Slovenské filmy za hranicami

SFU resizeJeseň je obdobím bohatým na filmové podujatia doma aj v zahraničí. Je preto samozrejmé, že aj slovenské filmy  sa v týchto dňoch dostávajú do programov zahraničných festivalov a prehliadok, kde reprezentujú našu kinematografiu v kontexte európskej a často aj svetovej. Aj v októbri budú môcť naše nové, ale i archívne diela vidieť diváci v Českejrepublike, Poľsku a tiež v Luxembursku.

V októbri budú slovenské filmy zaradené do programu 5. festivalov filmov z východnej a strednej Európy Cineast v Luxemburgu. Svojho zástupcu budeme mať vo festivalovej súťaži, kde bude Slovensko reprezentovať debutová snímka Ivety Grófovej Až do mesta Aš, ktorá je slovenským nominantom na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. V sekcii Späť k prameňom sa odpremietajú snímky Cigán Martina Šulíka a Alois Nebel Tomáša Luňáka, vo festivalovom programe bude uvedený aj film Štefana Uhra Slnko v sieti. Krátke filmy sa premietnu v sekcii Cinéshorts, budú medzi nimi Posledný autobus Ivany Laučíkovej a Martina Snopeka, Hviezda Andreja Kolenčíka, tWINs Petra Budinského a Are You Feelin´ Good? Matúša Krajňáka. Svoje filmy na podujatí, ktoré sa bude konať od 11. do 28. októbra, predstavia osobne režisérka Iveta Grófová a Jaroslav Rudiš, autor námetu a komiksovej predlohy filmu Alois Nebel. Počas podujatia sa ako sprievodný program uskutoční aj Koprodukčný workshop pre krajiny strednej a východnej Európy pod názvom CinEast Pro.

 

V Poľsku sa tento mesiac naše filmy predstavia na dvoch podujatiach. Na najväčšom poľskom súťažnom festivale, na 28. Medzinárodnom filmovom festivale Varšava, ktorý sa uskutoční od 12. do 21. októbra, bude mať Slovensko svojho zástupcu v hlavnej medzinárodnej festivalovej súťaži, kde sa odpremieta snímka eŠteBák Juraja Nvotu a v dokumentárnej súťaži bude uvedený film Najväčšie prianie 3 režisérky Olgy Špátovej. Ako špeciálne uvedenie sa vo Varšave budú premietať snímky DONT STOP Richarda Řeřichu a koprodukčný film Klasy na strnisku v réžii Wladyslawa Pasikowskeho. Ďalších päť slovenských filmov bude uvedených v termíne od 20. do 26. októbra na 10. Medzinárodnom filmovom festivale Tofifest v poľskej Toruni. Štyri dokumenty Hranica Jara Vojteka, Osadné Marka Škopa, Muži revolúcie a Nemoc tretej moci Zuzany Piussi diváci uvidia v sekcii Kultúrna výmena, do hlavnej medzinárodnej súťaže On Air je zaradená snímka Ivety Grófovej Až do mesta Aš.

 

V Českej republike bude slovenské filmy na začiatku októbra už tradične hostiť prehliadka Třinecké filmové babie leto, kde sa vo festivalovej súťaži stretajú pravidelne poľské, české a slovenské filmy. Na jubilejnom 20. ročníku podujatia, ktoré sa bude konať od 11. do 14. októbra v Třinci, bude v Súťaži debutov Slovensko reprezentovať snímka Tigre v meste Juraja Krasnohorského, v rovnakej sekcii sa budú premietať aj filmy Alois Nebel Tomáša Luňáka a DONT STOP Richarda Řeřichu. V sekcii Hity uplynulej sezóny sa predstavia snímky Anjeli Róberta Švedu, Lóve Jakuba Kronera, eŠteBák Juraja Nvotu, ale aj český nominant na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film V tieni Davida Ondříčka.

Svoje zastúpenie bude mať slovenská kinematografia v októbri aj na 16. medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Jihlava (23. – 28. október), o ktorom prinesieme informácie v samostatnej tlačovej správe.
Viac: www.aic.sk

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.