Vikingovia (Vigings, TV seriál)

Vik7 resizePríbehy o Vikingoch boli vždy obľúbené z niekoľkých dôvodov: ponúkali atraktívnu mieru podielu reálnej histórie so všetkými kráľmi, kráľovnami, povestnými bojovníkmi a zázračnými moreplavcami a zároveň svojim v prírode ukotveným náboženstvom predostierali obľúbenú alternatívu ku všetkému, čo fixne pôsobilo v našom kultúrnom poli v spojení s kresťanstvom. Existuje siahodlhý zoznam filmov a seriálov s vikingskými hrdinami a fragmentami ich dejín, kombinované s fikciou, vydarenou i menej vydarenou imagináciou severského sveta, ktorý sa vydal za hranice svojich území aby dobýval a osídľoval.

Deväťdesiattri dielny(zatiaľ) seriál Vikingovia napodiv nevznikol v produkcii škandinávskych krajín. Jeho koncepciu pripravil Brit Michael Hirst a financovali ho írske a kanadské spoločnosti Octagon Films a Take 5 Production. Na rozdiel od seriálu Hra o tróny, od začiatku tvorcovia akcentovali potrebu priblížiť sa Vik resizečo najtesnejšie k reálnemu svetu Vikingov. Je to nielen otázka poznania toho, ako mohol taký svet 8. až 11. storočia vyzerať, ale aj financovania. V rozhovoroch sa objavujú informácie o tom, že prvá séria (20 dielov) stála 40 miliónov dolárov a spomínajú naňu ako na najchudobnejšiu.

Obraz Vikingov ako v literatúre, tak vo filme nebol veľmi pozitívny najmä kvôli ich lúpeživým výpravám po širokom okolí. Na tom, aby nepriateľom naozaj naháňali strach im záležalo. V dokumentárnych filmoch o vikingských berserkoch sa uvádza, že si varili odvary z muchotrávok a iných zaujímavých húb a pili ich pred útokom, obliekali sa do zvieracích koží a zbesilo hrýzli do štítov. Treba však pripomenúť, že ich nájazdy popisovali mnísi a tým sa hrozivo naozaj javili. Kostoly totiž boli najčastejšie rabovanými objektami. Po dokončení seriálu ho Michael Hirst ukázal vedúcemu katedry Škandinávskych štúdií na Harvarde. Švéd mu odpovedal: “Prvý krát bola moja kultúra ukázaná seriózne a inteligentne. Som si istý, že je tam veľa nepresností, ale je to doba temna a vela o Vik2 resizenej nevieme.”

Prvým štyrom sériám dominuje reálna historická postava slávneho vodcu a veliteľa Ragnara Lodbroka v kúzelnom zosobnení austrálskeho herca Travisa Fimmela. Bol v 8. storočí jedným z prvých Vikingov, ktorí sa vydali za západ od domácich brehov za vidinou bohatstva kostolov na britskom pobreží a uspel. Okrem striebra a zlata doviezol do Kattegatu (fiktívne centrum jeho územia) aj vzdelaného mnícha Athelstana (George Blagden). Porušil tým však príkaz autokratického jarla Borga (Gabriel Byrne) a chvíľu trvá, kým sa ho zbaví a stane sa jarlom sám.

Asi nemá zmysel hľadať odklony od existujúcich historických dát, iste je ich dosť, ale koho vikingský príbeh zaujme sa rýchle zorientuje. Úvod prvého dielu tvorcovia situujú do roku 793. Dôvodom pohybu Vikingov je demografia, ich územia sú preľudnené a nestačia ani prírodné zdroje, fakt, ktorý sa však v Vik4 resizepríbehoch veľmi nezdôrazňuje. Ragnar sa rozhodne pre cestu na západ a zakotví pri brehoch Northumbrie, jedného zo štyroch kráľovstiev (Wessex, Mercia a Východná Anglia). Athelstan, je cenným Ragnarovým informátorom. Jeho stupajúci vplyv sa nepáči Flokimu (Gustav Skarsgard), Ragnarovnu geniálnemu staviteľovi lodí. Podozrieva ho z šírenia kresťanstva, kvôli ktorému sa Ragnar odkláňa od severských bohov. Okrem početných ciest na západ sa prvá séria venuje aj jeho rodinnému zázemiu. Pri návrate z jednej z výprav si domov privezie princeznú Aslaug, kvôli ktorej ho opustí manželka Lagertha (Katherine Winnick) so synom Bjornom, neskorším hrdinom ďalších sérií známym ako Bjorn Železný bok (Alexander Ludwig). Narodia sa mu ďalší synovia, Hvitserk (Marco Ilso), Ubbe (Jordan Patrick Smith) a Sigurd Hadie oko Ívar (Alex Hogh Andersen) sa narodí ako mrzák a pred povinnou smrťou ho zachráni matka Aslaug (austrálska modelka Alyssa Vik9 resizeSutherland). Do histórie vojde ako Ívar Bezkostný (Beznohý). Po smrti Ragnara v jame plnej hadov, do ktorej ho uvrhne kráľ Mercie Aelle (Ivan Kaye), sa piata a šiesta séria venujú osudom Ragnarových synov, bojujúcich o vládu nad Kattegatom. Snahou dedičov je vybudovať z neho dôležitý obchodný uzol.

Príbehová štruktúra posledných dvoch sérií sa rozpadáva a stráca jasnú orientáciu. Akoby sa tvorcovia riadili momentálnymi nápadmi a skĺzavajú do tém, vzdialených vikingskému svetu. Nerozvíja sa civlizačný posun vikingského vývoja, smerujúceho od lúpeživých nájazdov ku kolonizačným úsiliam a obchodným ambíciám, snáď až na Bjornovú plavbu na juh po Stredozemnom mori, odbavenú nič nehovoriacimi potýčkami s miestnymi púštnymi vládcami. Z Ívara sa stáva vyšinutý tyran, bojujúci proti bratom. Tí ho nakoniec z Kattegatu vyženú a on sa prapodivne Vik11 resizedostane až na Kyjevskú Rus. Stane sa spojencom kniežaťa Olega (Danila Kozlovsky) a neohrozene spolu s ním zamieri domov, získať stratenú moc. Neprehliadnuteľný je feministicko-lesbický akcent. Jeho nositeľkou sa stáva Lagertha sa jej milenka. Tú zo strategických dôvodov odstúpi nórskemu kráľovi Haraldovi ako manželku. Nepochopiteľne zabije Aslaug, čím si proti sebe postaví jej synov. Nekompatibilnou a nadbytočnou líniou je aj odchod Flokiho na Island s hŕstkou potenciálnych osadníkov. Všetko, čo sa na vzdialenom, neobývanom ostrove odohráva je výraz scenáristickej bezradnosti. Z činorodého a nadaného Flokiho, sa stáva frustrovaný blúznivec, putujúci osamote až k nejakej sopke, chrĺiacej lávu, kde pravdepodobne skončí svoj inak zaujímavý život.

Vytráca sa aj rozporuplný brat Ragnara Rollo (Clive Standon), žiarlivý súper bratovej slávy a zároveň jeho verný pomocník, odvedený ako záruka neútočeniaVik8 resize na dvor francúzskeho kráľa Charlesa (Lothaire Bluteau). Dostane za ženu jeho dcéru a už ako francúzsky šľachtic odrazí na Seine útok svojich spolurodákov. Bratovi tak uštedí drtivú porážku. Táto postava sa zapísala aj do kroník, v roku 911 istému Rollovi francúzsky panovník daroval Rouen a územia v dolnom toku rieky Seiny. Jeho Vikingovia pravdepodobne prišli z Írska a vytvorili základ neskoršieho normanského vojvodstva. Príbuzenský vzťah s Ragnarom je scenáristická licencia. Potomkom Rolla bol podľa všetkého Viliam Dobyvateľ, ktorému sa v bitke pri Hastingse podarilo získať anglický trón.

Zaujímavé je i začlenenie vzťahov s britskými kráľovstvami, ako inteligentný stratég tu vystupuje kráľ Egbert (Linus Roache), schopný dohodnúť s Ragnarovými ľuďmi kompromis, územie za vojenskú asistenciu. Jeho palác nesie stopy rímskej prítomnosti, hostí prijíma v bazéne a Ragnarovi sa zdôVik5 resizeveruje s obdivom voči krásnym rímskym sochám a freskám. V tomto okruhu vystupuje aj kráľ Alfréd (Ferdia Walsh Peelo), v seriáli oficiálne vnuk Egberta, inak tajný syn mnícha Athelstana, splodený s Judith, ženou Egbertovho syna Aethelwulfa (Moe Dunford).

Kým v prvých štyroch sériách nie je núdza o dobre napísané, funkčné postavy a prostredia, neplatí to pre dve záverečné série. Nastupuje bezkoncepčná zotrvačnosť strácajúca z dohľadu zmysel celého projektu. Dôsledne budovaný sugestívny obraz sveta pohanských dobyvateľov, ktorých výboje doviedli k začleneniu do kresťanského civilizačného okruhu, sa v závere mení na nič nehovoriace exhibičné cvičenia ( podvodné zábery z Lagerthinho pohrebu) a nekonečný popis rodinnej vendetty so značne patologickými rysmi.

Vik12 resizeVigingovia (Vigings, TV seriál), Írsko, Kanada, 2013–2020
Dĺžka:L 65 h 57 min. (Minutáž: 44–48 min.)
Manažér projektu: Michael Hirst
Réžia: Johan Renck, Ciaran Donnelly, Ken Girotti, Jeff Woolnough, Kari Skogland, Helen Shaver, Kelly Makin, Daniel Grou, Sarah Harding, Ben Bolt, David Wellington, Stephen St. Leger, David Frazee, Katheryn Winnick
Scenár: Michael Hirst
Kamera:, P.J. Dillon, John S. Bartley, Owen McPolin, Suzie Lavelle, Peter Robertson
Hudba: Trevor Morris
Strih: Christopher Donaldson, Michele Conroy, Aaron Marshall, Tad Seaborn, Don Cassidy
Scénografia: Mark Geraghty, Tom Conroy, Andrew Berry, Jil Turner (set dekoratér), Crispian Sallis (set dekoratér)
Kostýmy: Joan Bergin
Producenti: Keith Thompson, Steve Wakefield, Sanne Wohlenberg
Hrajú: Travis Fimmel, Katheryn Winnick, Gustaf Skarsgård, Clive Standen, Alexander Ludwig, Linus Roache, Moe Dunford, Jessalyn Gilsig, Jefferson Hall, Alyssa Sutherland, Maude Hirst, Donal Logue, Thorbjørn Harr, Ivan Kaye, George Blagden, Nathan O'Toole, John Kavanagh, Cathal O'Hallin, Cormac Melia, Gaia Weiss, Edvin Endre, Ruby O'Leary, Gabriel Byrne, Amy Bailey, Elinor Crawley, Vladimír Kulich, Jouko Ahola, David Wilmot, Matt Ryan, Morgan C. Jones, Michelle Beamish, James Flynn, Morten Suurballe, Billy Gibson, Kevin Durand, David Murray, Ben Robson, Amber Jean Rowan, Niamh Algar, David Pearse, Lalor Roddy, Dianne Doan, Deirdre Mullins, Ian Beattie, Brian Fortune, Andy Kellegher, Brian Matthews Murphy, Melissa Maria Carton, Peter Franzén, Jasper Pääkkönen, Duncan Lacroix, David Michael Scott, Chris Gallagher, Rick Burn, Jonathan Ryan, Dez McMahon, Steve Wilson, Tyrone Kearns, Michelle Costello, Ciaran O'Grady, Michael Liebmann, Michael Hough
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.