Filmový chodník slávy rozšíri dlaždica Božidary Turzonovovej

IFFBratislsvalogo resizeBratislavský Filmový chodník slávy ozdobí meno výnimočnej umelkyne – osobnosti slovenskej filmovej a divadelnej scény  Božidary Turzonovovej. Slávnostné odhalenie pamätnej dlaždice sa uskutoční 14. júna pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava.

Tradíciu Filmového chodníka slávy v Bratislave založili v roku 2009 na základe idey Márie Rehákovej, vtedajšej prezidentky Medzinárodného filmového festivalu Bratislava v spolupráci s Agentúrou Promotion, Hlavným mestom SR Bratislava a Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom, ako prejav vzdávania úcty za dlhoročnú umeleckú tvorbu významným slovenským filmovým a divadelným umelcom, tvorcom a profesionálom.

Daca resizeBožidara Turzonovová je významná herečka, narodila sa v Sofii, no od útleho detstva žila v Bratislave. V roku 1963 absolvovala herectvo na Vysokej škole múzických umení a ihneď nastúpila do Slovenského národného divadla, kde pôsobí dodnes. Pedagogicky viedla a ovplyvnila generácie študentov VŠMU, Akadémie umení v Banskej Bystrici a Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Božidara Turzonovová sa zaradí k doterajším laureátom ocenenia, ktorými sa stali Ladislav Chudík, Mária Kráľovičová, Jozef Adamovič, Štefan Kvietik, Eva Krížiková, Ivan Palúch, Emília Vášáryová a Martin Huba.

Slávnostné odhalene pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy prebehne vo štvrtok  14. júna o 15:00 hod. pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava počas ceremoniálu za osobnej účasti Božidary Turzonovovej, zástupcov festivalu, mesta a BKIS. Pamätná dlaždica  ponesie meno laureátky, vlastnoručný podpis a dátum ocenenia. Podujatie je súčasťou 43. ročníka multižánrového mestského letného festivalu Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2018.

Meno ďalšieho laureáta ocenenia za dlhoročnú umeleckú tvorbu bude vyhlásené počas 20. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Bratislava, ktorý sa uskutoční od 8. do 15. novembra v bratislavských mestských kinách. Počas festivalového týždňa bude MFF Bratislava hostiť zvučné mená súčasného filmu a svojim divákom ponúkne bohatý a kvalitný výber filmov aktuálnej sezóny, ktorú festival v závere roka bilancuje. Veľkú väčšinu filmov uvedie v slovenskej premiére a mnohé z nich môžu filmoví nadšenci vidieť len počas festivalu, keďže sa v kinodistribúcii neobjavia. MFF Bratislava pamätá na všetky divácke kategórie vrátane najmladších divákov a seniorov, je prístupný a zároveň objavný. Okrem filmových premietaní sa návštevníci môžu tešiť na neopakovateľnú atmosféru, stretnutia s filmovými tvorcami a pestrý, multižánrový sprievodný program.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.