Prezentácia slovenských filmov v Austrálii

DraksavraciaresizeČesko-slovenský filmový festival v Austrálii sa uskutoční už po štvrtýkrát. Počas dvoch mesiacov uvedie v štyroch austrálskych mestách trinásť celovečerných a osem krátkych slovenských filmov, v kolekcii figurujú súčasné snímky aj diela staršieho dáta. Festival sa začne v stredu 14. septembra v Melbourne, po jeho skončení sa v októbri presunie do Canberry, Sydney a Perthu.

Hlavným zámerom aktuálneho ročníka festivalu je predstaviť austrálskym divákom najvýznamnejšie filmové adaptácie českej a slovenskej literatúry. Popri českých filmoch Postřižiny (1980) režiséra Jiřího Menzla, Marketa Lazarová (1967) Františka Vláčila, Kto chce zabít Jessi? (1966) Václava Vorlíčka či Smrt si říká Engelchen (1960) režisérskej dvojice Ján Kadár a Elmar Klos, nakrúteného podľa románu Ladislava Mňačka, sa premietne aj slovenská filmová adaptácia novely Dobroslava Chrobáka Drak sa vracia o láske, nenávisti a hľadaní cesty z osamelosti, ktorú v roku 1967 nakrútil režisér Eduard Grečner. Zo starších slovenských diel austrálski diváci uvidia aj film Muž, ktorý luže (1968) v réžii Alaina Robbe-Grilleta a rozprávkový príbeh Perinbaba (1985) od Juraja Jakubiska.

 

Súčasnú kinematografiu na podujatí budú reprezentovať hrané filmy Eva Nová (2015) Marka Škopa, Čistič (2015) Petra Bebjaka, Vojtech (2015) Viktora Csudaia, Stanko (2015) Rasťa Boroša, rozprávka Sedem zhavranelých bratov (2015) Alice Nellis, hudobný dokument Hrana – 4 filmy o Marekovi Brezovskom (2014) Patrika Lančariča a dokument s inscenovanými pasážami Očami fotografky (2015) od Mateja Mináča. Doplnia ich minoritné slovenské koprodukčné snímky Teória tigra (2016) Radka Bajgara, Ani vo sne! (2016) Petra Oukropca a Rodinný film (2015) Olma Omerzua. V kolekcii krátkych filmov sa premietnu Braček Jelenček (r. Zuzana Žiaková), Hviezdny taxík (r. Juraj Krumpolec), Chronos (r. Martin Kazimír), V rade (r. Kamila Kučíková), Mila Fog (r. Marta Prokopová), Rosso Papavero (r. Martin Smatana), Balada o Šimonovi a Tereze (r. Martin Hnát) a Kovbojsko (r. Dávid Štumpf).

 

Česko-slovenský filmový festival je zatiaľ jedinou prehliadkou českej a slovenskej kinematografie v Austrálii a jeho ambíciou je vytvoriť na tomto vzdialenom kontinente pravidelné podujatie sústredené na prezentáciu súčasných i historických diel oboch kinematografií. Jeho prvý ročník sa konal v roku 2013 v Melbourne, v druhom ročníku sa prehliadka konala aj v Sydney, v treťom ročníku pribudol Perth a v aktuálnom štvrtom ročníku sa festival rozrástol aj o Canberru, hlavné mesto Austrálie. Tohtoročnou novinkou podujatia je tiež trojčlenná porota v zložení Glenn Dunks, Tom Clift a Hayley Inch z Austrálskeho združenia filmových kritikov (Australian Film Critics Association), nového partnera festivalu, ktorá z nových filmov prezentovaných v Melbourne a Canberre vyberie najlepší celovečerný film. V Sydney sa uvádzané snímky budú uchádzať o Cenu divákov.

 

ňFestival tento rok uvedie počas dvoch mesiacov celkovo 21 slovenských a koprodukčných filmov v štyroch mestách. Na otváracom ceremoniáli v Melborune, ktorý sa uskutoční 15. septembra, sa premietne česká mysteriózna dráma režiséra Jiřího Sádka Polednice (2016) v hlavnej úlohe s Aňou Geislerovou, v súlade s hlavnou festivalovou témou ide o filmovú adaptáciu rovnomennej knihy Karla Jaromíra Erbena. Festival 23. októbra uzavrie projekciou v Perthe film Mateja Mináča Očami fotografky, ktorý nakrútil o zložitom životnom osude svojej mamy, známej fotografky Zuzany Mináčovej.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.