Oscarové Free Solo na festivale Hory a mesto

Horyamestologo2 resizeJubilejný 20. ročník Medzinárodného festivalu horských filmov a dobrodružstva Hory a mesto sa začne už zajtra – 27.marca 2019. Otváracím filmom je oscarový dokument Free Solo, ktorý zachytáva Alexa Honnolda, ako sa pripravuje uskutočniť svoj životný sen - zdolať legendárnu cestu Freerider na El Capitanovi v Yosemitoch bez lana, bez istenia.

Na programe sú aj prezentácie Roberta Vrláka a Miroslava Peťa, víťazný film z vancouverského festivalu Zabardast a vyhlásenie fotosúťaže. Od štvrtka sa pridávajú aj cestoklubové premietania Kino svet a do Bratislavy prídu aj zaujímaví hostia. Festival potrvá do nedele 31. marca 2019, dejiskom sa opäť stáva nákupné centrum Bory Mall a kino Cinemax Bory v Bratislave.

FREESOLO resize„Snažili sme sa pripraviť, tak ako každý rok, zaujímavý a čo najlepší program. Ale cítime, že to, čo sa nám podarilo práve na 20. výročie festivalu, je naozaj výnimočné. Staviame na 20-ročnej histórii, ktorá potvrdzuje, že festival dozrel nielen do rokov, ale aj do kvality. Prípravy celého festivalu sa konali v jubilejnej a radostnej atmosfére a veríme, že to je z programu cítiť,“ povedala dramaturgička festivalu Natália Bokníková.

Päťdňový festival ponúkne 44 filmov, 15 hostí, 21 cestoklubových premietaní, 5 špeciálnych sekcií a množstvo sprievodného programu, ako napríklad fotovýstavy, lezecké preteky či atrakcie pre rodiny s deťmi. Už v závere februára, po vyhlásení laureátov ceny americkej Akadémie filmových umení a vied, prestížnych Oscarov, oranizátori festivalu vyhlásili, že si ani nevedeli predstaviť veľkolepejšie otvorenie jubilejného ročníka ako dokumentom s tak vzácnou soškou na svojom konte. V kategórii najlepší dokument najviac presvedčilo dielo amerických tvorcov Elizabeth Chai Vasarhelyi a Jimmyho China. Free Solo je pôsobivý portrét amerického horolezca svetového formátu Alexa Honnolda, ktorý bol pred šiestimi rokmi osobne hosťom festivalu, rovnako ako niektorí jeho spolulezci. Film otvorí festival zajtra.

Vyhlásením Fotosúťaže Hory a mesto 2019. Ďalej príde na rad multimediálna prezentácia Roba Vrláka, ktorá ponúkne krátke videá a rozprávania z lyžovania na ikonických vrcholoch v peruánskych Andách v Peru. Prednáška Mira Peťa má názov Na lyžiach po Tatrách a Fatrách a tvoria ju zážitky a rozprávania z najkrajších lyžiarskych túr v daných oblastiach. Program prvého dňa uzavrie víťazný film tohtoročného kanadského Vancouver International Mountain Film Festivalu Zabardast, intímny cestovateľský denník freeridovej expedície do jadra karakoramského pohoria v Pakistane od režiséra Jérômea Tanona. Festival uzavrie v nedeľu večer vyhlásenie víťazných filmov v jednotlivých kategóriách, ich následné projekcie a dlho očakávaný film Dawn Wall, s osobnou účasťou amerického lezca Tommyho Caldwella.    

Viac: http://www.horyamesto.sk/program/


          

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.