Slovenské krátke filmy v chorvátskom kine Tuškanac

SFUlogo resizeV prezentácii slovenskej kinematografie majú podstatné miesto aj krátkometrážne diela. Výber siedmich najzaujímavejších zo „zlatého obdobia“ 60. rokov minulého storočia sa pod názvom Stopy experimentu v slovenskom krátkom filme predstaví v medzinárodne etablovanom kine Tuškanac v Záhrebe. Projekcia sa uskutoční v utorok 30. apríla 2019 a za pásmom krátkych filmov bude nasledovať film Obrazy starého sveta Dušana Hanáka.

„Výber filmov zachytáva najvýraznejšie diela slovenskej krátkometrážnej tvorby predovšetkým „zlatého obdobia“ 60. rokov, kedy sa oslabilo politické zasahovanie a byrokratické riadenie umeleckej tvorby v znárodnenej československej kinematografii,“ približujú pásmo Marián Hausner a Martin Kaňuch zo Slovenského filmového ústavu (SFÚ), ktorí stoja za výberom filmov. Kolekciu nazvali príznačne Stopy experimentu v slovenskom krátkom filme. „Prvýkrát od povojnového reštartu slovenského filmu v roku 1945 sa najmä u mladých filmových tvorcov začali prejavovať isté experimentálne tendencie – sledovať sa dajú najmä v dielach Dušana Hanáka, Juraja Jakubiska a Dušana Trančíka. Ale aj tvorcovia staršej generácie – dokumentaristi Vlado Kubenko, Martin Slivka – začali hľadať iné možnosti práce s filmovým obrazom, hudbou či zvukom, začali objavovať možnosti ako nereprezentovať, nerozprávať (nepoužívať komentár) či neilustrovať,“ vysvetľujú.

V Záhrebe budú uvedené filmy Voda a práca (1963) Martina Slivku, Prišiel k nám Old Shatterhand (1966) Dušana FotografovanieobyvatelovdomuHanáka, Ohnivé rieky (1965) Ctibora Kováča, Hr. Peklo (1967) Vlada Kubenka, Fotografovanie obyvateľov domu (1968) Dušana Trančíka, Oko (1968) Juraja Bindzára a Bubeník Červeného kríža (1977) Juraja Jakubiska. Po nich sa premietne Hanákov celovečerný dokumentárny film Obrazy starého sveta (1972).

Výber vychádza z pásma filmov, ktoré sa minulý rok predstavili na prestížnom Medzinárodnom festivale krátkeho filmu v Oberhausene pri príležitosti 55. výročia SFÚ, kde ich mali možnosť vidieť aj organizátori zo záhrebského Kina Tuškanac. Do programu okrem iného zaraďujú špeciálne bloky krátkych filmov, či už hraných, dokumentárnych, experimentálnych alebo animovaných, sústreďujú sa aj na hosťovanie tematických výberov z národných archívov. Premietanie slovenských filmov organizuje oceňovaný chorvátsky dokumentarista Ivan Ramljak, ktorý v kine zostavuje pravidelný program Short Tuesday.

Uvedenie pásma Stopy experimentu v slovenskom krátkom filme pripravili Kino Tuškanac a Slovenský filmový ústav, osobne ho v Záhrebe predstavia Rastislav Steranka, riaditeľ Národného kinematografického centra SFÚ a Tomáš Hudák z oddelenia filmových podujatí.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.