Novinky z festivalu v Karlových Varov 1

KV2016logo resizeOtvorenie 51. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varov už všetci videli na televíznych obrazovkách. Takže v krátkosti: bol to dôstojný štart (tak ako vždy), obecenstvo búrlivo privítalo Willema Dafoea, ktorý si prevzal Krištáľový glóbus za mimoriadny prínos svetovej kinematografie a vo svetovej premiére sme videli česko-francúzsko-britský film britského režiséra Seana Ellisa Anthropoid, o smutne preslávenej, ale dôležitej kapitole v dejinách Československa, atentáte na Reinharda Heydricha.

Hviezda festivalu Willem Dafoe
Dafoe2 resizeWillem Dafoe je popri francúzskom hercovi Jeanovi Renovi jedným z najdôležitejších hosťov tohtoročného festivalu. Poznáme ho napríklad  ako Ancikrista z rovnomenného filmu Larsa von Triera, Krista zo Scorseseho opusu Posledné pokušenie Ježiša Krista. Hral vo filmoch Olivera Stona, Paul Schradera,Wesa Andersona a iných. Žije v Ríme a obdivuje Passoliniho. Hral ho vo filme Abela Ferraru (druhého Američana usadeného vo večnom meste) Passolini, ktorý uviedli aj na festivale. Má veľmi dobrý vzťah aj s Larsom von Trierom.“Má skvelé postrehy, veľa som sa od neho naučil. Zavolal som mu a opýtal sa ho, čo robí. Odpovedal, že píše scenár Ancikrista a ponúkol mi, či si ho chcem prečítať. Okamžite ma očaril a chcel som v ňom hrať. Pre neho bola však dôležitejšia ženská Dafoe resizehrdinka, tú ešte nemal, ale tak som na neho naliehal, že najskôr vybral mňa až potom hľadal ženu (vybral si Charlote Gainsbourg, poznámka redakcie).“ Scenár bol úžasný“, povedal Dafoe. Pre herca, ktorý má takisto rád divadlo ako film nie je problém nijaká úloha. Neváhal ani pri ponuke od Scorseseho, hoci to bol kontroverzný námet. Mal potom možnosť hrať v jednom filme, ktorý financovala  náboženská skupina a tiež vo westerne, ale pre úlohu v snímke Posledné pokušenie Krista ho neobsadili. No to však boli jediné negatívne následky za túto rolu. „Nemám rád jednoduché príbehy, mám najradšej filmy, ktoré ma inšpirujú“, dodal herec.

Stále sporná Operácia Anthropoid
Film Anthropoid možno uvidíme koncom roka aj na Slovensku, no isté to nie je.Hrdinský čin dvoch parašutistov, Čecha Jana Kubiša a Slováka Jozefa Gabčíka, vyslaných československou exilovou vládou vykonať atentát na Reinharda Heydricha, stále vzbudzuje protichodné názory. Totiž až po ňom Winston Churchill anuloval Mníchovský Anthropoid resizediktát a uznal československú exilovú vládu, a tak sa Československo opäť stalo spojencom Západu. Mnohí tvrdia, že to stálo zbytočne priveľa životov (Nemci zavraždili až 5000 ľudí). Tvorcovia si však myslia, že je to veľmi dôležitá udalosť nielen v dejinách Československa, ale aj Európy. Keďže udalosť vzbudzuje na jednej strane kladné, na druhej negatívne emócie, stalo sa to aj pri prijatí filmu. Neostáva nič iné len sa od nich odosobniť a hodnotiť snímku reálne. Nie je pravda, že je to po profesionálnej stránke zle odvedená práca. Tvorcovia sa snažili príbeh zatraktívniť a vzhľadom na to, že to nie je dokument si Ellis dovolil aj niekoľko zmien, ktoré nezodpovedajú historickým faktom. Jeho snahou bolo urobiť Antropoid resizepríbeh atraktívnym najmä pre mladú generáciu, lebo tú by staré poňatie nudilo. Osobitú pozornosť si zaslúžia  herecké výkony. Hereckým „víťazom“ je Cillian Murphy v úlohe Jozefa Gabčíka, idol mladých dievčat Jamie Dornan ako Jan Kubiš za ním dosť zaostáva. Pozoruhodný výkon podal celý herecký ansámbel, najmä Anna Geislerová ako Gabčíková milá, ale tiež Charlotte le Bon ako Kubišova láska Maria. Prahu roku 1942 ešte nikto takú realistickú ako v tomto filme ešte nikto nevidel. V tom sa zhodli všetci. „O Operácii Anthropoid som veľa čítal, študoval a rozhodol som sa ukázať, ako sa dvaja mladí ľudia vyrovnávali so svojou neľahkou úlohou a boli rozhodnutí obetovať aj svoj život. Je to veľká dilema. Navyše som ich chcel charakterovo čo najviac odlíšiť, inak by to nemalo zmysel“, povedal režisér filmu.

Súťažné filmy
Zatiaľ najzaujímavejším filmom hlavnej súťaže je talianska snímka Spovede (Confessioni). Režisér Roberto Andó Spovede resizehlavnú úlohu zveril neopakovateľnému Tonimu Servillovi, ktorý hrá kartuziánskeho mnícha Salusa. Toho si pozve na tajný ekonomický summit šéf  Medzinárodného menového fondu Daniel Roché (Daniel Auteuil), aby sa mohol vyspovedať. Zasadnutie ministrov financií G8 v luxusnom hoteli na baltickom pobreží má za ciel zaviesť do praxe radikálne ekonomické reformy, nepozerajúc sa na dôsledky. Lenže Roché spácha samovraždu a zrazu je všetko neisté. Andó mal vlani veľký úspech s filmom Viva la liberta. „Tento môj film sa začína tam kde sa predošlý končí. Nadväzuje naň. Chcel som, aby v ňom bolo počuť šepot moci, keď ekonómovia menia svet. Je to vlastne film o neistote, lebo v dnešných časoch je v nej celý svet“, povedal Andó. Politicko-etická téma, s nádychom detektívky, hovorí o arogancii ekonomických lídrov, ktorí neberú ohľad na to, aké dôsledky budú mať ich nerozvážne a často i hlúpe rozhodnutia, na menej rozvinuté krajiny. Téma aktuálna, výborne spracovaná zaujme aj vynikajúcim výkonom Toniho Servilla.

Zoologia resizeZ  Ruska sa v súťaži ocitlo dielo Zoológia Ivana I. Tverdovského. Hlavná hrdinka je postaršia osamelá pracovníčka zoologickej záhrady, žije s pobožnou matkou a kolegyne sa jej vysmievajú. Jedného dňa jej však narastie chvost. Behá po lekároch a pri tej príležitosti si padnú do oka s roentgeneológom Pjotrom, ktorému sa jej inakosť páči. Nájdu k sebe cestu, ale okolie človeka odlišujúceho sa od ostatných nemôže zniesť. Metaforická snímka je kritikou  spoločnosti, v ktorej jedinec nezapadajúci do zabehaných noriem, nemá šancu na nič. Navyše je to aj dosť alarmujúci  pohľad na súčasné Rusko, ktoré sa dodnes veľmi nezmenilo.

VlkzKralovskychvinohrad resizeS ľahkosťou a s humorom je realizovaný aj posledný film nedávno zosnulého režiséra Jana Němca Vlk z Královskych Vinohrad. Po jeho náhlej smrti pomocný režisér Tomáš Klein nespanikáril a dokončil ho. Nakrúcalo sa vraj partizánsky v Cannes, New Yorku, Kalifornii, ale aj v Karlových Varoch. Hlavnú úlohu  v snímke nakrútenej podľa autobiograficky ladených poviedok Jana Němca, zahral Jiří Mádl. Originálny, milý i kritický ladený film dáva nazrieť aj do duše neopakovateľného tvorcu.

Prvotnestastie resizeZaujímavý, ale veľmi komplikovaný film, vyšiel z dielne nemeckých filmárov. Režiséra Svena Taddickena inšpirovala kniha známej škótskej autorky A. L. Kennedy. Film pod názvom Prvotné šťastie (Gleissendes Glück) je psychologickou sondou do duše nešťastne vydatej ženy (Martina Hedeck) a filozofujúceho psychológa (Ulrich Tukar), ktorí ťažko hľadajú k sebe cestu. Nepodarí sa im to dovtedy, kým si pred sebou neodhalia ani tie najtajnejšie a najnegatívnejšie stránky. Do každého vzťahu sa musí vstúpiť s čistými a otvorenými kartami, inak nemá šancu – to je v podstate hlavná myšlienka tejto snímky.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.