Na MFF Bratislava ocenili Theodora Pišteka

PMX 5558s resizeNa slávnostnom ceremoniáli si včera Theodor Pištek prevzal ocenenie MFF Bratislava za umeleckú výnimočnosť vosvetovej kinematografii a osobne uviedol film Amadeus režiséra Miloša Formana, za ktorý získal Oscara.

Aj keď filmoví výtvarníci nie sú na výslní, podľa Theodora Pišteka ich prínos filmu nemožno zanedbávať: „Ako môžete nakrútiť dobový film keď nebudete mať človeka, ktorý dokáže vytvoriť adekvátne vizuálne prostredie? Úlohou návrhára nie je iba nakúpiť látku, ale prísť s vlastnou verziou a spoluvytvárať postavu. Snažil som sa pochopiť charakter postavy, aby som pochopil, v čom človek tej povahy chodí oblečený. Pretože podľa charakteru sa taktiež pozná typ oblečenia.“  Theodor Pištek ako vyštudovaný výtvarník začal na filmoch pracovať v 60. rokoch, keď ho k spolupráci pozval František Vláčil. Aj keď obaja jeho rodičia boli herci (jeho otec Theodor stvárnil v roku 1921 aj prvého slovenského Jánošika), on sám k herectvu nikdy neinklinoval a od detstva ho lákalo skôr maľovanie.

 

Jeho zrejme najznámejším filmom je Amadeus (1984), na ktorom pracoval vďaka odporúčaniu kameramana Miroslava Ondříčka: „Ráno o tretej ma zobudil telefón a ozval sa Forman: 'Trúfol by si si na veľký film?' V takomto momente nemôžete povedať, že sa opýtate manželky, alebo že máte niečo urobiť na chate. Jednoducho poviete áno alebo nie. Samozrejme, povedal som áno, on položil telefón a tým bola zmluva hotová.“  Aj napriek medzinárodnému úspechu a zisku Oscara, sa však rozhodol nepokračovať v kariére v zahraničí: „Vtedy to, žiaľ, bolo tak, že ste si takéto myšlienky nemohli pripúšťať. Ako ste mohli ísť do sveta, keď ste mali maximálne pohraničný styk s Poľskom? Mohol som sa rozhodnúť, ako sa rozhodlo množstvo ľudí, že opustím rodinu a republiku a potom by som sa mohol obzerať po pracovných možnostiach. Ale pre mňa to nebolo prijateľné riešenie.“
Theodor Pištěk navštívil hlavné mesto Slovenska po tridsiatich rokoch: „...s úžasom pozorujem, že som v inom meste, v inej spoločnosti. Som neskutočne prekvapený a cenu prijímam s veľkým nadšením.“

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.