Vysoké ocenenie Dušana Hanáka v Sofii

hanak cena sofia 2014 resizeV piatok 28. februára si slovenský režisér Dušan Hanák prevzal v Sofii Cenu za výnimočný prínos svetovejkinematografii. Prebral si ju na slávnostnom otvorení retrospektívnej sekcie filmov československej novej vlny, na ktorom zároveň uviedol svoj debut 322 z roku 1969. Festivalová prehliadka trvá do 6. marca, keď sa slávnostne začne 18. MFF Sofia. V jeho programe má Slovensko zastúpené dva nové filmy.

Cenu Sofie za výnimočný prínos svetovej kinematografii udelila Dušanovi Hanákovi samospráva mesta Sofia a MFF Sofia. Ocenenie doteraz získalo 27 laureátov, medzi nimi napríklad režiséri Peter Greenaway, Volker Schlöndorf, Wim Wenders, Jiří Menzel, Nikita Michalkov, scenárista Jean-Claude Carrière a ďalšie významné osobnosti filmu. Dušan Hanák je prvým slovenským tvorcom, ktorý získal túto cenu. Jej udelenie potvrdzuje Hanákove výnimočné postavenie v kontexte európskej kinematografie. Oficiálny názov sekcie, ktorú uviedol Hanák svojím filmom 322, znie Československá nová vlna 1969, Zakázané filmy a v jej výbere sú snímky, ktoré patria k trezorovým slovenským dielam. Okrem Hanákovho debutu sa v nej premietnu Vtáčkovia, siroty a blázni Juraja Jakubiska a Slávnosť v botanickej záhrade Ela Havettu. Obraz o československej kinematografii v 60. rokoch minulého storočia doplní dvojdielny celovečerný film Martina Šulíka 25 zo šesťdesiatych alebo Československá nová vlna I – II z roku 2010, ktorý prináša celkový pohľad na fenomén československej novej vlny. Obsahuje dvadsať päť profilov tvorcov s komentármi filmových historikov a osobne ho uvedie režisér Martin Šulík. Retrospektívna prehliadka filmov československej novej vlny priamo predchádza oficiálnemu otvoreniu MFF Sofia ako jeho programová súčasť a koná sa súbežne s filmovou retrospektívou dánskeho režiséra Larsa von Triera.

 

V hlavnom programe 18. ročníka MFF Sofia budú Slovensko reprezentovať dva nové filmy. V sekcii Veľké ceny, zameranej na ocenené filmy z významných festivalov, sa bude za účasti režisérky Miry Fornay premietať jej film Môj pes Killer, víťaz vlaňajšieho rotterdamského festivalu. V Súťaži dokumentárnych filmov bude uvedená snímka Zamatoví teroristi trojice režisérov Pavol Pekarčík, Ivan Ostrochovský a Peter Kerekes, ktorá sa len nedávno vrátila z úspešnej cesty na Berlinale, odkiaľ si priniesla Cenu čitateľov denníka Tagesspiegel. Film festivalovým divákom osobne predstaví Ivan Ostrochovský. Na koprodukčnom fóre Sofia Meetings sa so svojím novým projektom Cook, F..k, Kill (žaby bez jazyka) zúčastní Mira Fornay.

 

MFF Sofia sa uskutoční v termíne od 6. do 16. marca 2014, retrospektívne prehliadky trvajú od 28. februára do 6. marca. Retrospektíva filmov československej novej vlny vznikla v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom. V nedávnej minulosti sa na MFF Sofia premietali viaceré slovenské a koprodukčné filmy, napríklad V tieni Davida Ondříčka (v roku 2013), krátke filmy Cagey Tigers v réžii Aramisova a Posledný autobus Martina Snopeka a Ivany Laučíkovej (v roku 2012), Kamene Kataríny Kerekesovej a Ďakujem, dobre Mátyása Priklera (v roku 2011). Zámerom festivalu je prinášať významné a inovatívne filmové diela svetovej produkcie domácemu divákovi, ako aj oboznamovať medzinárodné publikum s lokálnou tvorbou. Organizátori sa tiež snažia podporiť budovanie spolupráce medzi domácimi a medzinárodnými filmármi.
Viac: www.siff.bg

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.