Rýchlo a zbesilo 8 (The Fate of the Furious)

Rychlo resizeKým niektoré série strácajú dych už druhým dielom, Rýchlo a zbesilo je názornou ukážkou, že vyššia číslovka nemusí automaticky znamenať čoraz väčšiu dýchavičnosť. Práve naopak, od chvíle, keď sa značka pretransformovala v plnohodnotnú ságu o rodine, ktorá drží za každých okolností pri sebe, si dokáže udržiavať stabilnú kvalitu. Platí to aj o Rýchlo a Zbesilo 8.

Nedajte sa zmýliť, ani tentokrát nejde o intelektuálnu a už vôbec nie inteligentnú záležitosť. Rýchlo a zbesilo bolo vždy synonymom pre klasický hlučný výplach plný testosterónu, kde stáli v centre diania vytuningované a nablýskané vozidlá. Téma pouličných pretekov je však už dávno skôr okrajová a autá sú tu výhradne na to, aby plnili svoju úlohu Rychlo2 resizev nápaditých akčných scénach. No dôvod prečo to i po toľkých dieloch funguje je ten, že tvorcovia sú si dobre vedomí svojich limitov a vedia ich pretvoriť na klady. S viac či menším úspechom sa im väčšinou darí nachádzať ideálny balans medzi vážnymi dialógmi o rodine a neustálym uťahovaním si zo seba samého. A keď k tomu prirátate sympatické obsadenie a spektakulárrne akčné sekvencie, ktoré neustále posúvajú hranice, dôjde vám, že obrovský úspech značky dáva zmysel.

No osem dielov je osem dielov.  Na prvý pohľad sa môže zdať, že sa už ani nedá prísť s niečím novým. Ako teda oživiť koncept Rychlo7 resizea dodať mu nový náboj? No predsa postaviť rodinu proti sebe. Zdanlivá idylka Doma (Vin Diesel) a Letty (Michelle Rodriguez) na Kube netrvá dlho, nakoľko na scéne sa objavuje nová postava – tajomná hackerka Cipher (Charize Theron). No hoci zjavne kope za tú zlú stranu, jedným šikovným ťahom sa jej podarí pretiahnuť Doma do svojho tímu. Pôvodná partia sa tak musí čo najrýchlejšie vysporiadať s nečakanou stratou lídra a pokúsiť sa zastaviť Cipher a jej plány skôr než bude neskoro. A prečo vlastne Dominic prebehol na opačnú stranu barikády?

Scenárista Chris Morgan, držiaci opraty nad sériou už od trojky, našťastie, prišiel s pomerne šikovnou dejovou kľučkou, Rychlo10 resizektorá dáva zmysel. Samozrejme, stále sa bavíme o blockbusteri pre masy, ktorý primárne stavia na vtipných hláškach a dialógoch o tom, že všetci majú držať spolu. Dejová výstavba osmičky je však prekvapivo funkčná. Stále trochu absurdná, najmä keď si divák uvedomí, čo sa dialo len o diel dozadu, lenže nový zloduch prináša do príbehu potrebnú iskru a poteší aj šikovne vystavaný záver v štýle Mission Impossible, kde do seba čo-to zapadne.

No i keď je Charlize Theron celkom veľmi slušným prírastkom, zďaleka najviac scén si pre seba kradnú Dwayne Johnson a Jason Statham. Johnsonov Luke Hobbs pôsobí v súbojoch telo Rychlo3 resizena telo chvíľami ako Terminátor, ale súčasne dokáže neustále potvrdzovať i svoj nezlyhávajúci komediálny talent. No Jason Statham mu sekunduje viac než zdatne, a to v oboch aspektoch. Nie je to vonkoncom prekvapivé - už v predvlaňajšom Špiónovi dokazoval, že zvláda aj iné polohy ako drsného antihrdinu a keď príde jeho chvíľa, úsmev z tváre vám len tak skoro nezmizne. Ostatní starí známi už viac-menej hrajú svoj klasický štandard – či lepší (Kurt Rusell, Tyrese Gibson) alebo horší (Vin Diesel, Michelle Rodriguez). Lenže v globále je casting je i tak silnou stránkou a každý do jedného je platným členom tohto zoskupenia. Nestrácajú sa ani nováčikovia s tvárami Rychlo8 resizeScotta Eastwooda, či Helen Mirren.

Réžie sa tentoraz ujal skúsený F. Gary Grey (Vyjednávač, Lúpež po taliansky, či Straight Outta Compton) a hoci Wanowská kontaktná akcia v siedmej časti nebola prekonaná, nie je mu veľmi čo vytknúť. Snáď len strih akcie nie je úplne ideálny, čo čiastočne, a hlavne v závere, maskujú občasné spomaľovačky. Inak sa je však od úvodu na čo pozerať. No vrcholom je jednoznačne približne polhodinové finále situované do Ruska. Že fyzikálne zákony tradične neexistujú, alebo že si ich tvorcovia ohýbajú tak, ako sa im to hodí, je úplne nepodstatné, Rychlo11 resizenakoľko zvládajú to podstatné – baviť.

Rýchlo a Zbesilo 8 je vo výsledku presne tak prehnaným blockbusterom, aký všetci čakali už vopred. A tvorcovia nás zase raz nesklamali a naservírovali to v takom balení, ktorému beztak neodolá väčšina divákov. Deviatka a desiatka sú už v pláne a nestavil by som sa na to, že budú posledné. A pokiaľ k ním bude štúdio aj naďalej pristupovať s takým elánom, osobne nemám nič proti.

Rychlo6 resizeRýchlo a zbesilo 8 (The Fate of the Furious) USA,  2017)
Dĺžka: 136 minút
Réžia: F. Gary Gray
Scenár: Chris Morgan
Kamera: Stephen F. Windon
Strih: Paul Rubell, Christian Wagner
Hudba: Brian Tyler
Hrajú: Vin Diesel, Dwayne Johnson, Jason Statham, Charlize Theron, Kurt Russell, Michelle Rodriguez, Scott Eastwood, Tyrese Gibson, Ludacris, Kristofer Hivju, Helen Mirren, Elsa Pataky, Marko Caka, Scott Eastwood, Darko Nikolic a ďalší
Distribúcia: CinemArt
Premiéra v SR: 13. apríla 2017
Foto: CinemArt

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.