Pixely (Pixels)

Pixels5 resizeKvalita samotného filmu a traileru býva často odlišná. Inak tomu nie je ani v prípade snímky Pixels Chrisa Columbusa, o ktorom som si myslel, že to bude najlepšia komédia tohto leta. Prílišnou snahou Adama Sandlera o akýsi reštart svojej hereckej kariéry však trpel celý film. Nejedná sa o žiadnu katastrofu, no zo skvelého námetu sa dalo vyťažiť omnoho viac.

Dej filmu nás zavedie do roku 1982, keď mladý Sam Brenner (Adam Sandler) po prvý krát vstúpi do miestnej herne a okamžite sa stáva neporaziteľným hráčom starých arkádových hier. V každej nájde, vďaka svojej Pixels11 resizeinteligencii, systém akým sa postavičky pohybujú a dokáže predvídať ich správanie, čo mu poskytuje značnú výhodu. Jeho kamarát Will Cooper (Kevin James) ho prihlási na prvé majstrovstvá v arkádových hrách, kde sa spriatelia s paranoidným, no zázračným dieťaťom menom Ludlow Lamonsoff, a kde sa Sam úžasnými výkonmi prebojuje až do finále. V ňom sa stretne s Eddiem Plantom, prezývaným “The Fire Blaster”. O titule prvého majstra sveta sa má rozhodnúť v poslednej hre, Donkey Kong, ktorú Sam prehrá a sklamaný z druhého miesta odchádza z turnaja. Turnaj nahráva NASA s plánom, že záznam vložia do sondy, ktorú vystrelia do vesmíru so správou pre mimozemské civilizácie.

Pixels4 resizeO tridsať rokov neskôr Sam pracuje ako technik, ktorý chodí od domu k domu a pomáha domácnostiam zapájať nové televízory a herné konzoly. Z Willa sa stal prezident USA, no na svojho starého kamaráta nezabudol. Medzičasom mimozemšťania pochopili nahrávku z majstrovstiev ako nepriateľský a útočný akt, rozhodnú sa napadnúť Zem a americká vojenská základňa je zničená neznámymi lietajúcimi objektmi. Neskôr sa zistí, že Zem napadli postavičky zo starých arkádových hier. Prezident Cooper neváha a povoláva do služby svojho kamaráta Sama, niekdajšieho Pixels3 resizeneporaziteľného hráča, aby spasil svet a zbavil ho tej nočnej mory, ktorá všetko čoho sa dotkne, premiaňa na pixely. Mimozemšťania ľudstvo varujú kde a kedy zaútočia a vláda začne vyvíjať zbrane na boj s nimi. Tie sa po prvej hre ukážu ako účinné, čo dáva Samovi a Ludlowovi šancu na záchranu sveta. Keď sa dozvedia, že ďalšou hrou bude Pac-Man, požiadajú o pomoc aj bývalého šampióna Eddieho (skvelý Peter Dinklage, v súčasnosti známejší pre postavu Tyriona Lannistera v seriáli Game of Thrones), ktorého však musia vytiahnuť z väzenia a splniť mu pár podmienok. Vzniká tak tím najlepších hráčov arkádových hier na svete, ktorý za žiadnu cenu nesmie prehrať rozhodujúcu hru. Podarí sa im to?

Pixels7 resizeNajsilnejšou stránkou filmu je paradoxne to čo nie je vidieť. Je to niečo čo musíte cítiť. Nostalgia. Bez nej by boli Pixels len prehliadkou animácii na priemernej úrovni, vtipov viac trápnych ako vtipných a až na pár výnimiek rozpačitých hereckých výkonov. Peter Dinklage hrá výborne, veľkú radosť som mal aj z výkonu Josha Gada, ktorého som prvý raz videl vo filme Jobs a nedávno v komédii The Wedding Ringer, naopak sklamal ma môj obľúbenec Kevin James. Pixels10 resizeAdam Sandler hrá štandardne slabo a nemastno-neslano. Cameo Seana Beana, čoby dôstojníka britského vojska, potešilo, no veľa priestoru nedostal. Príjemným osviežením bola aj postava krásnej podplukovníčky Violet (Michelle Monoghan), ktorá bola miestami pohotovejšia a vtipnejšia ako zvyšok osadenstva. Digitálne efekty boli zvládnuté tak na polovicu, čo však nie je najslabšou stránkou filmu, a preto mu takúto chybičku odpustíte. Scéna, keď mladík nahráva na mobil Pixels9 resizerozpadajúci sa Taj Mahal je dokonalou zmesou krásnej grafiky a situačného humoru. Najviac však zaujala  naháňačka s Pac-Manom v nočných uliciach New York City, a tiež mimozemský pomocník Q-bert.

V tomto jasnom sci-fi nechýba ani ničenie budov pomocou, ani romantika. Na svoje si príde naozaj každý, lebo tento bláznivý letný film je vhodný pre každú vekovú kategóriu. Neurazí, pobaví, no v pamäti neutkvie. Občas je však dobré zájsť na film, pri ktorom netreba premýšľať a jednoducho sa len baviť.

Pixels resizePixely (Pixels), USA, 2015
Dĺžka: 105 minút
Réžia: Chris Columbus
Scenár: Tim Herlihy, Timothy Dowling
Kamera: Amir Mokri
Strih: Peck Prior, Hughes Winborne
Hudba: Henry Jackman
Hrajú: Adam Sandler, Kevin James, Michelle Monaghan, Peter Dinklage, Josh Gad, Matt Lintz, Brian Cox, Sean Bean, Jane Krakowski, Dan Aykroyd, Jackie Sandler, Jared Sandler, Sadie Sandler, Sunny Sandler, Serena Williams a ďalší.
Distribúcia: ITAFilm
Premiéra v SR: 23. júla 2015
Foto: ITAFilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.