6 ilegálov: Tajné operácie (6 Underground/Six Underground)

Under resizeVo chvíľach, keď žiadna oficiálna agentúra na svete nedokáže alebo možno s ohľadom na vlastné záujmy nechce vyriešiť nejakú problematickú situáciu vo svete, nastupuje na scénu miliardár známy len pod číslovkou Jednotka (Ryan Reynolds) s vlastným dosť svojráznym tímom... Pomsta bude sladká a nemilosrdná. Pravidlá totiž pre šesticu údajne mŕtvych neexistujú.

Scenár Paula Wernicka a Rhetta Reesea sa pokúša prerozprávať príbeh vzhľadom na doterajšiu tvorbu režiséra pomerne netradične nelineárnou formou. Najprv predstaví nápad, na ktorom je príbeh založený a s ním tiež tím šiestich ostrieľaných bojovníkov, z ktorých sa medzi časom, kvôli úzkostlivo dodržiavaným ideálom, stali odpadlíci. Všetci do Under5 resizejedného predstierajú vlastnú smrť, aby sa stali anonymnými, beztrestnými vykonávateľmi svojho poslania. Ich cieľom sa stane diktátor Rovach Alimov (Lior Raz) a jeho štyria generáli, v minulosti páchajúci chemické útoky na domáce obyvateľstvo fiktívnej arabskej krajiny len preto, aby si potvrdili svoje postavenie na pozícií moci. Retrospektívne sa divák dozvedá pár informácií o jednotlivých členoch skupiny „ilegálov“ a najmä o jeho zakladateľovi. Aby vo chvíli, keď už sú všetky potrebné informácie vyrieknuté, začala odvážna snaha nahradiť v problematickej politickej situácií tyrana za jeho mierumilovného brata Murata (Payman Maadi).

Príbeh sám o sebe je zaujímavý, aj keď formálnymi hrátkami režiséra Michaela Baya trochu prehlušený. Preberá nápady známe z dávnejších titulov špionážneho žánru – okrem iného aj Under6 resizesérie Mission: Impossible - a sústredí sa predovšetkým na rozohratie akcie. Samozrejme, niektoré dejové motívy sú pritiahnuté za vlasy. To však do podobného filmového formátu všetko patrí. Ryan Reynolds stvárňuje podvratného miliardára ochotného ísť za svojim cieľom, bez ohľadu na názory ostatných. Prechádza počas príbehu jemným charakterovým prerodom, aby si v konaní udržal svoj inak dobrý pôvodný úmysel a nestal sa bezohľadným manipulátorom. Drsná a sarkastická Dvojka (Mélanie Laurent) povahovo kontrastuje so svojim citlivým tajným milostným partnerom (Manuel Garcia-Rulfo). Zatrpknutý nováčik Sedmička (Corey Hawkins), nahrádzajúci svojho zosnulého predchodcu v tíme,  pôsobí ako určitý katalyzátor vzťahov a vnáša do vzájomnej spolupráce otázky, ktoré sa ostatní do doby jeho Under7 resizepríchodu zväčša báli si položiť. Zatiaľ, čo mladý Ben Hardy predvádza pri každej príležitosti svoje krkolomné parkourové kúsky a lekárka Adrie Arjony sa pokúša odľahčiť situáciu svojimi pokusmi zachovať si zdravý rozum vo vyhrotených chvíľach, kedy takmer všetci okolo nej podliehajú hystérií...

Občas sa ale núka otázka, ako vôbec postavy žijú svoje životy, keď práve neprebieha žiadna akcia? Predstierajú síce svoju smrť, aby mohli bez problémov vykonávať to, k čomu sa zaviazali. Neprišli však s predstieranou smrťou zároveň o vlastnú identitu? Týmto otázkam sa príbeh pre istotu vyhýba a tak trochu dúfa, že sa nad nimi pri zbesilom tempe rozprávania nestihne zamýšľať ani divák. Paradoxne to film oberá o možnosť preskúmať aj niečo zaujímavejšie než sú témy, ktorými sa tvorcovia pokúšajú diváka Under9 resizeupútať v prvom pláne. Hoci by boli zrejme vhodnejšie pre o niečo komornejší film, aký by Michael Bay zrejme režijne neustál. Zmienené nerozvinuté motívy sú totiž len naznačené vzácnymi momentmi príbehu, keď si postavy pozvoľna začnú uvedomovať, že odpútať sa od svojich minulých životov nie je tak ľahké, ako si pôvodne mysleli. Hľadajú oporu v inak skôr tajených vzťahoch medzi sebou a tým vnášajú do deja tiež určitú mieru ľudskosti.

Pri bližšom pohľade na jednotlivé zábery je možné opäť zhliadnuť režisérov talent pre vizuálne stvárnenie. Či už samotnou kompozíciou, reklamovo efektnou štylizáciou a nasvietením, použitím často netradičných rakurzov kamery Bojana Bazelliho... Dokáže esteticky zaujať, vyvolať dojem energickej dynamiky aj potenciálne, pomerne bohaté naratívne možnosti. Under12 resizeMálokedy však necháva záber pred zrakom diváka tak dlho, aby ten dokázal dostatočne vstrebať všetko, čo mu ním ponúka.

Strih je opäť až epileptický, dávkujúci zábery v zlomkoch sekundy, striedajúci veľkosti záberov v premyslenom slede tak, aby diváka ešte viac presvedčil o divokosti akcie, ktorej sa práve stáva svedkom. Zároveň však odpútava pozornosť od toho, že len niekoľko za sebou zostrihaných záberov naozaj nasleduje v logickom slede. Sem-tam sa medzi ne zapletie náladová ilustračná sekvencia, či záber nakrútený s pôvodne odlišným zámerom, pocitovo však aktuálne vhodný do takmer neprehľadnej mozaiky. Under8 resizeA aby sa na to neprišlo, dojem, že je všetko v režisérovom manieristickom prístupe naozaj na správnom mieste, potvrdí veľmi dobre prepracovaná mimoriadne zložitá zvuková stopa, doplnená o dunivé melódie Lernea Balfeho. Je veľmi ľahké v spôsobe, akým sa Michael Bay pokúša prerozprávať príbeh svojho filmu, stratiť. Forma opäť víťazí nad obsahom.

Pokiaľ ide o dojem akcie, gradovanie napätia a občasný nekorektný humor – to sú emócie, ktoré zvláda dokonalo. Ak by sa však pokúšal vzbudiť iné emócie a vniesť do svojho filmu určitú mieru vážnosti, ktorá by sa nedotýkala len povrchu scenárom načrtnutých postáv a pokúsila sa divákovi predstaviť bližšie ich ľudskejší rozmer, vždy je tu riziko, že už v stvárnení tak trochu siaha nad svoje sily. Mnohé jeho predchádzajúce filmy to len Under10 resizepotvrdzujú. Heroizmus, pátos, akákoľvek snaha o vážnosť väčšinou vyvolá presne opačné divácke reakcie - v najlepšom prípade len nudí. Našťastie, 6 ilegálov mu dáva možnosť upútavať svojimi režijnými prednosťami a nedostatkom sa vyhýbať. Pár ľudskejších momentov sa v príbehu síce nájde, väčšinou ich však prenecháva hereckému prejavu sympatických, inak divácky neopozeraných tvárí.

Dominantou filmu sú často mimoriadne zložité akčné scény. Úvodná automobilová naháňačka patrí k tým najdivokejším, aké vôbec v celej kinematografií vznikli. Motor reve, na zadnom sedadle sa jedna postava pokúša vybrať z tela druhej postavy guľku, zatiaľ čo na mieste spolujazdca drží zas iná postava za očný nerv oko nad odcudzeným mobilom v snahe odblokovať ho Under11 resizea dostať sa tak k zakódovaným informáciám. Šofér (Dave Franco) počúvajúci Spice Girls počas driftovania, neustáleho šliapania na plyn a preraďovania – záberov tvoriacich obvykle tretinu scén z každého dielu Rýchlo a  zbesilo, a ktoré sa v ponímaní Michaela Baya napriek tomu zdajú byť stále originálne – v prudkých zrýchľovačkách pri nárazoch do prenasledovateľov, komicky napätých spomaľovačkách, keď nechce strhnúť práve na ceste sa ocitajúcich civilistov ani roztomilého psa s vyvalenými očami, ešte stíha autom zájsť do múzea a obzrieť si obdivovanú sochu Michelangelovho Dávida. Niečo také sa vážne nevidí každý deň. Nehovoriac už ani o iných akčných scénach a ich bezprostrednej živelnosti, ktoré sa vo filme odohrajú neskôr.

Under2 resize6 ilegélov je efektným, ambiciózne "nalešteným" mainstreamovým produktom, ktorý osloví najmä milovníkov spektakulárnej akcie, klipovej estetiky a tých, čo sú ochotní odpustiť režisérovi, že zase raz dal prednosť útokom na prvú signálnu, než zodpovednej snahe prerozprávať príbeh. Nie úplne všetko vo filme remeselne funguje tak, ako by mohlo. V jednotlivostiach sa však skrýva nejeden skutočne pútavý a možno aj nezabudnuteľný filmový moment.

Under3 resize6 ilegálov: Tajné operácie (6 Underground/Six Underground), USA, 2019
Dĺžka: 127 minút
Réžia: Michael Bay
Scenár: Rhett Reese, Paul Wernick
Kamera: Bojan Bazelli
Hudba: Lorne Balfe
Střih:
Roger Barton, William Goldenberg, Calvin Wimmer
Scénogra
Jeffrey Beecroft
Kostýmy:
Jany Temime
Producenti:
Michael Bay, Ian Bryce, David Ellison, Dana Goldberg, Don Granger
Hrajú: Ryan Reynolds, Mélanie Laurent, Manuel Garcia-Rulfo, Ben Hardy, Adria Arjona, Dave Franco, Corey Hawkins, Lior Raz, Payman Maadi, Jurij Kolokolnikov, Kim Kold, James Murray, Lukhanyo Bele, Ron Funches, Daniel Adegboyega, Constantine Gregory, Roger Nevares, Tauras Cizas, Faruk Pruti, Tamás Hagyó, Kate Maravan, Sebastian Roché, József Tálos
Distribúcia: Netflix

Foto: ČSFD. cz

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.