Diabol (The Devil All The Time)

Snímka resizeStreamova služba Netflix začala svoju filmovú produkciu veľmi ambicióznym a nečakaným ťahom s filmom Beasts of No Nation režiséra Caryho Joji Fukunagu. Ide o prvý veľký, celovečerný film z produkcie Netflixu, ktorý bol v období svojho vzniku tým posledným, čo by bežní diváci tejto služby čakali. Drsný vojnový film o detských vojakoch zrovna nenaplňuje význam pojmu „Netflix and chill“. Odvtedy ubehlo 5 rokov a Netflix prešiel z kvality na kvantitu. Nového filmu sa dočkáme snáď každý mesiac a väčšina z nich pôsobí nízkorozpočtovo a televízne. Avšak raz za čas sa tam stále objaví snímka, ktorá skutočne stojí za pozretie. Najnovší prírastok do ich filmovej knižnice – Diabol (The Devil All The Time) takýmto filmom určite je.

Režisér Antonio Campos prináša adaptáciu knihy Donalda Raya Pollocka, ktorá je rozsiahlou pavučinou udalostí a zaujímavých postáv na pozadí malých mestečiek Južnej Ameriky 50. rokov. Hlavnú postavu, ktorá sa ocitne v strede tejto zlovestnej pavučiny. si zahral Tom Holland. Toho väčšina divákov pozná Diabol2 resizevďaka stvárneniu ikonického Spider-Mana. Ide o výraznú zmenu. Tentokrát ho totižto nevidíme ako optimistického superhrdinu, ktorý zachraňuje Mary Jane v zábavných akčných sekvenciách. Vidíme ho ako nestabilného mladého muža, ktorý strieľa falošných prorokov do hláv. A ide mu to. S úlohou sa dobre popasoval a ukázal, že má herecký rozsah.  Diabol je preplnený fantastickými hereckými výkonmi. Jason Clarke a Riley Keough, ako psychopatický párik, unášajúci nič netušiacich stopárov. Bill Skarsgard ako vojnový veterán, ktorý sa nevie zmieriť so smrťou svojej ženy. Robert Pattinson ako úchylný farár, alebo Sebastian Stan ako skorumpovaný policajt. Áno, v tomto filme nenájdeme zrovna ukážkové ľudské bytosti.

Svet, ktorý tvorcovia prezentujú je plný násilia, utrpenia a falošnej nádeje v podobe kresťanskej viery. Tá tvorí obrovskú tematickú časť filmu, ktorej význam napDiabol3 resizeovedá samotný názov - Diabol (The Devil All The Time). Všetky postavy sú prehnité až do špiku kostí. Avšak svoju prehnitosť šikovne skrývajú za vieru, policajný odznak, alebo „vyššie poslanie“, ktoré je len nepochopené. Práve tieto scenáristické a herecké kreácie sú tým najlepším čo film ponúka. Takmer všetky postavy by mohli mať svoj samostatný film, ktorý by bol zaujímavý, čo je veľká pochvala. Najviac ma prekvapil Sebastian Stan, herec, ktorý je podobne ako Holland taktiež známy najmä kvôli Marvel filmom v ktorých si zahral Buckyho Barnesa. Jeho postava skorumpovaného policajta je síce herecky a jednotlivými scénami menej nápadná ako tie ostatné, avšak o to viac realistickejšia. Vo filme je skutočne výborný.

Herecky je teda film bez chyby, problém nastáva v samotnom rozprávaní príbehu. Celý film komentuje rozprávač, čo tak trochu uberá na atmosfére a pridáva na doslovnosti. Viem si predstaviť, že to v knihe vyznieva lepšie. Tvorcovia sa taktiež často pokúšajú o humor, ktorý nie vždy funguje, nie je dobre Diabol4 resizedávkovaný. Film je tak pri pokuse o čiernu komédiu často tonálne nevyvážený. V snímke je cítiť jasná inšpirácia bratmi Coenovcami a ich filmovými počinmi, ako napríklad Fargo. A to nie len prostredím a spôsobom akým tvorcovia používajú hudbu, alebo budujú atmosféru a konflikty medzi postavami, ale najmä čiernym humorom. Avšak zatiaľ čo vo Fargo vychádzal humor vo vážnych scénach z charakterov jednotlivých postáv, v  Diablovi pôsobí pridaný na silu. Niektoré skutočne intenzívne scény humor takmer zabije. Divák je potom niekedy zmätený a neistý, kto sú vlastne títo hrdinovia, pretože občasné vtipné hlášky sú mimo ich charakteru. Týchto momentov, našťastie, nie je toľko, aby pokazili celkový dojem.

Taktiež celá spleť udalostí, ktorá sa v príbehu prezentuje, je niekedy nie vždy vierohodná a uveriteľná. Diabol5 resizeČo by bolo v poriadku, keby si tvorcovia  neboli zvolili formálne tak realistické prevedenie, ktoré je však samé o sebe výborné a nedá sa mu nič vytknúť. Jednotlivé scény sú veľmi dôkladne režírované a nakrútené. Z celej snímky je cítiť, že bola vytvorená s láskou. Ide o ambiciózny projekt, ktorý si časom určite nájde svojich kultových nasledovateľov. Je to typ filmu, ktorého hlášky bude istá skupina citovať. Celkovo, aj napriek malý dramaturgickým problémom, ide o veľmi kvalitnú kriminálnu drámu, plnú famóznych hereckých výkonov a zapamätateľných scén. Jednoducho to najlepšie, čo Netflix za dlhšiu dobu priniesol. Ak máte radi extrémne násilné filmy z prostredia Južnej Ameriky, ktoré prezentujú tie najdesivejšie výplody ľudskej rasy, nemáte nad čím váhať. A možno sa občas aj zasmejete.

Diabol6 resizeDiabol (The Devil All the Time), USA, 2020
Dĺžka: 138 minút
Réžia: Antonio Campos
Predloha: Donald Ray Pollock (kniha)
Scenár: Antonio Campos, Paulo Campos
Kamera: Lol Crawley
Hudba: Danny Bensi, Saunder Jurriaans
Strih: Sofía Subercaseaux
Scénografia: Craig Lathrop
Masky: Ann-Maree Hurley
Kostýmy: Emma Potter
Producenti: Max Born, Jake Gyllenhaal, Randall Poster, Riva Marker
Hrajú: Tom Holland, Robert Pattinson, Bill Skarsgård, Sebastian Stan, Haley Bennett, Riley Keough, Jason Clarke, Mia Wasikowska, Harry Melling, Eliza Scanlen, Donald Ray Pollock (vyp.), Douglas Hodge, David Maldonado, Drew Starkey, Lucy Faust, Cory Scott Allen, Michael H. Cole, Michael Banks Repeta
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.