Kino na hranici uvedie retrospektívu Dušana Trančíka

Fotografovanie resizeUž vo štvrtok 28. apríla sa začne 18. ročník filmovej prehliadky Kino na hranici v hraničnom poľskom Cieszyne a Českom Tešíne. Podujatie každoročne ponúka rozsiahlu súčasnú slovenskú tvorbu i retrospektívy významných slovenských tvorcov a hercov. Tento rok budú mať tamojší diváci možnosť zoznámiť sa s tvorbou režiséra DušanaTrančíka a herečky Magdy Vášáryovej. Na prehliadke sa celkovo premietne 37 slovenských a koprodukčných filmov a potrvá do 3. mája.

Slovenské filmy budú na prehliadke uvedené v štyroch programových sekciách, pričom dve z nich sú venované výročiam osobností slovenskej kinematografie. Retrospektívny charakter bude mať kolekcia filmov režiséra Inalaska resizeDušana Trančíka, organizátori podujatia ju uvádzajú za jeho osobnej účasti pri príležitosti jeho tohtoročného životného jubilea 70 rokov. Premietne sa jedenásť krátkych a celovečerných filmov režiséra, ktorých výber poskytne prierez celou Trančíkovou tvorbou. Kolekciu otvárajú dve jeho rané pozoruhodné snímky, a to hraný dokument Fotografovanie obyvateľov domu (1968) a stredometrážny hraný film Šibenica (1969), ktorými ešte v roku 1970 ukončil štúdium strihovej skladby na pražskej FAMU. Do výberu sú zaradené tiež filmy Tryzna (1969), Vrcholky stromov (1973), ďalej celovečerný hraný debut Koncert pre pozostalých (1976), snímky Víťaz (1978), Pavilón šeliem (1982), Iná láska (1985), Keď hviezdy boli červené (1990) a dokumenty Třetí návrat aneb Slovenské tango 2 (1994) a Tisovy stíny (1998).

 

Diváci budú mať možnosť vidieť aj výber z tvorby slovenskej herečky Magdy Vášáryovej, na jej počesť a za jej osobnej účasti sa premietnu slovenské filmy Sladký čas Kalimagdory (1968) Leopolda Laholu, Vtáčkovia, siroty a blázni (1969) Juraja Jakubiska a Tichá radosť (1985) Dušana Hanáka. Prehliadky sa osobne zúčastnia aj filmový estetik a filozof Peter Michalovič a generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu Peter Dubecký.

 

Špeciálna téma aktuálneho ročníka prehliadky Osemnásť po osemnástke divákom predstaví kolekciu filmov o dospievaní a prvých láskach. Zo slovenských filmov s touto tematikou sú do programu zaradené Slnko v sieti (1962) Štefana Uhra a Šerif za mrežami (1965) Dimitrija Plichtu zo starších titulov, z tvorby súčasných filmárov sa premietnu snímky Dom (2011) Zuzany Liovej a Lóve (2011) Jakuba Kronera. V pravidelnej sekcii Nové slovenské filmy sa tento rok bude premietať až deväť slovenských filmov z obdobia posledných dvoch rokov, a to Červený kapitán Michala Kollára, Eva Nová Marka Škopa, Čistič Petra Bebjaka, Koza Ivana Ostrochovského, Rukojemník Juraja Nvotu, Farby piesku Ladislava Kaboša, Očami fotografky Mateja Mináča, RYTMUS Sídliskový sen Mira Drobného a Suri Pavla Barabáša a ďalších desať minoritných slovenských koprodukcií.

 

Slovenskú účasť na 18. ročníku prehliadky Kino na hranici zabezpečuje Slovenský filmový ústav (SFÚ), v minulosti boli jej súčasťou retrospektívy slovenských tvorcov Juraja Jakubiska, Juraja Herza, Ela Havettu, Martina Slivku, Pavla Barabáša, Martina Šulíka, bratov Igora a Miloslava Lutherovcov, Štefana Uhra, Petra Solana, Dušana Hanáka a v minulom roku Stanislava Párnického.

Viac: www.kinonahranici.cz

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.