Festival MittelCinemaFest ponúka talianske filmy

MCFevent resizeStredoeurópsky festival talianskeho filmu MittelCinemaFest už od svojho začiatku vychádza z ponuky Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach, aby slovenskému publiku ponúkol talianske filmy, ktoré preverila aj táto prestížna udalosť svetovej kinematogragiew kinematografie. Festival MittelCinemaFest prinesie aj ocenené filmy, aj otváraciu snímku z Benátok Zviazaní, dovedna deväť filmov, z toho jeden dokumentárny. 18. ročník festivalu sa uskutoční systémom Kino doma, čiže po prvý raz online, v spolupráci so siedmimi slovenskými kinami od 16. do 22. novembra 2020. Pripravil ho Taliansky kultúrny inštitútv Bratislave v spolupráci s Istituto Luce Cinecittà.

„Dramaturgia MittelCinemaFestu, ktorý sa okrem Bratislavy koná aj v Budapešti a Prahe, vychádza z účasti a úspechov talianskych filmov na medzinárodných festivaloch, pričom benátsky filmový festival ako posledný v rade hrá kľúčovú úlohu. Teší nás, že v Bratislave môžeme našim divákom ponúknuť dva zo štyroch talianskych filmov v hlavnej súťaži a to Otče náš, ovenčený cenou Volpi za najlepší herecký výkon pre IstitutoItalianologo resizePierfrancesca Favina a Sestry Macalusové Emmy Dante. Práve ten zaujal Syndikát talianskych filmových novinárov a odniesol si Cenu Pasinetti za najlepší film a kolektívnu cenu za najlepší ženský herecký výkon. Filmový debut Predátori Pietra Castellita získal v súťaži Horizonty cenu za najlepší scenár. Snímka Zviazaní bola otváracím filmom festivalu,“ povedal Marco Gerbi z Talianskeho kultúrneho inštitútu s tým, že všetky filmy budú uvedené v taliančine so slovenskými titulkami. Taliansky kultúrny inštitút pri projekte spolupracuje so siedmimi kinami v siedmich slovenských mestách: Bratislava/Kino Lumière, Banská Štiavnica/Kino Akademik, Kežmarok/Kino Iskra, Košice/Kino Úsmev, Modra/Kino Mier, Piešťany/Kino Fontána, Poprad/Kino Tatran.

Prvou snímkou festivalu bude už spomínaný film Otče náš (Padrenostro) režiséra Claudia Nocea so skvelým, aj na benátskom festivale oceneným hercom, Pierfrancescom Favinom, známym z filmu Prvý zradca. Film mal na domácej pôde premiéru len na konci septembra a už má na svojom konte účasť na viacerých festivaloch. Snímka je nakrútená podľa skutočnej udalosti, režisér sa v nej vyrovnáva s tragickými udalosťami vlastného detstva. Jeho otec, zastupujúci prokurátor, sa v roku 1976 stal obeťou atentátu teroristickej skupiny Ozbrojené proletárske oddiely. Na udalosti sa pozeráme očami desaťročného Valeria.

Režisér a scenárista Pietro Castellitto získal na benátskom festivale za svoj filmový debut Predátori (I predatori) cenu za najlepší scenár. Dve LuceCInecitalogo resizerodiny, ktoré na prvý pohľad nemajú nič spoločné. Bohatí intelektuáli versus robotníci podporujúci fašizmus. Stoja na opačných stranách barikády a žijú v rovnakej džungli – v Ríme. Dva protichodné póly, ktoré sa zrazia vďaka banálnej príhode, pretože všetci sme predátori. Festival ponúkne aj film Chcel som sa ukryť (Volevo Nascodermi). Režisér Giorgio Diritti zveril hlavnú postavu Eliovi Germanovi, ktorý za ňu získal na Berlinale Strieborného medveďa za najlepší mužský herecký výkon. Snímka je fascinujúcim príbehom životného outsidera Antonia Ligabue, jedného z najvýraznejších a najkontroverznejších insitných maliarov dvadsiateho storočia.

Film Všetko bude v poriadku (Cosa sara) je nakrútený podľa autobiografického príbehu režiséra Francesca Bruniho. Bruno prežíva životnú aj umeleckú krízu. Jeho filmy neboli nikdy veľmi úspešné a manželka si už pravdepodobne našla zaň náhradu a ani pre deti nedokáže byť oporou. Jedného dňa mu diagnostikujú leukémiu a začne sa strastiplný boj. Jeho otec mu odhalí tajomstvo z minulosti, ktoré vo všetkých zažne svetielko nádeje. Film, ktorý tohto roku slávnostne uzavrel festival v Ríme. Snímka Zviazaní (Lacci) je adaptáciou rovnomenného románu Domenica Starnoneho, ktorý vyšiel v roku 2019 v slovenskom preklade vo vydavateľstve Inaque; rozpráva o tom, aké škody vie napáchať láska, keď nám náhle skríži cestu a ešte horšie, keď nás náhle prestane sprevádzať. Krehký a pôsobivý príbeh o rodine, manželských vzťahoch a putách, ktoré ich držia pohromade. Snímka režiséra Daniela Luchettiho s hereckými hviezdami ako Alba Rohrwacher, Silvio Orlando, Giovanna Mezzogiorno otvárala tohtoročný benátsky festival a do domácej distribúcie vošla až na konci septembra. Festivaloví diváci ju videli v Toronte, Zurichu, Philadelphii, Chicagu, Antalyi.

Víkendové dni ponúknu po dva filmy. Bude film Deti (Figli). Ironická komédia režiséra Giuseppe Bonita je dojímavou sondou do života páru, ktorý sa snaží čo najlepšie zvládnuť novú životnú situáciu, dôverne známu mnohým rodičom. Sara a Nicola (Paola Cortellesi, Valerio Mastandrea) majú šesťročnú dcéru Annu a šťastné manželstvo. Nečakané tehotenstvo a príchod druhého dieťaťa zamáva rodinnou rovnováhou a stane sa zdrojom mnohých tragikomických príhod. Dlhoočakávaná novinka Emmy Dante Sestry Macalusové (Le sorelle Macaluso). Film s vynikajúcim ženským hereckým obsadením je adaptáciou rovnomennej divadelnej hry uznávanej režisérky. Na benátskom festivale získala snímka cenu Premio Francesco Pasinetti: Najlepší film a tiež kolektívnu cenu za najlepší ženský herecký výkon. V strešnom byte v Palerme žijú sestry Macalusové so svojimi holubmi. Maria tancuje, Pinuccia miluje, Lia číta, Katia rozhoduje a malá Antonella všetko pozoruje. Antonella je najmladšia z nich a svet starších sestier sa krúti okolo nej. V jednom okamihu sa všetko zmení a Antonella sa stane ich osudovou chybou, spoločným tajomstvom a večnou výčitkou.

Jediným dokumentom v ponuke je portrét provokatívneho revolucionára, režiséra béčkových filmov všetkých žánrov, textára hudobných hitov a scenáristu Tarantinovho westernu Divoký Django Piera Vivarelliho, v ktorom sa jeho život búrliváka strieda s rôznorodou filmovou tvorbou. Dokument objavuje doteraz neprebádanú časť talianskej a svetovej pop-kultúry a zároveň skúma umelcov život, ktorý bol ako béčkový film: ironický, nadnesený, pôžitkársky, akčný, plný vitality a hudby. Piero Vivarelli: Život je béčkový film (Life as A B-Movie: Piero Vivarelli) režisérskej dvojice Fabrizio Laurenti, Niccolò Vivarelli.

Aktuálny ročník festivalu MittelCinemaFestu uzavrie najnovší film Ferzana Ozpeteka Bohyňa šťastia (La dea fortuna), do ktorého obsadil herecké talianske hviezdy Stefana Accorsiho, Edoarda Lea, Jasmin Trincu, ktorá získala Donatellovho Dávida v kategórii najlepšia herečka v hlavnej úlohe. Alessandro a Arturo sú spolu už viac ako pätnásť rokov a hoci vášeň vystriedala veľmi cenná náklonnosť, ich vzťah prechádza krízou. Keď im však nečakane priateľka nechá na pár dní na starosti dve deti, môže to byť vítaná zmena v ich stereotypnom živote. Film uvádzame v spolupráci s Medzinárodným festivalom inakosti, nakoľko mal byť v októbri súčasťou jeho programu.

Ako funguje Kino doma? Záujemcovia a záujemkyne si môžu zakúpiť vstupenku na webovej stránke svojho obľúbeného kina, cena vstupenky je 3€. Predstavenie je možné sledovať len na Slovensku, stream je k dispozícii 15 minút pred začiatkom projekcie. Na stránke kino-doma.sk treba kliknúť na „Vstup do kinosály“, zadať svoje heslo (heslo nájdu v e-maili „Potvrdenie o nákupe vstupeniek“) .

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.