Festival Hory a mesto 2014

Hory a mesto logo resizeMedzinárodný festival horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto už 15 rokov inšpiruje a vychováva novú generáciu zanietencov, ktorých zlákala krása hôr, či už ako aktívnych športovcov, cestovateľov alebo filmárov a fotografov. Aktuálny ročník sa uskutoční od 2. do 6. apríla 2014 v Cinema City v bratislavskom Auparku.

Festival s kvalitným programom aj tohto roku ponúkne filmovú prehliadku, atraktívnych hostí s multimediálnymi prezentáciami, cestokluby Kino svet a mnoho sprievodných akcií. Hlavnými hosťami budú svetoví lezci – Tommy Caldwell, Silvia Vidal a Adam Pustelnik, ktorí zdolali veľké steny. „Festival inšpiruje ľudí, počas 15 rokov vychoval novú generáciu horských filmárov a fotografov, taktiež turistov, lezcov či outdoorových športovcov, ale aj svojich vlastných divákov. Festival Hory a mesto ponúka priestor na výmenu outdoorových skúseností, informácií, zážitkov nielen pre profesionálov, ale aj amatérskych nadšencov. Takýmto priestorom je roky fotosúťaž či cestoklubové premietania Kino svet, alebo z novších projektov napríklad videosúťaž pre amatérskych filmárov,“ zhrnula pri príležitosti 15. výročia festivalu jeho projektová manažérka Natália Bokníková. Festival na prelome tisícročia rozbiehal jeho programový riaditeľ, ktorý paralelne vedie Vancouver International Mountain Film Festival,  Alan Formánek spoločne s Tamarou Greksákovou. „Chceli sme priniesť do mesta horské zážitky, sprostredkovať ich divákom na filmovom plátne, zorganizovať akciu, ktorá by pritiahla komunitu prírodne a horsky zmýšľajúcich ľudí a inšpirovala tých, ktorí majú snahu zmeniť svoj mestský životný štýl. Som nesmierne rád, že sa festival rozrástol a etabloval, teší ma, že priťahuje stále viac a viac ľudí,“ povedal Alan Formánek.

 

Hlavnou hviezdou jubilejného festivalu bude americký lezec Tommy Caldwell, ktorý pricestuje na Slovensko po prvý raz. Sympatický Američan z Koloráda je držiteľom mnohých rýchlostných rekordov, ale aj autorom prvovýstupov či voľných prelezov. Jeho domovskou oblasťou sú jednoznačne Yosemity, ale liezol už vo viacerých kútoch sveta. Momentálne je na lezeckej expedícii v Patagónii s Alexom Honnoldom (minuloročným hosťom festivalu), kde spoločne absolvovali neuveriteľný výkon – ako prví na svete prešli hlavný hrebeň masívu Fitz Roy v Patagónii, od 12. do 16. februára 2014. Tommyho multimediálna show je na programe v sobotu 5. apríla 2014 o 20,00.

 

Po 11 rokoch sa na festival do Bratislavy vráti Silvia Vidal, španielska bigwallová lezkyňa. Štvrtý ročník festivalu uchvátila svojou prezentáciou, pre mnohých bola doslova výnimočným „zjavom“ a organizátori veria, že svoj úspech zopakuje. Drobná, ale nesmierne húževnatá lezkyňa sa špecializuje na bigwallové sólo výstupy v odľahlých oblastiach na Baffinovom ostrove, v Patagónii či Pakistane. Jej prezentácia je naplánovaná na piatok 4. apríla 2014 o 20,00.

 

Trojicu lezcov veľkých stien uzatvára adidas športovec Adam Pustelnik – syn Piotra Pustelnika, poľského himalájistu, ktorý vyliezol na všetky osemtisícovky sveta, zdolal sedem najvyšších vrcholov všetkých kontinentov a pred rokmi navštívil aj festival Hory a mesto. Syn Adam sa vydal na dráhu skalkárskeho lezca, špecializuje sa na viacdĺžkové projekty vo veľkých stenách. Preliezol tie najťažšie cesty vo Frankenjure, Rätikone či španielskej oblasti Naranjo de Bulnes. Jeho prezentácia bude súčasťou otvorenia festivalu v stredu 2. apríla 2014 o 19,00.

 

Festival privíta aj českého horolezca Máru Holečka, ktorý sa pred niekoľkými dňami vrátil z úspešnej expedície na Antarktíde, nemeckého extrémneho cyklistu Haralda Philipa, ktorý sa venuje zjazdom vo vysokých horách. Samozrejme nebudú chýbať ani domáci hostia zo Slovenska.

Snímky do filmovej súťaže je možné prihlásiť do 28. februára 2014 : www.horyamesto.sk.
    


Z

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.