Zažite svetové animáky na vlastnej koži

festanca 2013 logo 3 resizeŽilina opäť ožíva animovaným filmom! Festival Fest Anča uvedie od 27. – 30. júna v kultúrnom centre Stanica Žilina‐Záriečie, Mestskom divadle Žilina a v Ster Century Cinemas to najlepšie, čo sa v poslednom období vo svete fantázie vytvorilo. Väčšinu z premietnutých diel diváci nebudú mať šancu uvidieť kdekoľvek a kedykoľvek na Slovensku. Na festivale sa predstavia animované filmy pre všetkých. Celovečerné, krátkometrážne, videoklipy, snímky atraktívne pre bežných divákov, ale aj pre fajnšmekrov.

Festival otvorí najnovší slovenský film Sneh režisérky Ivany Šebestovej spoločne so snímkou Ondreja Rudavského Mesiac a svojským animákom Matúša Vizára Pandy, ktorý získal ocenenie v Cannes. Jedným z najpozoruhodnejších je animovaný celovečerák V zajatí duchov (Consuming Spirits). Pod rukami Chrisa Sullivana vznikal až neuveriteľných 15 rokov. Podľa The New York Times snímka preniká do najtemnejších oblastí ľudského srdca. Film kultového animátora Dona Hertzfeldta It's Such a Beautiful Day bol magazínom Little White Lies vyhlásený za najkrajší film prvého polroka 2013. Príjemne vás zabaví a aj dojme animovaná komédia španielskeho režiséra Ignacia Ferrerasa Vrásky (Arrugas) ako i tragický, poetický, no nesmierne zábavný švédsko‐nemecký film Chladený Tito (Tito on Ice) Maxa Anderssona a Heleny Ahonen.

 

Veľké množstvo kvalitných filmov ocenených na najprestížnejších festivaloch sa dostalo do medzinárodnej súťaže Anča Award, medzinárodnej súťaže študentských filmov Anča Student Award a medzinárodnej súťaže videoklipov Anča Music Video Award. O víťazných trofejach filmov budú rozhodovať riaditeľ stuttgartského festivalu Ulrich Wegenast, filmárka Michaela Pavlátová a Emma de Swaef, autorka snímky Ach Willy, ktorá získala viac ako 70 medzinárodných ocenení. Najlepší hudobný klip vyberú režisérka Katarína Kerekesová, VJ Paul Mumford a slobodná umelecká duša Tomek Ducki.

 

Program krátkometrážnych filmov ponúkne napríklad prezentáciu súčasnej poľskej animácie, ktorá je známa svojím charakteristickým rukopisom. Nahliadneme aj do histórie nemeckého animovaného filmu od roku 1990 až po dnešok.Tento rok prináša Fest Anča špeciálnu sekciu Anička v krajine zázrakov. Dramaturgovia festivalu ju vyskladali z tých najšialenejších, najbizarnejších a najvtipnejších diel prihlásených na festival.

 

Fest Anča neponúka len filmy, ale napríklad aj prednášky tvorcov a možnosť diskutovať s nimi. Na otázku, kto má rád Simpsonovcov, asi nik neodpovie záporne. A kto by nechcel poznať zaujímavosti zo zákulisia výroby?! Najlepším človekom, kto ich môže prezradiť, je špeciálny hosť festivalu Mike Reiss. Už 23 rokov sa podieľa na výrobe Simpsonovcov a počas tohto obdobia získal až 4 ocenenia Emmy. Ako nám sám prezradil, v jeho povestnej show Simpsons Backstage Tour budeme „počuť zákulisné informácie o tom, ako sa seriál vyrába alebo je vnímaný v rozličných krajinách, o šialených doťahovačkách s cenzormi či celebritnými hosťami. Je to veľmi vtipná prednáška s množstvom animovaných klipov.“ O svojich filmoch bude hovoriť aj jedna z najvýznamnejších českých animátoriek súčasnosti Michaela Pavlátová. Za animák Tram získala ocenenie The Annecy Cristal. Snímka Řeči, řeči, řeči bola nominovaná na Oscara. Film Repete jej zas priniesol Zlatého medveďa. Na festivale nám počas komentovanej projekcie prezradí o svojich dielach veci, ktoré sa neobjavili doposiaľ v žiadnych publikáciách ani v rozhovoroch.

 

A aké sú ďalšie tohtoročné novinky festivalu? „Anička sa chce tentoraz aj vzdelávať.“ prezradila riaditeľka Eva Pavlovičová. „Práve preto bude súčasťou festivalu fórum We Need to Talk AboutAnimation!, ktoré vzniklo v spolupráci s Asociáciou producentov animovaného filmu. Zameria sa na diskusiu a výmenu skúseností vo vyučovaní animovanej tvorby. V Žiline sa preto stretnú pedagógovia viacerých európskych škôl, ktorí predstavia vlastné metódy práce so študentmi.“ Výsledkom fóra bude publikácia so všetkými prednáškami a výstupmi z diskusie. Tento ročník je výnimočný aj retrospektívou tvorby nestora slovenskej animácie, Viktora Kubala, ktorý má 90. výročie svojho narodenia. Pamätáte si detské filmy Janko Hraško, Rebrík, Šach alebo celovečeráky Zbojník Jurko či Krvavá pani? Tie a mnohé ďalšie budú premietnuté v priebehu štyroch estivalových dní.

 

Program Fest Anča je síce najmä pre dospelých divákov, no tentoraz organizátori mysleli aj na tých najmenších. Keďže sa končí školský rok, žiakom budú za vysvedčenie premietnuté filmy súťažiace o titul najlepší animovaný film pre deti. Dospeláci (ako vieme) ničomu nerozumejú, a preto víťaza vyberie špeciálna detská porota, ktorá bude zostavená priamo na mieste! Všetci malí maliari, tanečníci, maskéri a výmyselníci sa môžu tešiť na tanečno‐animovaný workshop s tvorivým duom Ové Pictures. Deti si vyrobia masky z papiera pomocou farbičiek a prírodných materiálov. Takto zamaskované si vymyslia jednoduchú choreografiu, ktorú rozanimujú pred kamerou. Naučia sa tak princíp políčkovej animácie a zároveň výsledky svojej práce uvidia priamo na mieste. Výtvory workshopu budú napokon použité ako základ pre hudobný videoklip. Na ďalšom workshope Fejs Anča sa deti naučia papierikovú animáciu. Jej základné princípy si vyskúšajú a osvoja pri rozanimovaní karikatúrnej tváre. Samozrejme, na Fest Anči nesmie chýbať ani kvalitná hudobná produkcia. Postarajú sa o ňu šarmantné provokatérky ČokoVoko, legendárny Vec alebo majster zvukových miniatúr Karaoke Tundra. Za gramcami budú lámať beaty Emo Noiz Boyz a Palo Čejka alias DJ Reverend.

 

Fest Anča tento rok ponúka na prasknutie nabitý program plný kvalitných a zaujímavých filmov, sprievodných podujatí či koncertov. Pokiaľ by ste ho chceli detailnejšie preskúmať, jeho kompletnú verziu, spolu s množstvom užitočných informácií nájdete na stránke: www.festanca.sk.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.