BlacKkKlansman (USA 2018)

BlacKkKlansmanBlacKkKlansman
Životopisná kriminálna tragikomédia, 134 minút
Scenár: Spike Lee, David Rabinowitz, Charlie Wachtel, Kevin Willmott (podľa predlohy Rona Stallwortha). Réžia: Spike Lee. Kamera: Chayse Irvin. Strih: Barry Alexander Brown. Hudba: Terrence Blanchard. Hrajú: John David Washington, Adam Driver, Topher Grace, Laura Harrier, Jasper Pääkkönen, Michael Buscemi, Ryan Eggold, Paul Walter Hauser, Corey Hawkins, Frederick Weller, Robert John Burke, Alec Baldwin, Ashlie Atkinson a ďalší.
Slovenská premiéra: 16. augusta 2018
Na začiatku sedemdesiatych rokov minulého storočia sa Spojené štáty ocitli v záplave demonštrácií za ľudské práva. V rovnakom čase sa jeden mladý černoch s gigantickým afrom (John David Washington) rozhodol rozšíriť rady coloradskej polície. Ron Stallworth bol prvým Afroameričanom v zbore. Jeho prijatie malo umlčať čoraz nahnevanejšiu černošskú komunitu. Aby zmien nebolo priveľa, prevelili Rona do archívu (oddelenie evidencie dôkazov), kde mal čo najmenej prekážať. Avšak Ronove ambície boli o trošku väčšie. Neustálym tlakom na nadriadených sa mu najskôr podarilo vyzliecť sa z uniformy a v civile sa infiltrovať na politické mítingy „čiernych bratov“. Pretože sa mu nechcelo donášať na svojich blížnych, zdvihol telefón, vytočil číslo Davida Dukea (Topher Grace), miestneho predáka Ku-klux-klanu, a omotal si ho okolo prsta. Presvedčivým spôsobom sa prezentoval ako fanatický vyznávač bielej rasy a David Duke mu na to skočil, a po pár telefonátoch ho vtiahol do štruktúr klanu. Keď bolo treba nasadiť do akcie zapáleného rasistu Rona Stallwortha aj fyzicky, ujal sa tejto roly Ronov kolega Flip Zimmerman (Adam Driver), ktorý s nadšením dochádzal na tajné aj verejné stretnutia členov klanu s cieľom získať čo najviac informácií a prekaziť plánované násilné operácie. Znie to neuveriteľne, znie to komicky, skutočne sa to však stalo... Prvého černošského policajta v Colorade si zahral syn Denzela Washigtona – John David. Režisér Spike Lee boduje s čiernou kriminálnou tragikomédiou, ktorá je síce retro, ale zároveň mrazivo aktuálna.
Foto: CinemArt SK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.