Bubulín (Bouboule)

Budulin10 resizeDvanásťročný Kevin to v živote naozaj nemá na ružiach ustlané. Odjakživa bol trochu pri tele, no keď posledná lekárska prehliadka ukáže, že ručička jeho váhy sa prehupla v tak nízkom veku cez magickú hranicu sto kilogramov, je čas na radikálne riešenie. V opačnom prípade Kevinovi hrozí preťaženie organizmu a srdca, infarkt a nedajbože smrť.

Navyše sa ukáže, že hodiny akvagymnastiky, ktoré Kevin navštevuje, mu v zhadzovaní prebytočných kíl vôbec nepomáhajú, ba naopak, on naďalej priberá. Matka ho vychováva sama, chlapec má dve sestry a žiadny mužský vzor. Budulin4 resizeV škole ho ostatné deti šikanujú a vysmievajú sa mu. Svoj voľný čas teda trávi poflakovaním sa po vonku so svojim kamarátom Moukombim a, samozrejme, jedením a následným naberaním ďalšej nezdravej váhy. Všetko sa však akoby zázrakom zmení v jedno slnečné popoludnie. Kevin sa na ihrisku zadíva na chudého a šlachovitého chlapíka, z ktorého ide strach a budí v ňom rešpekt. Učí svojho psa rôzne povely a svojim drsným hlasom vykrikuje na ovčiaka nemecké výrazy, ktorým Kevin nerozumie. “Nemčina je pre psy zrozumiteľnejšia,” tvrdí Patrick. Vysvitne, že Patrick je ochrankár v miestnom nákupnom stredisku, kam Kevin často chodieva so svojou mamou a dvoma sestrami. Okamžite ho zaujme strážny pes Rocco, a tak kladie Patrickovi množstvo Budulin6 resizeotázok o výcviku, armáde a elitných jednotkách, ktoré tiež využívajú psy. Svojou neodbytnosťou a tým, že je dostatočne otravný, docieli to, že mu Patrick navrhne, že ho bude cvičiť, tiež po vojensky.

Nasledujúce zábery sú, aj keď v podstate smutné, zároveň veľmi smiešne. Pohľad na tučného chlapca, ktorý sa v daždi potáca v blate a behá okolo svojho cvičiteľa ako pes počas výcviku, špinavý doslova po uši, je vtipný a vnáša do tejto komédie prvé známky humoru a uvoľnenejšej atmosféry. Od začiatku sa totiž film vymyká zo štandardov komédie. Pôsobí, chtiac či nechtiac, skôr ako životná dráma o malom-veľkom Budulin resizechlapcovi, s dnes už veľmi bežnými problémami. Tvorcom sa tak akosi podarilo dosiahnuť, že vám občas Kevina príde aj ľúto. Na slzy to síce zatiaľ nestačí, aj keď jeho zúfalú matku nevidíme robiť nič iné, ako plakať. Po ďalšej prehliadke lekár s prekvapením konštatuje, že Kevin schudol. Takmer štyri kilá. Vojenský výcvik a disciplína “vojaka elitných jednotiek” mu očividne pomáha v chudnutí, tak isto ako fakt, že si konečne našiel v jeho živote tak veľmi chýbajúci mužský vzor. Lekár Kevinovu mamu nabáda k tomu, aby mu dovolila pokračovať, keďže mu to evidentne pomáha. No Patrick nie je tak úplne tým za koho sa vydáva. Je toto naozaj to najlepšie čo mohlo Kevina stretnúť?

Budulin9 resizeFilm je to svojim spôsobom zaujímavý, aj keď isté chyby by sa našli. V pozitívnom svetle treba určite ohodnotiť profesionálny prístup cvičiteľov psov.  Ďalšou prednosťou snímky je hudba, ústredný motív je jednoduchý, no veľmi rýchlo si ho obľúbite. Príbeh je “zo života”, aj keď miestami  dovedený do extrémov, hlavne ku koncu pripomína Kevinovo správanie skôr staršieho muža než dvanásťročné obézne dieťa. Niektoré postavy by si zaslúžili viac priestoru a trochu hlbšie charakterové poodhalenie, aby mal divák šancu lepšie pochopil ich motívy, konanie, Budulin7 resizezmýšľanie... Na pomery zahraničnej produkcie (Belgicko/Švajčiarsko) však ide o vydarený kúsok, režisér a scenárista v jednej osobe Bruno Deville bol za svoj talent odmenený cenou na filmovom festivale v Zurichu. Perfektne bol vykreslený najmä netradičný vzťah medzi Kevinom a Patrickom, ani nie v rovine - tučné otravné dieťa a jeho cvičiteľ - skôr v rovine mladý muž so snom a jeho vzor. Herecké výkony boli na slušnej úrovni, osibiutne by som vyzdvihol Kevinovu kamarátku, malé kučeravé dievčatko, ktoré sa všemožne snažilo spáchať samovraždu. Každá z postáv vniesla do filmu niečo, čo inej chýbalo, každá bola niečím nenahraditeľná a svojská a spolu to všetko dobre hralo. Film je príjemným prekvapením aj napriek prvotnej rozpačitosti. No kvôli tomu, že nevznikol v masovej produkcii amerických štúdii, bude asi nedocenený. Škoda.

Budulin2 resizeBubulín (Bouboule), Belgicko, Švajčiarsko, 2014)
Dĺžka: 84 minút
Réžia: Bruno Deville
Scenár: Bruno Deville, Antoine Jaccoud, Léo Maillard, Stéphane MalandrinKamera: Jean-François Hensgens
Strih: Valentin Rotelli
Hudba: Matthieu Chedid
Hrajú: David Thielemans, Swann Arlaud, Julie Ferrier, François Hadji-Lazaro, Lisa Harder, Amélie Peterli, Themis Pauwels, Dodi Mbemba, Yanko Vande Veegate, Simon Vervoort, Stefan Liberski, Jean-Benoît Ugeux, Françoise Boillat a ďalší.
Distribúcia: Film Europe
Premiéra v SR: 5. mája 2016
Foto: Film Europe

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.