Prehliadka slovenskej filmovej tvorby v Ľubľane

50 SFU resizeNa prelome prvých jarných mesiacov sa v slovinskej Ľubľane uskutoční významná prehliadka českej a slovenskej kinematografie pod názvom Hand in Hand (Ruka v ruke). Koná sa pri príležitosti dvadsiateho výročia rozdelenia Československa a vzniku dvoch samostatných republík a jej dramaturgia sa  sústredila na slovenské a české filmy z obdobia posledných piatich rokov. Podujatie sa začne vo štvrtok 28. marca a potrvá do 7. apríla 2013.

Program prehliadky predstaví desať filmov, ktoré reprezentujú kinematografie oboch krajín a zároveň sú výsledkom ich spolupráce v oblasti filmovej tvorby a produkcie. Tvoria ho slovenské filmy, české filmy a spoločné koprodukčné projekty. Zo slovenských filmov sa bude premietať dokument Juraja Lehotského Slepé lásky, ktorý v novodobej histórii Slovenska odštartoval úspešnú púť súčasnej slovenskej kinematografie na prestížnych medzinárodných festivaloch, keď si v roku 2008 odniesol z medzinárodného filmového festivalu v Cannes Cenu artových kín CICAE z výberovej sekcie Quinzaine des réalisateurs / Directors´Fortnight a stretol sa tam s mimoriadnym ohlasom. Trojicu výlučne slovenských dom liova resizefilmov v programe ľubľanskej prehliadky dopĺňajú hraný debut režiséra a scenáristu Petra Krištúfka Viditeľný svet, ktorý v psychologickej dráme približuje život samotárskeho štyridsiatnika a ukazuje, ako môže voyerizmus zasiahnuť do života nič netušiacim ľuďom a zničiť ich osobný svet, a druhý celovečerný film režiséra a producenta Petra Bebjaka, horor Zlo o partii mladých chalanov, nakrúcajúcich v dome, ktorý ukrýva hrôzostrašné tajomstvá. České filmy budú zastupovať dráma o postupnom rozklade rodiny z malého českého mesta Poupata Zdeňka Jiráského, najlepší český film roku 2011, a Rodina je základ státu Roberta Sedláčka o úteku pred spravodlivosťou a hľadaní stratených vzťahov.

 

Súčasťou prehliadky bude tiež päť koprodukčných filmov. S majoritnou slovenskou účasťou sa bude premietať debut Ivety Grófovej Až do mesta Aš, ktorý bol slovenskou nomináciou na Oscara v kategórii Najlepší zahraničný film v roku 2012 a zaujal aj na mnohých významných zahraničných festivaloch, hraný debut pre kiná Zuzany Liovej Dom, vo svetovej premiére uvedený na Berlinale v roku 2011, a dokumentárna snímka Nickyho rodina Mateja Mináča o záslužnom čine Nicholasa Wintona, ktorá sa ešte aj dva roky od svojho vzniku premieta s neutíchajúcim záujmom divákov po celom svete a vo viacerých krajinách sa dostala aj do distribúcie. Z koprodukčných projektov, na ktorých participuje nesvadbovo hnikova resizeSlovenská republika ako minoritný partner, diváci v Ľubľane uvidia animovaný film Alois Nebel českého režiséra Tomáša Luňáka, čerstvého držiteľa Európskej filmovej ceny pre Najlepší animovaný film, ktorý bol zároveň aj aktuálnou českou nomináciou na Oscara v kategórii Najlepší zahraničný film, a dokumentárnu komédiu Nesvadbovo českej režisérky Eriky Hníkovej o „singles“ v malej východoslovenskej obci Zemplínske Hámre. Pre svoje česko-slovenské pozadie i žánrové zaradenie bude práve tento titul otváracím filmom prehliadky na jej slávnostnom otvorení vo štvrtok 28. marca 2013 o 18.00 hod. v Kosovelovej sále Cankarjevho domu. Podujatia sa za slovenských a českých organizátorov zúčastní Alexandra Strelková, riaditeľka Národného kinematografického centra (NKC) SFÚ.

 

Hlavným organizátorom prehliadky za Slovenskú republiku je Slovenský filmový ústav (SFÚ, www.sfu.sk) na základe poverenia Ministerstva kultúry SR a  bilaterálnej dohody o kultúrnej spolupráci, prehliadku realizuje v spolupráci s Veľvyslanectvom Slovenskej republiky v Slovinsku (www.mzv.sk/lublana). Na podujatí sa podieľa České filmové centrum – Národní filmový archiv Praha (www.filmcenter.cz) a Slovinské filmové centrum (www.film-center.si). Všetky uvedené organizácie sú dlhoročnými partnermi v projekte prezentácie svojich národných kinematografií v spoločnom stánku Central European Cinema na medzinárodnom filmovom trhu EFM Berlín. Podujatie bude hostiť Kultúrne a kongresové centrum Cankarjev dom (http://www.cd-cc.si/).
Viac: www.aic.sk, http://www.cd-cc.si/default.cfm?Jezik=En&;Kat=0204&Predstava=3422

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.