Kamera 2015 Vladimírovi Ješinovi

Janosik 435 resize

Udeľovanie cien Kamera 2015 za najlepšie kameramanské výkony za posledné dva roky sa uskutoční v stredu 25. novembra v bratislavskom Kine Lumière. Okrem cien v piatich súťažných kategóriách bude slávnostne odovzdaná aj Cena za celoživotné dielo kameramana. O udelení ceny rozhodol výbor Asociácie slovenských kameramanov. Držiteľom tejto ceny sa na 7. ročníku stane slovenský kameraman Vladimír Ješina.

Kameraman, ktorý vyštudoval odbor kamery na pražskej FAMU, vstúpil do slovenskej kinematografie v 50. rokoch minulého storočia. Na začiatku svojho profesionálneho pôsobenia v  bratislavskom Štúdiu dokumentárnych filmov spolupracoval s režisérmi Pavlom Gejdošom, Petrom Solanom, Vladom Kubenkom či s Martinom Hollým. Až neskôr prešiel do Štúdia hraných filmov.

 

Počas svojej tvorivej činnosti Vladimír Ješina spolupracoval s významnými režisérmi rôznych generácií. S Petrom Solanom nakrútil filmovú satiru Čert nespí (1956) a prvú slovenskú filmovú detektívku Muž, ktorý sa nevrátil (1959). Pracoval aj na režijnom debute Stanislava Barabáša Pieseň o sivom holubovi (1961) o nezmyselnosti vojny. Za dvojdielny film režiséra Paľa Bielika Jánošík (1962 – 63) získal Cenu poroty za vynikajúcu farebnú fotografiu na Medzinárodnom filmovom festivale v indickom Dillí v roku 1965. Ješina si na prácu s Bielikom spomína Zmluvasdiablomtakto: „Bielik nezakrýval ťažkosti, ktoré nás čakajú – veľké scény s početným komparzom, problémy širokouhlého formátu na farebnom materiáli, nočné scény a podobne. Našťastie, som mal v tom čase už dostatok teoretických aj praktických skúseností, a tak som si veril a na robotu sa veľmi tešil. Paľo Bielik mi vyšiel maximálne v ústrety a osobne vybavil, aby sa oba diely mohli nakrúcať na materiál Eastman Color, čo bola vtedy vzácnosť. Všetky farebné filmy sa totiž dovtedy nakrúcali na nekvalitný nemecký Agfacolor.“

 

Po úspechu filmu Jánošík si Paľo Bielik zvolil Vladimíra Ješinu aj pre realizáciu svojich ďalších historických filmov Majster kat (1966) a Traja svedkovia (1968). Ješina ako kameraman spolupracoval aj na deviatich hraných filmoch režiséra Jána Lacka, sú medzi nimi napríklad komédie Šťastie príde v nedeľu (1958) alebo Páni sa zabávajú (1971). S režisérom Dušanom Rapošom nakrútil komédiu Utekajme, už ide! (1986) i hudobné filmy Fontána pre Zuzanu (1985), za ktorý získal Cenu za kameru na FČSF v Mariánskych Lázňach, a Rabaka (1989).

Film Fontána pre Zuzanu považuje Vladimír Ješina za svoj najobľúbenejší. „Mal som to šťastie, že som si s režisérom Dušanom Rapošom dokonale porozumel od samého začiatku spolupráce. Prácu kamery vedel posunúť natoľko, že ňou dokázal ´dorozprávať´ príbeh.“ Projekcia filmu Fontána pre Zuzanu bude súčasťou programu Kamera 2015. Film o prvých láskach, priateľstvách i rozchodoch mladých ľudí, ktorý v čase svojho vzniku vyvolal veľký divácky ohlas, sa pri príležitosti udelenia Ceny za celoživotné dielo kameramana premietne pred otvorením slávnostného večera o 17.00 hod. v Kine Lumière.

 

Slávnostné odovzdávanie cien Kamera 2015 sa za účasti slovenských kameramanov a ďalších slovenských tvorcov začne o 19.00 hod., ceny budú udelené za najlepšie kameramanské výkony v piatich kategóriách. Tento rok porota pod vedením kameramana Jána Ďuriša a v zložení kameramani Miro Gábor a Dodo Lietavec, režisér a spisovateľ Peter Krištúfek a výtvarník Laco Teren rozhodovala o víťazných kameramanoch z historicky najvyššieho počtu až 96 prihlásených diel. V kategórii hraná filmová tvorba je 8 filmov, v kategórii hraný televízny film a televízny seriál sú 4 tituly, kategória dokumentárny a krátky hraný film má 40 snímok, audiovizuálna reklama a videoklip má 25 snímok a do kategórie najlepší študentský film sa prihlásilo 19 filmov. Po skončení ceremoniálu sa o 21.00 hod. premietne víťazný film v hlavnej kategórii hranej filmovej tvorby.

 

Vstupné na slávnostné udeľovanie cien vrátane oboch filmových projekcií je 4€/3€, vstupenky si je možné zakúpiť v pokladni Kina Lumière od pondelka 16. novembra 2015.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.