Všetkého veľa škodí

V čase koronavírusu, keď nehrajú kiná, divadlá, nekonajú sa koncerty, kultúrne, spoločenské a športové podujatia a navyše pohyb ľudí je z pochopiteľných dôvodov silne obmedzený, pre mnohých z nás zostáva hlavným zdrojom rozptýlenia i poučenia kniha, počítač  a televízia.

Jednotlivé televízne kanály sa predháňajú v snahe poskytnúť čo najrýchlejšie a najpohotovejšie informácie, v ktorých dominuje pandémia a jej dôsledky. Nielen spravodajské, ale všetky televízie prinášajú nielen vizuálne-akustické, ale aj písané informácie, ktoré nepretržite bežia – rolujú v hornej i spodnej časti obrazovky. A keďže nevedno, kedy si ktorý divák zapne televízor, informácie sa opakujú. Potiaľ by to bolo v poriadku, lenže...

Lenže nielen informáciami je človek živý a občas, najmä vo vypätých dramatických situáciách, potrebuje aj oddychový čas, chvíle, keď vypne  nepríjemnými faktami atakovanú pozornosť a chce psychicky preladiť na inú nôtu. Televízia mu vďaka prestávke v nakrúcaní nových programov ponúka popri zriedkavých, už pred pandémiou nakrútených  reláciách, predovšetkým staršie reprízy, ale vďaka aj za ne. Problémom je, že ani pri vysielaní detektívok, seriálov či zábavných programov neprestanú na obrazovke rolovať informácie spojené s koronavírusom, a tak je divákova pozornosť permanentne rozpoltená. Oddychový čas neexistuje. A o tom, aký je potrebný, by najlepšie vedeli rozprávať pracovníci liniek dôvery či psychológovia a psychiatri, ktorí sa právom obávajú nielen o fyzické, ale aj duševné zdravie obyvateľov v čase katastrofy.

Vznikajú pritom aj nechcene  tragikomické situácie. V nedávnom vysielaní obľúbenej českej zábavnej relácie Všechnopárty sa v rozhovore hostiteľa Karla Šípa a hosťa, populárneho a aj na Slovensku hojne využívaného mladého herca, moderátora a hudobníka Jakuba Prachařa objavila aj téma koronavírusu. Obidvaja sa na nej úprimne zabávali, zhadzujúc prísne opatrenia vlády a v tomto duchu prognózujúc ďalší vývoj. Zrejme sa relácia nakrúcala v predstihu, v čase, keď sa ešte zdravotné nebezpečenstvo nebralo celkom vážne, čo by mohlo byť malé ospravedlnenie takéhoto postoja. Lenže počas rozhovoru v hornej časti obrazovky bežala informácia, že Česká republika má v tom čase vyše deväťsto nakazených občanov. A to už veľmi do smiechu nebolo. Pritom by stačilo tak málo -  zapojiť do vysielania programového pracovníka televízie, aby buď vystrihol najzľahčujúcejšie časti rozhovoru, ktorého protagonisti vyzerali ako ignoranti, alebo počas relácie vypol vysielanie rolujúcich informácií. Myslím si, že mnohí diváci by takéto riešenie privítali  s vďakou.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.