Filmový kabinet s režisérom Eduardom Grečnerom

Kino Lumiere logo resizeVo štvrtok 18. júna 2015 sa v Kine Lumière ukončí špeciálnou projekciou prvý semester už druhého vydania Filmového kabinetu. Záver úspešného cyklu o dejinách svetovej a slovenskej kinematografie bude venovaný slovenskému filmu a režisérovi Eduardovi Grečnerovi. Podujatie sa začne o 18.00 hodine, bude prístupné aj pre verejnosť a uskutoční sa za osobnej účasti režiséra.

Na poslednej prednáške prvého semestra Filmového kabinetu jeho lektori uvedú film slovenského režiséra Eduarda Grečnera Každý týždeň sedem dní z roku 1964. Súdobý psychologický príbeh zobrazuje vysokoškolákov, ktorí si často aj za cenu vlastných omylov a sklamaní hľadajú svoje miesto v spoločnosti. Zachytáva pocity neistoty a strachu, ktoré sa zmocňujú ľudí pred hroziacim nebezpečenstvom nukleárnej vojny. Kazdytyzdenresize„Ide o opomínaný film, ktorý má svoju umeleckú kvalitu prevyšujúcu náš región. Zachytáva atmosféru mestského života v 60. rokoch a tematizuje strach z hroziacej vojny, no predovšetkým tieseň, ktorú táto hrozba nesie so sebou,“ zdôvodňuje výber filmu estetik Juraj Oniščenko, jeden z lektorov Filmového kabinetu. Špeciálnej projekcie sa zúčastní aj režisér filmu Eduard Grečner.
 

Cyklus venovaný dejinám svetovej a slovenskej kinematografie Filmový kabinet vznikol z potreby nedostatočného povedomia o dejinách kinematografie na Slovensku v januári 2013 a počas troch semestrov oboznámil verejnosť s dejinami filmu od jeho vzniku po 90. roky 20. storočia. Už jeho prvé vydanie sa stretlo s veľkým záujmom verejnosti. Aktuálny druhý ročník prebieha od tohto januára, jeho prvý semester dosiahol opäť plnú kapacitu 87 frekventantov. Tí počas prvého semestra absolvovali desať projekcií spojených s lektorskou prednáškou, z nich tri odborné prednášky pripravili filmový historik Václav Macek a filmoví teoretici Martin Ciel a Mária Ridzoňová-Ferenčuhová. „Prvý semester aktuálneho vydania hodnotíme pozitívne. Medzi frekventantmi sa pravidelne objavovali aj tí, ktorí absolvovali prvé vydanie Filmového kabinetu, aj celkom nové tváre, z čoho usudzujeme, že sa nám podarilo spraviť podujatie atraktívnym pre obe tieto skupiny,“ hovorí filmový teoretik Michal Michalovič, lektor Filmového kabinetu.

 

Druhý semester tohtoročného Filmového kabinetu sa začne 3. septembra 2015 a chronologicky predstaví svetovú kinematografiu od 30. do 70. rokov 20. storočia. Desať stretnutí sa bude venovať témam americká komédia, francúzsky poetický realizmus, hĺbka obrazu u Orsona Wellesa, film noir medzi Francúzskom a USA, taliansky neorealizmus, budovanie napätia u Alfreda Hitchcocka, hrdina slovenského filmu u Paľa Bielika, cinéma vérité alebo kinematografia ako poézia u talianskeho režiséra Piera Paola Pasoliniho. „Už v prvom semestri bolo našou ambíciou zaujať nových potenciálnych frekventantov, ktorí kabinet doposiaľ nenavštevovali, a zároveň nezabudnúť ani na tých, ktorí s nami už strávili istý čas. Viac než polovicu programu sme oproti prvému semestru z roku 2013 zmenili a do programu sa tak dostali iné filmy. Program v druhom semestri sme obmenili ešte viac. Pripravili sme aj prednášky s novými témami a pri nezmenených témach opäť uvedieme iné filmy,“ dopĺňa Michal Michalovič.

 

Prihlasovanie do druhého semestra tohtoročného Filmového kabinetu sa začne 20. júla 2015, frekventanti prvého semestra majú možnosť prihlásiť sa do 19. júla 2015 za zvýhodnených podmienok (registračný poplatok 15 eur).
Viac: http://www.aic.sk/kinolumiere/filmovy-kabinet/.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.