Novembrové číslo časopisu Film.sk

obalka filmsk 15 rokov resizeMesačník o filmovom dianí na Slovensku Film.sk si tento rok pripomína pätnásť rokov od svojho vzniku. Jeho novembrové číslo je preto tematicky zamerané na výročie časopisu a približuje ho v premenách času. Okrem príležitosti pripomenúť si svoje narodeniny reaguje aj na aktuálne dianie v slovenskej kinematografii. V novinkách predstavuje dva nové dokumentárne filmy Salto Mortale režisérky Anabely Žigovej a Vlna vs. breh v réžii kameramana Martina Štrbu.

Pätnáste výročie svojho vzniku si Film.sk pripomína vo viacerých rubrikách. Venuje mu hlavný rozhovor s bývalou šéfredaktorkou mesačníka Simonou Nôtovou, ktorá stála pri zrode časopisu a objasňuje zákulisie jeho vzniku, formovanie jeho štruktúry, komunikáciu s autormi aj odozvy a reakcie, s ktorými sa počas trinástich rokov vo vedení redakcie stretla. Jubilea sa dotýka aj téma, zameraná na filmové časopisy na Slovensku po roku 2000. Načrtáva kontext vzniku časopisu a ponúka prehľad periodík, ktoré v slovenskom audiovizuálnom prostredí vznikali, zanikali a existujú za posledných pätnásť rokov. Obraz dotvára Anketa, v ktorej osobnosti z audiovizuálneho prostredia reflektujú časopis v kontexte jeho vývoja a špeciálne Kalendárium s prehľadom informácií o dôležitých udalostiach v slovenskej kinematografii počas každého roka vychádzania časopisu.

 

Obsah  predstavuje tradične nové slovenské filmy, na premiérové tituly upozorňuje v rubrike Novinky, filmy v kinách reflektuje v rubrike Recenzia. Pred premiérou približuje celovečerný filmový debut režisérky Anabely Žigovej Salto Mortale, ktorého tému odkrývania archívov ŠtB si režisérka nevybrala náhodou. Veľké tabu našej spoločnosti otvára cez príbeh svojho otca, agenta ŠtB a priznáva, že odkrytie jej vlastného súkromia bolo pre ňu ťažké a počas celého procesu vzniku filmu váhala, či to urobiť. Do vlastnej minulosti preniká aj kameraman Martin Štrba, ktorý sa rozhodol ako režisér debutovať dokumentárnym filmom o výnimočnej generácii slovenských fotografov, ktorej bol súčasťou. Jeho film pod názvom Vlna vs. breh predstavuje osem fotografov Slovenskej novej vlny a Štrba divákov zoznamuje s prostredím a podmienkami, ktoré ich formovali, ale aj  s ich zázemím, ktoré malo a má i dnes vplyv na ich tvorbu.

Celovečerný dokumentárny debut Comeback jedného z úspešných a produktívnych autorov súčasnej mladej generácie tvorcov Mira Rema reflektuje v recenzii. Podľa filmovej publicistky Žofie Bosákovej je jeho Comeback o väzňoch z ilavskej väznice vizuálne príťažlivý film, ktorý poľudšťuje nesympatických antihrdinov a jeho najväčším prínosom je schopnosť otvoriť témy, s ktorými sa väčšina ľudí nechce konfrontovať. V recenzii prináša aj hodnotiaci pohľad na slovenskú rozprávku režisérky Mariany Čengel Solčanskej Láska na vlásku, ktorý pripomína, že nakrútiť  klasickú rozprávku s dôrazom na tradície neznamená len zreparovať dostupné žánrové klišé, ale tiež snahu o inovatívnu výpoveď. Naopak, český dokument Opri rebrík o nebo režisérky Jany Ševčíkovej, ktorý odkrýva osobnosť rímskokatolíckeho kňaza Mariána Kuffu, je zaujímavou sociologickou štúdiou ľudí na okraji spoločnosti.

 

V rubrike Profil tento mesiac pripomína filmová teoretička Petra Hanáková tvorbu prvého slovenského filmového režiséra Ivana Júliusa Kovačeviča, od ktorého narodenia uplynulo v novembri 105. rokov. Svoje tradičné miesto má v mesačníku seriál Svet spravodajského filmu s upozornením na filmové týždenníky Týždeň vo filme z archívu SFÚ v programe televízie TA3, pod ktorý sa od septembra 2014 ako autor podpisuje niekdajší dramaturg a režisér Spravodajského filmu Milan Černák. V pravidelných rubrikách si záujemcovia v októbri prečítajú aj to, na čom pracujú režisér Tomáš Krupa, animátorka Kamila Kučíková a tvorca vizuálnych efektov Marek Ježo. V rubrike Tipy mesiaca na zaujímavé tituly z programu Kina Lumière upozorňuje filmová publicistka Monika Mikušová a o svojich obľúbených slovenských filmoch píše básnik a prozaik Peter Bilý.

 

Ďalšie pravidelné rubriky prinášajú prehľad distribučných premiér i podujatí na Slovensku a so slovenským filmom v zahraničí a výročia v slovenskej kinematografii. Novembrové kalendárium čitateľov oboznamuje s programom 16. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Bratislava. Súčasťou časopisu je tiež Mimoriadna ponuka kníh a DVD nosičov z edičného oddelenia SFÚ za zvýhodnené ceny a leták s možnosťou získať predplatné mesačníka Film.sk na rok 2015. Pri príležitosti 15. výročia časopisu ho môžu získať pätnásti čitatelia.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.