Kong: Ostrov lebiek (Kong: Skull Island)

Kong resizeKeď v roku 2014 vtrhla do kín Godzilla od režiséra Garetha Edwardsa, bol to rozhodne väčší zásah do čierneho ako predchádzajúca americká produkcia z roku 1998 od Rolanda Emmericha.  A to aj napriek tomu, že názory divákov sa do istej miery rozchádzali. Jedni chválili celkovú vernosť ázijskej predlohe a klasickému štýlu monster filmov, tí druhí zase boli nespokojní s tým, že re-imaginácia tohto monštra sa neniesla v duchu klasickej hollywoodskej zábavy. No prečo ju vlastne spomínam? Nedávna Godzilla a Kong: Ostrov lebiek totiž spolu súvisia viac, ako si myslíte.

Keď pred približne desiatimi rokmi v Marvel Studios prišli s konceptom navzájom prepojených filmov s prelínajúcimi sa zápletkami, či hrdinami, čiastočne tým ovplyvnili fungovanie celej hollywoodskej mašinérie. Štúdiá ihneď zavetrili Kong4 resizevyššie zisky a dnes už chce mať každý vlastné pieskovisko. Skutočne to teda nezačína a nekončí iba pri komiksových adaptáciách, pričom aj aktuálny Monster Verse je toho jasným dôkazom. Kong: Ostrov lebiek je tak nielen ďalším rebootom známej značky, ale po presune od Universal Pictures k Warrner Bros i druhým filmom novo budovanej série.

Áno, snaha budovať zo všetkého väčšie univerzum už občas pôsobí trochu kontraproduktívne, no v konečnom zúčtovaní je i tak dôležité jedine to, či konkrétny film dokáže obstáť sám o Kong6 resizesebe. A to nový Kong s výhradami dokáže.

Z pochopiteľných dôvodov sa tu nerozvíja klasický príbeh o kráske a zvierati, aký poznáme z minulosti, ale predstavuje sa úplne nová zápletka. Tá je zasadená do roku 1973 a  v jej centre stojí vládny zamestnanec William Randa (John Goodman), ktorý sa už vyše tridsať rokov snaží dokázať, že monštrá existujú. Práve on stojí za expedíciou zloženou z vedcov, jedného stopára, vojnovej fotografky a veteránov z Vietnamu, ktorá sa vydáva zoči-voči nepreskúmanému Ostrovu lebiek. Ostrov však skrýva ďaleko viac hrôz na aké sú pripravení. Je človek skutočne kráľ a dokáže obstáť v mimoriadne nehostinnom prostredí plnom desivých predátorov?

Kong: Ostrov lebiek citeľne vychádza z poetiky starších Kong12 resizedobrodružných filmov a vzdáva hold klasikám monster žánru. To do istej miery ospravedlňuje aj pomerne jednoduchú zápletku, ktorú väčšinu času tvorí putovanie z miesta na miesto, vypĺňané stretmi, s viac či menej nebezpečnými potvorami. Istá skratkovitosť a povrchnosť je, samozrejme, neodškriepiteľná a čiastočne to demonštruje už poznámka o abnormálnej veľkosti samotného Konga, ktorý skrátka časom neustále rastie. Trochu na škodu je i to, že scenár až tak neťaží z vynikajúceho obsadenia na čele s Tomom Hiddlestonom, Brie Larson, Johnom Goodmanom, či Richardom Jenkinsom, respektíve neťaží tak, ako by mohol. Dve mená z hereckého ansámblu však predsa len stoja za väčšiu pozornosť – Samuel Kong8 resizeL. Jackson je v roli podplukovníka Packarda, snažiaceho sa po nie veľmi úspešnom Vietname vyhrať aspoň jednu vojnu, tradične presvedčivý, no viaceré scény si pre seba prekvapivo kradne hlavne skúsený John. C Reilly. Iróniou je, že zdanlivo komická postavička je tou zďaleka najlepšie napísanou a celkovo i najzaujímavejšou. Práve vďaka nemu môže film vďačiť za jediné funkčnejšie emocionálnejšie momenty z pohľadu ľudí.

Skutočnou hviezdou je však, pochopiteľne, gigantický opičiak, no nielen on stojí za pozornosť. Vo filme sa mihne slušné Kong3 resizemnožstvo pôsobivých monštier, pričom tvorcovia sa nechali počuť, že ich dizajn a prístup k nim čiastočne ovplyvnila i Princezná Mononoke od legendárneho Hajaa Mijazakiho. Triková stránka je, každopádne, takmer bezchybná a dobre sa darí navodzovať i dobovú atmosféru sedemdesiatych rokov minulého storočia. Pochváliť pritom treba i samotného režiséra. Neveľmi známy Jordan Vogt-Roberts je, zdá sa, veľmi schopný realizátor a hoci nemá na prvý pohľad toľko skúseností, nie je vôbec cítiť. Akcia je v jeho podaní prehľadná a oku lahodiaca, nemá problém ani s dávkovaním tempa a jednotlivými scénami dokáže podľa potreby vyvolávať pocity údivu, nadšenia, či Kong11 resizejemného mrazenia. Tu skrátka všetko beží ako švajčiarske hodinky. Pokiaľ sa vám zdala Godzilla nevyvážená, či ste boli príliš ubití čakaním, kým film odhalí svoje tromfy, pri Kongovi vám to rozhodne nehrozí.

Aj keď má Kong: Ostrov lebiek svoje, hlavne scenáristické, muchy, v rámci blockbusterovej zábavy ide o mimoriadne príjemnú záležitosť a počas tých dvoch hodín dokáže udržať Kong9 resizevašu pozornosť. Nateraz to v zásade stačí. Čo prinesie budúcnosť? Už o dva roky sa dočkáme ďalšej Godzilly a v roku 2020 by sa mali obe ikonické monštrá stretnúť v príznačne pomenovanej snímke Godzilla vs. Kong. Na to nakoniec odkazuje aj záverečná potitulková sekvencia. Vyložené zázraky asi čakať nemožno, no pokiaľ by si to čo bude nasledovať, zachovalo čo i len tento štandard, v kine sa, pravdepodobne, uvidíme znova.

Kong2 resizeKong: Ostrov lebiek (Kong: Skull Island), USA, Vietnam, 2017
Dĺžka: 118 minút
Réžia: Jordan Gogt-Roberts
Scenár: Dan Gilroy, Max Borenstein, Derek Connolly
Kamera: Larry Fong
Strih: Richard Pearson
Hudba: Henry Jackman
Hrajú: Tom Hiddleston, Samuel L. Jackson, Brie Larson, John C. Reilly, John Goodman, Corey Hawkins, John Ortiz, Tian Jing, Toby Kebbell, Jason Mitchell a ďalší
Distribúcia: Continental film
Premiéra v SR: 9. marca 2017
Foto: Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.