina.

Power6 resizePower Rangers, Kanada, USA, 2017
Dĺžka: 124 minút
Réžia: Dean Israelite
Scenár: John Gatins, Matt Sazama, Burk Sharpless, Michele Mulroney, Kieran Mulroney, Haim Saban, Shuki Levy
Kamera: Matthew J. Lloyd
Strih: Martin Bernfeld, Dody Dorn
Hudba: Brian Tyler
Hrajú: Dacre Montgomery, Naomi Scott, RJ Cyler, Ludi Lin, Becky G., Elizabeth Banks, Bryan Cranston, Bill Hader, Matt Shively, Cody Kearsley, David Denman, Robert Moloney, Anjali Jay, Sarah Grey a ďalší
Distribúcia: Forum Film
Premiéra v SR: 6. apríla 2017
Foto: Forum Film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.