Mechanik 2 (Mechanic: Resurrection)

Mechanik resizeObčas sa stane, že keď pokračovanie nejakého filmu dostane do rúk iný režisér, stane sa z toho úplne odlišný a aj lepší film. V prípade Mechanik 2 ide skutočne o úplne odlišný film, no v nijakom prípade nie lepší. Na režisérku stoličku sa tento raz neposadil Simon West (Con Air, Expendables 2), ale Dennis Gansel, ktorého  tvorba je pomerne zaujímavou zmesou žánrov, no ako celok pôsobí viac ako rozpačite.

Patrí tam napríklad tínedžerská bláznivá komédia Baby to chcú tiež... ale poriadne (2001), o tri roky staršia, veľmi vydarená vojnová dráma Napola: Hitlerová elita, neskôr tiež skvelá dráma Nás vodca (2008) zaoberajúca sa témou Mechanik7 resizediktatúry, potom podpriemerná upírska fantasy romanca, skrížená s hororom, no a tento akčný triler, pôsobiaci viac ako telenovela.

Po sľubnom traileri divákom Gansel predstavil Stathama skríženého s MacGyverom, Stevenom Seagalom, Chuckom Norrisom a supermanom. A ja uvažujem kedy som naposledy videl tak príšerne predvídateľnú, klišéovitú a totálne odfláknutú režíjnu prácu. Scenár pôsobí, akoby ho písali začiatočníci, ktorí sa s touto profesiou ešte len zoznamujú.  Logické diery, nadnesené, až sebaparodické momenty, pripomínajú posledný diel Rýchlych a zbesilých. Pokus o citovú romancu, s prehnane Mechanik11 resizepatetickými, až absurdne gýčovými scénami, ničím nenadchne. S kŕčovitými dialógmi sa herci  pasujú, digitálne efekty pôsobia miestami amatérsky a nezvládnuté je aj rozzáberovanie s rozstrasenou kamerou (napríklad scéna na pláži). Čudoval som sa len, že v tomto filme prijal úlohu Tommy Lee Jones.

Kým jednotka, aj keď nebola želanou udalosťou roka, sa snažila aspoň pôsobiť realisticky, mala dve hlavné a pomerne dobre napísané postavy. Fungovala psychológia a dobre boli Mechanik6 resizenapísané aj charaktery. Takéto vzájomné vzťahy postáv v dvojke nenájdete. Neraz vás prepadne myšlienka, či to nebodaj nie je zámer a na záver príde veľké prekvapenie, no nič také sa nestane. Vráťme sa však telegraficky ešte k niektorým postavám. Predovšetkým k tej, ktorú si zahral Tommy Lee Jones. Ten má vo filme azda najväčší potenciál, lebo je po hereckej stránke jednoznačne najskúsenejší a najlepší. No, žiaľ, je nevyužitý. Čo sa týka ostatných, Jason Statham je po predošlých úlohách v tejto ako doma, čiže mu stačí držať drsný poker face a Jessica Alba hrá aj v skutočnosti presne to, čo má - peknú tváričku. Viac slov si tento film, žiaľ, nezaslúži. Diváci však môžu mať aj opačný názor, a preto nech vás ti neodradí, neváhajte a pozrite si film Machanik 2.

Mechanik12 resizeMechanik 2 (Mechanic: Resurrection), Francúzsko, USA, 2016)
Dĺžka: 99 minút
Réžia: Dennis Gansel
Scenár: Philip Shelby, Tony Mosher, Brian Pittman
Kamera: Daniel Gottschalk
Strih: Ueli Christen, Michael J. Duthie, Todd E. Miller
Hudba: Mark Isham
Hrajú: Jason Statham, Jessica Alba, Tommy Lee Jones, Michelle Yeoh, Sam Hazeldine, Geoffrey Giuliano, Bonnie Zellerbach, John Cenatiempo, Katrina Grey, Vithaya Pansringarm, Natalie Burn, Rajčo Vasiljev a ďalší
Distribúcia: Forum Film
Premiéra v SR: 8. septembra 2016
Foto: Forum Film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.