V troch austrálskych mestách slovenské filmy

fair play resizePočas troch jesenných mesiacov sa v troch austrálskych mestách Melbourne, Sydney a Perth uskutoční rozsiahla prezentácia slovenskej kinematografie na podujatí Česko-slovenský filmový festival v Austrálii. Divákom predstaví spolu 15 slovenských dlhometrážnych a krátkych filmov, medzi ktorými sú súčasné i archívne diela. Prvá z troch filmových prehliadok sa bude konať v Melbourne a začne sa už v stredu 16.septembra 2015.

V druhom najväčšom meste Austrálie Melbourne premietnu tri súčasné slovenské snímky. Je medzi nimi dokument o hokejovej legende Pavlovi Demitrovi 38 (2014) od režisérskej dvojice Daniel Dangl a Lukáš Zednikovič a hrané filmy Deti (2014) režiséra Jara Vojteka a Fair Play (2014) českej režisérky Andrey Sedláčkovej. Tie doplnia významné filmy zo zlatého fondu slovenskej kinematografie Organ (1964) režiséra Štefan Uhra a dokument

OrganresizeObrazy starého sveta (1972) režiséra Dušana Hanáka, ktorý patrí k najžiadanejším slovenským archívnym dielam v zahraničí. Súčasťou prezentácie bude tiež premietanie krátkych filmov Fongopolis Joanny Kożuch, Sila príťažlivosti Evy Sekerešovej, Zelená vlna Martiny Buchelovej, Half bábka Jasminy Elsen, Kuku Henricha Žuchu a Láska Maje Brnušákovej.

 

Prehliadka slovenskej kinematografie sa v októbri presunie do Sydney, kde sa z pôvodnej zostavy premietnu filmy 38 a Fair Play, doplnia ich rozprávka Sedem zhavranelých bratov (2015) od režisérky Alice Nellis, dráma V tichu (2014) režiséra Zdeňka Jiráskeho a film Juraja Jakubiska Sedím na konári a je mi dobre z roku 1989. Do kolekcie krátkych filmov pribudne film nedávno zosnulého režiséra Aramisova Čo sme robili predtým, ako sme šli spolu na kakao (2014). Tento rok sa po prvýkrát prehliadka uskutoční v novembri aj v meste Perth, kde kolekcia uvedie výber piatich snímok. „Program sa líši v počte uvádzaných filmov i vo výbere filmových titulov, vzhľadom na špecifiká obecenstva v jednotlivých mestách,“ upresňuje Alexandra Strelková, riaditeľka Národného kinematografického centra SFÚ. Festival tento rok oslavuje „včerajšie zajtrajšky už dnes“ a  výber filmov zodpovedá téme, ktorou je „projekcia“ v jej rôznych podobách a významoch. V tejto súvislosti podujatie uvedie aj veľkú retrospektívu významného českého režiséra a výtvarníka Karla Zemana, priekopníka trikového filmu.

Česko-slovenský filmový festival je zatiaľ jedinou prehliadkou českej a slovenskej kinematografie v Austrálii a jeho ambíciou je vytvoriť na tomto vzdialenom kontinente pravidelné podujatie sústredené na prezentáciu súčasných i historických diel oboch kinematografií. Jeho prvý ročník sa konal v roku 2013 v Melbourne, v jeho druhom ročníku sa prehliadka konala aj v Sydney, Perth pribudol v aktuálnom treťom ročníku.

 

V septembri slovenské filmy prezentujú našu kinematografiu aj na ďalších významných podujatiach. Na prestížnom 40. MFF Toronto má svetovú premiéru celovečerný hraný debut významného slovenského dokumentaristu Marka Škopa Eva Nová (2015) o starnúcej herečke v hlavnej úlohe s Emíliou Vášáryovou. Čerstvo po domácej premiére bude mať v Toronte svoju severoamerickú premiéru film Ivana Ostrochovského Koza (2015), ktorý od svojej premiéry na tohtoročnom Berlinale získal už niekoľko ocenení na zahraničných festivaloch a ktorý Európska filmová akadémia zaradila medzi 52 najlepších európskych filmov Selection, čím sa dostal do užšieho výberu na nominácie na Európske filmové ceny. Na 63. MFF San Sebastián bude tento mesiac premiérovo uvedená koprodukčná snímka Rodinný film (2015), ktorú nakrútil Olmo Omerzu, a v súťažnej sekcii festivalu pod názvom Medzinárodné stretnutie filmových študentov bude slovenskú kinematografiu reprezentovať koprodukčný školský film Strach v réžii Michala Blaška. Do poroty sekcie zasadne mladá animátorka Marta Prokopová.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.