Ľadová archa (Snowpiercer)

Snowpiercer1Adaptácia francúzskeho komiksu Le Transperceneige (2013) trojice autorov Jacques Lob, Benjamin Legrand a Jean-Marc Rochette sa tento rok dočkala i napínavého a surového seriálu spoločnosti Netflix pod názvom Ľadová archa. Seriál síce nemá hnev a šialenstvo ako rovnomenný film Bong Joon-hoa z roku 2013, ale stále je to strhujúca jazda. Potešenie a zábava z novej 10-dielnej série závisí od toho, či je jadro myšlienky tejto snímky pre diváka dostatočne zaujímavé. Ja si myslím, že rozhodne je.

Pred tým, ako teraz už Oscarový režisér Bong Joon-ho získal hlavné ocenenie Akadémie za svoj film Parazit, bola jeho najznámejším filmom v Británii a USA pravdepodobne práve adaptácia francúzskeho komiksu – sci-fi thrilleru Snowpiercer uvádzaný u nás pod názvom Ľadová archa.

Snowpiercer2Rovnako ako Parazit, je aj tento bájka o triedach a kapitalizme. No na rozdiel od murovaných domov a podzemných bytov v Soule, sa nachádzame na Zemi s alternatívnou realitou. Vedci sa usilovali zastaviť globálne otepľovanie, no neúmyselne zašli až príliš ďaleko a spôsobili obrovskú dobu ľadovú. Teploty siahajú niekoľko desiatok, možno stovák, stupňov Celzia pod nulu, no pár tisíc preživších žije aj naďalej. Avšak, v obrovskom vlaku, ktorý donekonečna obchádza planétu a je vedený samotárskym magnátom Wilfordom.

Snowpiercer3So všetkou nevyhnutnosťou moderného televízneho sveta, v ktorej žiadny dobrý obsah nezostáva nepovšimnutý, sa Ľadová archa zmenila na 10-dielnu sériu streamovacej spoločnosti Netflix. Avšak, nie hocijakú. Na palube s režisérom Bong Joon-hom ako jedným z producentov v spolupráci s režisérom Park Chan-wookom. Široké zábery a celkový dizajn filmu sú tak síce podobné s jeho filmovou verziou, no niekoľkohodinový nárast metráže vytvoril priestor pre pokojnejšie tempo a doplnkové dejové línie značne odlišné od originálu.

Snowpiercer4Po mnohé roky na cestách sú všetci pasažieri prísne rozdelení do tried. Prakticky sú to kasty s ľuďmi z rozdielnych sociálnych vrstiev, ktoré len zvýrazňujú fakt, že na svete vždy bolo, je a určite aj bude obdobné konvenčné usporiadanie sveta na jednotlivé skupiny. A je jedno, či sú to kasty, triedy alebo ľudia z odlišných spoločenských vrstiev. Každopádne, tí najbohatší cestujú v prednej časti vlaku, teda v prvej triede, môžu si kedykoľvek pochutnať na suši alebo stráviť deň vo welnesse. Tí najchudobnejší musia poslušne cestovať v preplnenom vagóne najnižšej triedy a jesť zvláštne hrudky čierneho želé. A aby sme nezabudli, ak porušia pravidlá a odvážia sa vystúpiť z radu, či zorganizujú vzburu, zastihne ich naozaj krutý trest a mučenie.

Snowpiercer5Vzhľadom na dlhšiu metráž nie je vôbec prekvapujúce, že televízny seriál sa nedokáže vyrovnať horúčkovitosti filmu. Tento nedostatok však kompenzuje väčšia a odvážnejšia štruktúra seriálu. A hoci nové procedurálne prvky sa trochu rozpadnú, umožňujú Laytonovi podrobnejšie preskúmať niektoré tajomstvá tisícich vagónov. Ako obvykle, tretia trieda vyzerá oveľa zaujímavejšie ako prvá. Pod podlahou vozňa nachádzame vlak vo vlaku ako určitý druh poštovej rýchlokoľajnice. Vo vlaku však nechýbajú ani bežné miest každodenného života, ako farma s dobytkom a zvieratami, akvárium, nočný klub alebo aj takí mäsiari a záhadné zariadenie podobné márnici, v ktorom sú zločinci uväznení v spánkovej fáze. Vzhľadom na okolnosti sa zdá, že niekoľkoročný spánok nie je vôbec tou najhoršou životnou udalosťou, aká cestovateľov mohla postihnúť. Pozor, v tomto seriáli má však všetko svoje pre a proti.

Snowpiercer6Myslím si, že televízna šou a jeho pripravované pokračovanie v podobe druhej série, sa bude páčiť každému, komu sa páči základná idea knižnej predlohy. Niektorým sa môže zdať, že ide o pochmúrne, hlúpe dystopické sci-fi, komiksový nápad, ktorý sa tvorcov takpovediac vymkol spod kontroly. Ľadová archa má však navyše. Reflektuje nekonečnú cestu v stiesnených vagónoch archy putujúcej po post-apokalyptickej pustine. Je to temný, vtipný, násilný, zúrivý film, požehnaný jasnosťou svojho usporiadania. Dobrí chlapci sú síce vzadu a darebáci vpredu, no v jednom sú si podobní – nikto nemôže ísť von.

Ľadová archa (Snowpiercer), USA , Južná Kórea, Francúzsko, Česko, 2013
Dĺžka: 126 minút
Réžia: Džun-ho Pon
Predloha: Benjamin Legrand (kniha), Jacques Lob (kniha), Jean-Marc Rochette (kniha)
Scenár: Džun-ho Pon, Kelly Masterson
Kamera: Kyeong-pyo Hong
Hudba: Marco Beltrami
Strih: Steve M. Choe
Scénografia: Ondřej Nekvasil
Masky: Jeremy Woodhead
Kostýmy: Jiřina Eisenhamerová, Catherine George
Producenti: Miky Lee, Chan-wook Park
Hrajú: Chris Evans, Kang-ho Song, Jamie Bell, Tilda Swinton, Octavia Spencer, John Hurt, Ewen Bremner, Alison Pill, Ed Harris, Ah-seong Ko, Kenny Doughty, Luke Pasqualino, Vlad Ivanov, Tómas Lemarquis, Adnan Haskovic, Jim High, Tomáš Dianiška, Magdaléna Weigertová, Joseph Bertót, Paul Lazar, Haruna Honcoop, Igor Jurić, Peter Hallin, Clark Middleton, Sean Connor Renwick, Steve Park, Emma Levie
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.