Pavol Barabáš v Žiari nad Hronom

K2 logojpg resizeInformujeme  vás o blížiacej sa prezentácii diela slovenského režiséra dokumentárnych filmov Pavla Barabáša. V súčasnosti už ide o úspešnú výstavu, ktorej premiéra sa uskutočnila v Regionálnom kultúrnom centre v Prievidzi minulý rok. V tomto roku putovala výstava do Mestského kultúrneho strediska v Novom meste nad Váhom. Ďalšou inštitúciou, prezentujúcu autorskú výstavu, je Mestské kultúrne centrum Žiar nad Hronom. Vernisáž aktuálnej výstavy v MsKC Žiarnad Hronom je naplánovaná na 2. októbra 2012 o 9:00 hod. v priestoroch výstavnej sály MsKC na ulici SNP 119, Žiar nad Hronom.

Ideovou líniou výstavy bolo predstaviť autorove fotografie, filmy a artefakty zo siedmich kontinentov našej planéty aj širšiemu publiku. Spomedzi výstavných artefaktov ide aj o vzácne budhistické modlitebné knihy z kráľovstva Mustang, hlinené tanieriky z pier žien etiópskeho kmeňa Mursi, rôzne druhy novoguinejských oštepov, či dokonca vysušenú húsenicu – pokrm afrických Pygmejov. Sprievodným podujatím výstavy bude premietanie dokumentárnych filmov Pavla Barabáša. Premietanie je naplánované na sobotu 6. októbra 2012. Na výstave, ktorá potrvá do 14. októbra 2012, budú môcť návštevníci obdivovať aj nové fotografie z tohtoročnej expedície Pavla Barabáša -príslušníkov kmeňa Himbov z Namíbie. Zároveň budú mať možnosť zakúpiť si vybrané DVD z autorovej tvorby.

 

Pavol Barabáš je známy ako autor širokej škály horských a dobrodružných filmov. Rád vyhľadáva príbehy, v ktorých sa človek dostáva až za hranicu svojich možností. Priťahujú ho územia tibetského budhizmu, prírodní ľudia ukrytí hlboko v neprebádanej džungli. Nakrúcal splavy divokých riek i  horské výstupy na najvyššie pohoria kontinentov. Jeho filmy sú o tom, ako by sa človek mal správať k tejto Zemi. Má za sebou niekoľko objavných expedícií: od nájdenia civilizáciou nedotknutých ľudí doby kamennej v pralesoch v Novej Guiney, cez nájdenie nových jaskýň na stolových horách Chimantá, Kukenam a Roraima, až po absolvovanie prvého prechodu Ellsworthovho pohoria i Zeme kráľovnej Maud v Antarktíde. Pešo dosiahol Severný i Južný pól, lovil s prírodnými Pygmejmi v Kongu, prešiel najťažší kaňon sveta Trou de Fer na ostrove Reunion. Za svojich 30 filmov získal množstvo medzinárodných ocenení, medzi inými aj Grand Prize 2011 od Medzinárodnej aliancie horských filmov za svetový prínos a kameramanskú prácu v dokumentárnom filme s vysokohorskou, horolezeckou a objaviteľskou tematikou v extrémnych častiach sveta.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.