Šéfovia na zabitie (Horrible Boses)

sefovia_na_zabitie_hb-12292Ja by som toho šéfa zabil!‟ Túto vetu si aspoň raz v živote pomyslí azda každý. Tobôž dnes, keď vedomosti, znalosti, odbornosť a oddanosť práci nič neznamenajú, pre profesionálny úspech väčšinou celkom stačia len ostré lakte, plechové žalúdky a dostatok nemilosrdnosti. Traja kamaráti Nick (Jason Bateman), Kurt (Jason Sudeikis) a Dale (Charlie Day) však majú v novej americkej komédii Šéfovia na zabitie celkom presné dôvody.

S Nickom sa ako mačka s myšou pohráva sadistický psychopat Harken (Kevin Spacey). Kombináciu falošných sľubov, lží, šikanovania a psychického nátlaku volá „motivácia‟. Zubného asistenta Dalea sexuálne obťažuje jeho starnúca, no čím ďalej tým viac nymfomaniacka zamestnávateľka – zubárka Julie Harris (Jennifer Aniston). Považuje ho za svoje vlastníctvo a každý prejav slobodnej vôle chápe ako útok či urážku. Zdá sa, že len účtovník Kurt nemá problémy s nadriadeným. Jeho šéf, dobrácky starý Jack Pellit (Donald Sutherland), má k zamestnancom otcovský vzťah. Lepší ako k vlastnému synovi Bobbymu (Colin Farrell), arogantnému hlupákovi, ktorý šnupaním kokaínu už dávno prišiel o zdravý rozum. Otec ho vo firme trpí len so zaťatými zubami. No keď Pellit senior náhle podľahne infarktu, majiteľom a šéfom firmy sa stáva nebezpečný, hlúpy a náladový narkoman Bobby. A Kurt má problém.

sefovia_na_zabitie_hb-00571-00613rcScenárista a producent komediálnych televíznych seriálov Michael Markowitz vďačnú a prevažnej väčšine divákov aj zrozumiteľnú a blízku tému rozvinul do podoby príbehu troch priateľov, ktorí sa dovtedy večer čo večer pri pive sťažujú na svojich nadriadených, až sa napokon rozhodnú vziať veci do vlastných rúk. Lenže Nick, Kurt a Dale nie sú tradiční filmoví hrdinovia, ale skôr obyčajní ľudkovia zo stredných vrstiev a aj svet, v ktorom žijú, je celkom nefilmovo obyčajný. Takže tam, kde sa tradičný filmový hrdina pohybuje ako ryba vo vode, im sa zasekávajú bezpečnostné pásy v autách, vypadávajú im veci z rúk, potkýnajú sa a strašia ich mačky. Ba čo viac – z ostrieľaného zločinca Deana Jonesa, ktorý sa predstavuje pod prezývkou Motherfucker (Jamie Foxx), sa vykľuje obyčajný filmový pirát a krčmový cvok. Prirodzene, že to, čo pri pive vyzeralo ako plán na dokonalý zločin, sa v realite premení na sériu komických katastrof – a nebyť hollywoodskeho happy endu, s hrdinami by to dopadlo veľmi nehrdinsky. Hoci v tomto prípade má i happy end smiešne trpkú príchuť. Veď po starých šéfoch prídu noví – a často môže vysvitnúť, že vrúcna úprimná podpora zo strany spolupracovníkov tiež bola len ilúziou.

sefovia_na_zabitie_hb-10956Réžie sa ujal Seth Gordon, ktorý má za sebou kariéru režiséra televíznych seriálov (The Office, Modern Family) a dokumentárnych filmov (Freakonomics), čo sa prejavilo ako možno najväčšia slabina. Šéfovia na zabitie v jeho podaní totiž neprekročili štandard klasickej televíznej zábavy. Formou ani obsahom. Príbeh si nekladie za cieľ byť sondou do súčasnej zvrátenej spoločnosti, založenej na vlastníctve a bezduchej konzumácii. Hrdinovia sú súčasťou systému a neprotestujú proti nemu, akceptujú jeho pravidlá, chcú si v ňom len vydobyť lepšie pozície. A to takými prostriedkami, aké sú pre systém príznačné: neľútostným násilím.

Hoci téma k tomu zvádza, nejde o spoločenskú satiru ani o žiadnu inú formu kritiky. Na druhej strane však nevznikol ani napínavý akčný thriller. Výsledkom je v podstate len málo atraktívna statická a bezzubá konverzačná komédia. Gordon nakrútil tradičnú veselohru, vhodnú viac na menší formát televíznej obrazovky ako na veľké plátna kín. Jeho práca s obrazom i s hercami, koncipovanie scén, rozohrávanie gagov aj uprednostňovanie slovnej komiky pred situačnou, sú typicky televízne. Predstaviteľmi hlavných postáv sú – s výnimkou Jasona Batemana – herci, populárni doma v USA najmä vďaka televíznym šou (Saturday Night Live) a komediálnym seriálom. V porovnaní s naslovovzatými filmovými hviezdami v postavách šéfov vyznievajú nevýrazne až rozpačito.

sefovia_na_zabitie_hb-10431Televízna komika hlavných postáv tvrdo narazila na filmovú komiku postáv vedľajších. Tam, kde sú zlí šéfovia vystihnutí ako karikatúry presnou, výraznou a zábavnou komediálnou skratkou, usilujú sa hlavní hrdinovia byť autentickými charaktermi a pôsobia ťažkopádne až nudne. Škodí im aj to, že režisér sa rozhodol vzdať ich prostredníctvom hold americkej popkultúrnej klasike – vaudevillovému komickému triu The Three Stooges – takže s televíznou seriálovou popisnosťou sa spája aj prostoduchý humor.

Je to tým smutnejšie, že v súvislosti s obsadením hlavných postáv pred začiatkom nakrúcania padali úplne iné mená: Vince Vaughn, Owen Wilson, Matthew McConaughey, Philip Seymour Hoffman, Jeff Bridges a Tom Cruise. Aký to mohol byť film! Milovníkov televízneho seriálu Kosti azda poteší John Francis Daley, predstaviteľ psychológa dr. Sweetsa, v role jedného z Nickových nešťastných kolegov.

sefovia_na_zabitie_hb-09339Film prináša svieži príbeh, skvele odpudivých zlých šéfov a rozpačitých hrdinov. Jeho humor sa síce nezaobíde bez vulgarizmov a fekálnej komiky, ale zastúpené sú v oveľa menšej miere, ako sa stalo smutným hollywoodskym štandardom. Šéfovia na zabitie však nedostali ani len možnosť naplno využiť potenciál námetu a moderného filmového rozprávania.

 

Šéfovia na zabitie (USA 2011)
Horrible Bosses
98 minút
Námet: Michael Markowitz. Scenár: Michael Markowitz, John Francis Daley, Jonathan M. Goldstein. Réžia: Seth Gordon: Kamera: David Hennings. Strih: Peter Teschner. Účinkujú: Jason Bateman, Charlie Day, Jason Sudeikis, Jennifer Aniston, Colin Farrell, Donald Sutherland, Julie Bowen, Kevin Spacey, Jamie Foxx, Lindsay Sloane, John Francis Daley a ďalší.
Premiéra 28. júla 2011
Foto: Continental film
  

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.