Severné vody (The North Water, TV seriál)

Voda8 resizeNa palubu lode Volunteer sa s posádkou, v seriáli Severné vody, nalodí lekár Patrick Sumner (Jack O´Connell). Má za sebou strastiplnú službu v armáde pri obliehaní Dillí v Indii a tak dúfa, že zmena ho zbaví ťaživých spomienok. Píše sa 19. storočie, rok 1859 a rybárska loď sa vydáva na sever kamsi ku Grónsku, do mrznúcich morí, plných tuleňov a veľrýb. Drsné podnebie, málo svetla a mužská posádka, neustále kvákajúca o tlstých prostitútkach v prístavoch a po večeroch hojne popíjajúca lacnú whisky. To je dejový rámec príbehu, nakrúteného podľa románu súčasného britského spisovateľa Iana McGuira (česky 2017).

Sumner nehostinné prostredie prijíma stoicky, poväčšine z paluby sleduje krvavú prácu námorníkov pri love. Keď sa odváži vykročiť na bielu Voda resizepláň vo snahou dokázať svoje lovecké schopnosti, takmer ho to stojí život, uviazne v ľadovej vode a polomŕtveho ho dopravia späť na loď. Pri prehliadke mladíka, ktorý vykonáva pomocné práce, zistí, že ho ktosi bezohľadne zneužíval a zároveň nakazil pohlavnou chorobou. Chlapec nechce kapitánovi prezradiť, kto je onen brutálny páchateľ. Sumner to však tuší. Harpunár Henry Drex, násilník a podľa všetkého vrah však rýchle obviní jedného z námorníkov. Chýbajú však dôkazy. McKendrick podstúpi ponižujúcu prehliadky, ale nič násilnému činu nenasvedčuje. Chlapca po nejakom čase nájdu mŕtveho. Niekto ho zaškrtil. Sumner si všimne, že mu chýba zub. Pri ošetrovaní Drexa ho nájde v rane na jeho ruke. Skončí v okovách, ale celá situácia sa skomplikuje, keď loď uviazne v ľade a posádka sa rozdelí. Časť odpláva na člnoch, kapitán, Sumner a ostatní, Voda2 resizevrátane Drexa ostanú na pevnine. Všetko, čo sa odohrá v dlhom období čakania je drámou prežitia, tak ako ju predpovedal jeden z námorníkov. Sumner má prežiť v útrobách ľadového medveďa.

Rozľahlý, nehostinný priestor diktuje vlastné prírodné zákony a dramatický zápas uprostred ľudskej skupiny ich v mnohom prenáša do svojich vzťahov. Nivelizuje civilizačné hodnoty a nastupuje neľútostný darwinizmus, boj o prežitie. Sumner vzdoruje. Starec, ktorý ho zachráni a vylieči, mu rozpráva o živote svätých. Tí, čo prežili kataklyzmy, či už prírodné, alebo iné s čistým štítom, k nim nesporne patria. Žije s eskimákmi a zrejme sa pokúša o opatrnú evangelizáciu. Prekladá bibliu do ich jazyka. Sumnera však táto skúsenosť zmení. Po príchode do civilizácie sa mení na lovca. Nejde o korisť, ide o Voda3 resizetrest a vlastne i pomstu. Vykonáva ich bez zbytočných záchvevov svedomia. Tento prírodno-civilizačný prienik, v centre ktorého defiluje človek, lekár, určený svojím povolaním k záchrane ľudských životov je súčasťou filozofujúcej roviny príbehu. Kam patrí onen trestajúci étos, má naprávať civilizačné zlyhanie, alebo je len obnoveným inštinktom, prebudeným dlhým pobytom v prírode a spôsobom prežitia ?

Pozornosť vzbudzuje Colin Farrell v úlohe zhýralého násilníka Drexa. Je to polozviera v ľudskej koži, muž bez akýchkoľvek zábran, dopúšťajúci sa dokonca kanibalizmu na nejakej plavbe. Obviní ho obvinený McKendrick. Scéna, kedy vysilený Sumner zastrelí medveďa, rozpára ho a zohrieva sa jeho vnútornosťami, rovnako i výjavy radostného porcovania veľryby, tvoria zarážajúce paralely a evokujú neštandardné pravdy o jednote biológie, zdieľanej ako zvieratami, tak ľuďmi. Posledná scéna, keď Sumner v cylindri a Voda6 resizeelegantnom obleku sleduje po rokoch kdesi v berlínskej ZOO špinavého ľadového medveďa, ktorý najprv pristúpi k mreži a potom sa znechutene a lenivo odvráti, je zaujímavým dôvetkom tejto dramatickej meditácie o nejednoznačnom, závislom a zároveň konfliktnom vzťahu človeka a prírody.
Prepis románu sa nevydaril ideálne, najmä v druhej polovici sa vytráca kompaktná dejová línia a viac sa ponára do vnútorných stavov Sumnera v snahe zachytiť hranicu medzi realitou a šialenými víziami na smrť vyčerpaného človeka. Tlak deja potom rieši scenárista a režisér v jednej osobe Andrew Haigh rýchlymi strihmi a scénami s úplne Voda7 resizeodlišnou dynamikou a obsahom, s nahusteným a skratkovitým významom.

V istom zmysle je seriál ilustráciou dominujúceho dobového mužského sveta, kde majú ženy pozície prostitútok alebo slúžok. Možno sa mohol viac prikloniť k svetu Eskymákov a vytvoriť tak akúsi multikultúrnejšiu paralelu s kruhom západných záujmov a cieľov, dobývaných bez zmyslu pre harmóniu a rovnováhu. Rozšíriť tento rozmer súťaže o prvenstvo v možno športovom, ale najmä politickom zmysle môže napríklad film Amundsen (2019) nórskeho režiséra Espena Sandberga, približujúceho osobu slávneho Nóra Roalda Amundsena, ktorý prvý dosiahol južný pól.

Voda5 resizeSeverné vody (The North Water, TV seriál), Veľká Británia, 2021
Dĺžka: 4 h 52 min (Minutáž: 55–60 min)
Manažéri projektu: Andrew Haigh
Réžia: Andrew Haigh
Predloha: Ian McGuire (kniha)
Scenár: Andrew Haigh
Kamera: Nicolas Bolduc
Hudba: Tim Hecker
Strih: Jonathan Alberts, Matthew Hannam
Zvuk: Jane Tattersall
Scénografie: Emmanuel Frechette, Beatrix Pető
Producenti: Kate Ogborn
Hrajú: Colin Farrell, Jack O'Connell, Eliza Butterworth, Stephen McMillan, Tom Courtenay, Stephen Graham, Kris Hitchen, Pål Espen Kilstad, Peter Mullan, Roland Møller, Sam Spruell, Mark Rowley, Tony Pitts, Daniel Weyman, Jonathan Aris, Paul Brennen, Natar Ungalaaq, Nive Nielsen
Distribúcia: HBO GO
Foto: ČSFD cz.

 

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.