K zemi hľaď! (Don't Look Up)

Zem11 resizeKeď doktorandka astronómie Kate (Jennifer Lawrence) v rámci svojho vlastného výskumu zameria havajský teleskop Subaru niekde do oblasti obežnej dráhy Jupitera, zaznamená tam pohybujúce sa vesmírne teleso, ktoré by tam správne nemalo byť. Počiatočnú radosť z toho, že novoobjavená kométa by mohla byť označená jej priezviskom, ale čo chvíľa vystrieda panika, keď Katein profesor na MIT Dr. Randall Mindy (Leonardo DiCaprio) vypočíta možnú dráhu letu. Teda aspoň to jedno posledné číslo sa akosi podozrivo zdráha napísať na tabuľu... Toto by ešte pre istotu mala preveriť NASA, znie ich spoločný názorový konsenzus pred tým, ako sa každý po svojom kamsi vytratí zhltnúť, buď štvrtinku Xanaxu alebo si rovno zapáliť jointa.

A NASA, samozrejme, profesorove výpočty potvrdí. Vedúci Úradu pre koordináciu planetárnej obrany – toho, o ktorého existencií vlastne nik Zem2 resizenevedel, ale skutočne existuje a má dokonca aj logo - Dr. Teddy Oglethorpe (Rob Morgan) pochopí hneď. Pre Kate a Randalla sa navyše stane akýmsi mentorom, ako informácie o blížiacej sa hrozbe podať médiám a hlavne vysokým politickým funkcionárom na čele s prezidentkou Orleanovou (Meryl Streep) – akýmsi mixom Donalda Trumpa, Georgea W. Busha a iných rozhodne nie neproblematických prezidentov nedávnej histórie USA v ženskej podobe. Podľa všetkého kométa Dibiasky niekedy za šesť mesiacov dopadne k pobrežiu Chile, avšak jej rozmery ju zaraďujú rovno medzi jednoznačných planetárnych zabijakov. Ak chce ľudstvo prežiť, malo by začať jednať. Lenže to by prezidentkiným náčelníkom štábu nesmel byť jej nemotorný syn Jason (Jonah Hill), šéfkou NASA bývalá anestéziologička a kandidátom na hlavu Najvyššieho súdu zase niekto bez potrebnej kvalifikácie - dokonca práve mediálne dosť prepieraný bývalý pornoherec, s ktorým si prezidentka radšej vymieňa cez mobil Zem9 resizefotografie intímnych partií, než aby sa vôbec pokúšala konštruktívne vyriešiť hroziaci problém.

A tak nezostáva Kate a Randallovi nič iné len zavítať do rannej televíznej show populárnych moderátorov Brie Evanteeovej (Cate Blanchett) a Jacka Bremmera (Tyler Perry), ktorí sú radi, keď ich hostia podávajú divákom aj tie najzlovestnejšie informácie s ľahkosťou a humorom. Snáď teda oboch vedcov na ich turné o konci sveta neprepadne neočakávaný záchvat paniky práve vo chvíli, keď na nich namieria kamery – lebo to by hrozilo, že si z nich používatelia sociálnych sieti začnú robiť žarty, prípadne spochybňovať ich faktické závery. A tiež by bolo fajn, keby im ich smrteľne vážne vyjadrenie nezatienili napríklad nečakané zásnuby inak pred tromi dňami s partnerom rozídenej hviezdnej Zem resizespeváčky Riley Binovej (Ariana Grande), pozvanej ako hosť tesne pred Kate a Randallom. Hrozí totiž, že práve správy v podobnom duchu diváci akosi viac uprednostňujú... A potom je tu ešte prezidentkin podporovateľ, výstredný miliardár a technický inovátor Peter Isherwell (Mark Rylance), ktorý by možno aj mal nápad, ako kolízií kométy so Zemou zabrániť. Teda pokiaľ mu ide vážne o záchranu ľudstva a nie o väčšie zisky jeho spoločnosti.

K zemi hľaď! scenáristu a režiséra Adama McKaya je trpko smiešnym, satirickým pohľadom na to, ako ľudstvo v súčasnosti reaguje na klimatickú krízu. Pričom film – hoci to nebol pôvodný zámer tvorcov – rovnako efektne poukazuje aj na problematickú situáciu s pandémiou Covid-19. Protagonistami sú vedci snažiaci sa zdieľať s ostatnými Zem7 resizenespochybniteľné fakty. Lenže nech sa snažia, ako len vedia, nedisponujú dostatočnými nástrojmi na to, aby ich tvrdenia ktokoľvek bral vážne. Väčšinu populácie, zdá sa, nič z toho, čo tvrdia, nezaujíma. Z faktov sa rázom stanú „iba“ názory. A názor je predsa možné zmiesť zo stola protinázorom, ak je človek z hľadiska masmédií o trošku obratnejší v komunikácií než jeho oponent. Politickí lídri vo filme konajú podľa reakcií verejnosti v snahe udržať si čo najdlhšie svoju popularitu a s ňou aj mocenský vplyv potrebný na bezproblémové napĺňanie si vlastných zámerov. Nepočúvajú varovania, lebo sú príliš vážne a museli by začať konať. Väčšina ľudí však znesie negatívnych správ len obmedzené množstvo a ochotu konať v kritickej chvíli nelichotivo koriguje miera ich pohodlnosti. Je ľahšie uviaznuť v iluzívnom svete vytvorenom médiami, voyeuristicky reagovať na niekoho nehanebné exhibície, komentovať reálny život na Zem8 resizesociálnych sieťach namiesto toho, aby sa človek poobzeral vôkol seba a skutočne sa zapojil do života.

Hodnoty sú vo filme K zemi hľaď! zámerne prevrátené, nie však samoúčelne. Život celebrít s reklamne efektnou pozlátkou na povrchu akoby mal nielen pre postavy tlmočeného príbehu väčšiu váhu, než životy anonymných „mozgov“, ktorí sa snažia konštruktívne niečo so svetom urobiť. Niečo podobné sa naozaj deje okolo nás. Snímka zveličuje, karikuje spomínané názorové postoje len zdanlivo. Nejeden vedec zaoberajúci sa klimatickou problematikou sa už vyjadril, že postavy doktorandky Kate a jej profesora presne vyjadrujú pocity, aké mal, keď sa pokúšal nejako presadiť vlastné závery, ponúknuť svoje riešenia problematickej situácie. Koniec sveta sa možno neblíži, ale už Zem12 resizenastal – a prejavuje sa všadeprítomným masovým zhlúpnutím. Je chvályhodné, že sa herci najväčšieho hviezdneho kalibru odhodlali zapojiť do podobného projektu. Obzvlášť Leonardo DiCaprio, obhajujúci varovné signály zo strany vedeckých autorít aj v reálnom živote. Napriek tomu sa však občas môže zdať, že hviezdny lesk hereckého obsadenia neraz trochu obrusuje hrany satirickým postrehom, možno dokonca od nich odpútava pozornosť. Tam, kde by satira mohla byť vo významovej rovine ešte myšlienkovo provokatívnejšia a štipľavejšia, snímka stále častejšie skĺzava medzi žánrové mantinely katastrofickej komédie, či paródie.

Veľmi nepomáha ani keď snímka čiastočne napodobní spôsob, akým stvárnil svoju kritiku masmédií a vrcholovej politiky film Vrtieť psom (známy tiež pod distribučným názvom Pes Zem6 resizelump) Barryho Levinsona z roku 1997. Komický príbeh o poradcoch amerického prezidenta, ktorí sa po prevalení jeho sexuálneho škandálu v Oválnej pracovni rozhodnú pre odpútanie pozornosti médií predstierať vojnový konflikt s Albánskom. Čo asi urobí prezidentka Orleanová vo filme K zemi hľaď!, keď sa novinári dostanú k fotkám jej intímnych partií zaslaných mobilom milencovi? Konečne dá za pravdu zúfalým vedcom. Už to však nepôsobí nijako zvlášť satiricky, ale skôr ako určité voľné, zbytočne scenáristicky popisné a rozhodne menej presvedčivé „pokračovanie“ spomínaného filmu. O rok neskôr tiež toho z vesmíru v amerických filmoch padalo pomerne dosť: Stačí si spomenúť na pateticky melodramatický Drvivý dopad Mimi Leder s Elijahom Woodom, či s dvojmesačným distribučným odstupom uvedený heroicky sentimentálny ohňostroj deštruktivity režiséra Michaela Baya Armageddon preplnený Zem3 resizeniekoľkominútovým poletovaním newyorských taxíkov vo vzduchu a sporadicky znejúcimi motivačnými prejavmi Brucea Willisa. Odkazov na spomínané filmy rozhodne nie je v novinke Adama McKaya málo. Jeden podobný hollywoodský produkt je v ňom dokonca propagovaný.

Kamera Linusa Sandgrena sa sústreďuje skôr na detaily tvárí kľúčových postáv, často zachycujúce ich pocity paniky a zmätenia, než pre katastrofický film očakávanú akciu. Náznakovosť rámovania obrazu prenáša dojmy Kate a Randalla aj na diváka. Zábavne zneisťuje, zneprehľadňuje situáciu aj s efektným prispením ironickej hudby Nicholasa Britella. Čím viac začne prechádzať do emocionálne chladných, skôr informačných celkov pri zobrazovaných pokusoch o záchranu ľudstva, tým viac uberá filmu na pôsobivosti. Pocitovosť, hoci dosť sarkastická, je doménou McKayovho filmu. Veď už Zem5 resizescenár štruktúruje dej akoby do samostatných epizód – kto vie, či úmyselne alebo iba akosi spontánne – podľa jednotlivých fáz psychického vyrovnávania sa s traumatizujúcou udalosťou. Šok z prekvapivého objavu strieda popieranie. A netýka sa len ľudskej spoločnosti. Protagonistickí vedci tiež majú čo robiť, aby fakty naozaj prijali. Nasleduje hnev, vyjednávanie a smútok. Prípadne niekde medzi záverečnými titulkami možno dôjde aj na definitívne vyrovnanie sa. Alebo žeby len ďalšiu novú formu popierania? K zemi hľaď! nie je veľmi lichotivý film. Je však veľmi súčasný a nejeden divák sa v ňom určite dokáže nájsť. Naratívne občas trochu zakopne, často sa nevedomky opakuje a je až príliš popisný tam, kde by stačilo naznačiť. Myšlienka však stojí za to!

Zem10 resizeK zemi hľaď! (Don't Look Up), USA, 2021
Dĺžka: 145 minút
Réžia: Adam McKay
Scenár: Adam McKay
Kamera: Linus Sandgren
Hudba: Nicholas Britell
Strih: Hank Corwin
Scénografia: Clayton Hartley, Tara Pavoni
Masky: Patricia Dehaney
Kostýmy: Susan Matheson
Producenti: Adam McKay, Kevin J. Messick
Hrajú: Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Rob Morgan, Jonah Hill, Cate Blanchett, Mark Rylance, Tyler Perry, Timothée Chalamet, Ron Perlman, Ariana Grande, Kid Cudi, Himesh Patel, Melanie Lynskey, Michael Chiklis, Tomer Sisley, Paul Guilfoyle, Robert Joy, Hettienne Park, Lonnie Farmer, Robert Radochia, Conor Sweeney, Ross Partridge, Liev Schreiber, Meara Mahoney-Gross, Georgia Lyman, Patricia Dehaney, Ben Sidell, Meghan Leathers, Ashleigh Banfield, Sarah Silverman, Richard Snee, Darryl Wooten, Jeffrey Smith, Jon Glaser, Juri Love, Kevin Craig West, Dee Nelson, Rebecca Gibel, Celeste Oliva, Roman Mitichyan, Patti Tippo, Nate Richman, Frank Ridley, Ishaan Khattar, Chris Evans
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.