Môj pes Killer vo výbere o najlepší európsky film

Môj pes 5 resizeDruhý celovečerný film Miry Fornay Môj pes Killer, ktorý od svojej premiéry na MFF Rotterdam vo februári 2013 už precestoval svet a pozbieral niekoľko významných ocenení za réžiu, scenár aj herecké výkony, dosiahol ďalší dôležitý úspech. Európska filmová akadémia (EFA) zverejnila výber 46 filmov z 32 rôznych krajín, ktoré sa majú šancu uchádzať o ceny pre najlepšie európske filmy roka (European Film Awards) 2013.  Môj pes Killer je medzi nimi.

Do výberu EFA boli zaradené filmy jednak zo skupiny  národných nominácií filmových akadémií jednotlivých krajín, ale dopĺňali sa aj z veľkej skupiny tých filmových titulov, ktoré do súťaže o cenu prihlásili priamo ich producenti. Môj pes Killer získal najviac hlasov na väčšine hlasovacích lístkov členov Slovenskej filmovej akadémie a tak bol o ceny EFA prihlásený ako národná nominácia. Jej posun do oficiálneho užšieho výberu na ceny EFA nie je automatický, prechádza ďalšou výraznou selekciou. V prípade postupu Killera je potešujúce, že sa tak zástupcovi slovenskej kinematografie stalo po mnohých rokoch (poslednou úspešnou nomináciou bol v kategórii celovečerný dokumentárny film dokument Ako sa varia dejiny Petra Kerekesa 2009).

 

V najbližších týždňoch bude 2900 členov Európskej filmovej akadémie vyberať najlepší európsky film a hlasy prideľovať aj v kategóriách najlepšia réžia, scenár a herec/herečka. Nominácie filmov v uvedených kategóriách budú vyhlásené 9. novembra 2013 na MFF v Seville a 26. ročník slávnostného udeľovania cien Európskej filmovej akadémie, európskej obdoby Cien Americkej filmovej akadémie - Oscara, o mesiac neskôr, 7. decembra v Berlíne. Ceny budú udelené aj v ostatných filmových profesiách ako sú kamera, strih, zvuk, výprava, kostýmy a hudba. O tých rozhodne užšia, 7-členná odborná komisia.

 

Viac:  http://europeanfilmawards.eu/en_EN/selection/films).

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.