Marcové číslo Film.sk

f.sk-obalka-MAREC-2013 resizeObsah nového čísla mesačníka o filmovom dianí na Slovensku Film.sk je bohatý a zaujímavý. Väčší priestor venuje režisérke Mire Fornay a jej druhému celovečernému filmu Môj pes Killer, ktorý je čerstvým držiteľom Hlavnej ceny Hivos Tiger Award z tohtoročného rotterdamského festivalu. Aktuálne číslo v rôznych rubrikách predstavuje aj viacero ďalších osobností slovenskej kinematografie, kompletnú slovenskú distribúciu minulého roka a prináša aj prehľad, podporených i nepodporených projektov z Audiovizuálneho fondu.

Film.sk prináša tiež reportáž z tohtoročného rotterdamského festivalu, informuje o jeho programe i celkovom zastúpení slovenskej kinematografie, čitatelia ju nájdu pod hlavičkou rubriky Ohlasy. Medzi ďalšími novinkami Film.sk predstavuje koprodukčný česko-slovenský dokument Olgy Špátovej Najväčšie prianie, ktorá v ňom reflektuje, čo si želajú mladí ľudia, ktorí vyrastali už po páde komunizmu. Nad celovečerným dokumentom mladého režiséra Adama Oľhu Nový život sa zamýšľa filmový publicista Pavel Branko, ktorý oceňuje autorovu snahu nesúdiť, ale iba pozorovať a stopovať súvislosti a dôsledky. Dve recenzie v aktuálnom čísle Film.sk reflektujú dva zahraničné tituly, oba diskutované filmy. Jedným z nich je snímka Holy Motors francúzskeho režiséra Leosa Caraxa. Názory na neho sa rôznia, no ponúka presne toľko, koľko si je každý schopný z neho zobrať. Druhým je debut srbskej režisérky Maje Miloš Klip o zúfalom hľadaní lásky, interpretovaný v kontexte s čerstvým držiteľom Oscara v kategórii Najlepší zahraničný film Láska Michaela Hanekeho o zúfalom konci lásky. Obe diela reprezentujú dve legitímne a rešpektované tendencie v súčasnej kinematografii.

 

Aj v tomto čísle pokračuje seriál Svet spravodajského filmu, v ktorom upozorňuje na filmové týždenníky Týždeň vo filme z archívu Slovenského filmového ústavu (SFÚ) v programe televízie TA3. V novej rubrike Myslím si, ktorá od začiatku tohto roka nahradila pôvodné Plus / mínus a každý mesiac v nej formou glosy alebo komentára reflektuje aktuálne dianie v kinematografii iný autor, sa v marci zamýšľa publicistka a filmová kritička Viera Langerová. Ďalšie pravidelné rubriky prinášajú prehľad podujatí na Slovensku i podujatí so slovenským filmom v zahraničí, správy z filmového diania, uzávierky na rôzne granty a podporné programy. Od marca 2013 sa podarilo rozšíriť predaj Film.sk takmer do celého Slovenska, prostredníctvom siete kníhkupectiev Panta Rhei, a to na ďalších 26 miest.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.