Nebezpečné deti na Art Film Feste

Art_Film_logo_resizeSú deti len dobré, milé, chutné, usmievavé, prítulné? Alebo sa dokážu zmeniť aj na nemorálne zvery, ak sú ponechané samy na seba? A ako divák dokáže prijať rozbitie romantických vízií o nevinnosti dieťaťa? Na tieto i mnohé ďalšie otázky odpovie nová sekcia 19. ročníku Art Film Festu Nebezpečné deti. Od 17. do 25. júna sa na festivalové plátna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne dostanú po prvý raz filmy o deťoch, aké by nik nechcel mať doma. Ide o výnimočnú sekciu, ktorá doteraz nevznikla na žiadnom festivale, ale filmy z nej budú isto objavným pohľadom do detských životov.


„Cieľom je predstaviť oblasť kinematografie, ktorá na rozdiel od prevažnej väčšiny bežných „detských“ filmov ukazujú detstvo ako ťažké obdobie a nie len ako veselé zjednodušenie skutočnosti s milými, nežnými a sympaticky priateľskými detskými hrdinami á la Sám doma,“ vysvetľuje zostavovateľ sekcie Martin Ciel.  Nová programová sekcia bude prezentovať filmové diela, v ktorých síce zohrávajú hlavnú úlohu deti, tieto filmy však vonkoncom nie sú určené pre detského diváka. „Na rozdiel od rozprávok či detských filmov sú tieto snímky realistické, vrátane detskej krutosti, hlúposti či naivity. Nevyhýbajú sa ani problematike drogovej závislosti, vzájomnej detskej nevraživosti, detských gangov či iných javov, s ktorými býva detstvo, žiaľ, často späté,“ dodáva Ciel.

Nebezpen_deti_2_resizePrvým a azda najslávnejším dielom, ktoré rozbilo obraz o bezvýhradnej dobrote a nevinnosti detí, bol román nositeľa Nobelovej ceny Williama Goldinga Pán múch (Lord of the Flies). Vznikli podľa neho mnohé divadelné adaptácie, inšpiroval množstvo rozhlasových hier, komiksov a aj filmov. Najzásadnejším z nich je preslávený Pán múch britského režiséra Petera Brooka z roku 1963, ktorý 19. Art Film Fest uvedie.  Po katastrofe na osamelom ostrove stroskotá lietadlo plné detí. Piloti sú mŕtvi. Zásoby žiadne. Otázkou je, ako sa budú hladné deti bez dozoru správať. A nastáva jedna “malá” apokalypsa. Pretože v deťoch nechaných samých na seba prevážia zvieracie inštinkty.

Variácia na tento najznámejší a súčasne najrozporuplnejší roman o deťoch ponúkne snímka Thalassa, Thalassa. Návrat k moru (Thalassa, Thalassa. Ruckkehr zum Meer) od rumunského režiséra Bogdana Dumitrescu. Tento originálny film ponúka nezvyčajný príbeh výletu piatich rumunských chlapčekov a jedného dievčatka, ktorí nájdu v opustenej stodole biely jaguár plný alkoholu a cigariet. A vydajú sa na ňom k moru. Vysnívaný výlet sa však skončí úplne inak, ako si ktokoľvek z nich predstavoval. Ako sa budú deti správať bez dozoru dospelých? Spadne z nich škrupinka slušnosti a civilizácie a zmenia sa na nemorálne zvery? Táto snímka z roku 1994 nebola na Slovensku nikdy doposiaľ premietnutá. V čase svojho vzniku ju uviedli známe filmové festivaly v Rotterdame či v Karlových Varoch a považuje sa za jeden z najlepších hraných filmov o deťoch.  Peripetie detstva a dospievania, vrátane prvých krokov i chuligánstiev zachytil vo filme Dvojičky, 53 scén z detstva (PangPang Broder, 53 scener fran en barndom) švédsky režisér Axel Danielson. Dokumentárnu snímku nakrúcal desať rokov a hlavnými postavami sú jeho synovci, dvojičky, z ktorých však postupom času vyrastajú úplne rozdielne osobnosti. Autentický film ukazuje ako sa stal z Oskara rebelujúci milovník hard-rocku a prečo Gustav rád hrá na klavíri? A čo to je vlastne detstvo - hnusné obdobie plné neistoty alebo radosť z poznávania a milujúci rodičia? Film mal svetovú premiéru tento rok na festivale v Rotterdame.

Deti2_resizeStrašidelný obraz manipulácie s celou generáciou detí prinesie na Art Film Fest gruzínsky dokumentárny film Vodca má vždy pravdu (Lideri Khoveltvis Martalia) režisérky Salome Jashi. Sústreďuje sa na deti v gruzínskych “letných táboroch”, ktoré financuje prezident. Od roku 2005 sa ich zúčastnilo už stotisíc chlapcov a dievčat. Deti tu plnia zmesou nacionalizmu, fašizmu a komunizmu a to ich vedie k absolútnej poslušnosti a nenávisti. Ide o strašidelný obraz propagandy a manipulácie celej generácie. Desivý mechanizmus táborov aj pomocou sugestívnych prednášok a divadelných hier z detí vychováva nových vojačikov s túžbou po pomste. Sekcia Nebezpečné deti ešte uvedie hrôzostrašný film Deti (The Children) britského režiséra Toma Shanklanda o deťoch, ktoré ste priviedli na svet, ale ony vás z neho odvedú. Na festivalové plátna sa dostane aj francúzska snímka Detičky (Bébés), zábavný záznam prvých krôčikov štyroch detičiek z rôznych kontinentov či gruzínsky film Susa o malom obchodníkovi s vodkou.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.