Akademici rozhodli o nomináciách na Slnko v sieti 2012

Sedemnásteho apríla  2012 sa v novej budove Slovenského národného divadla uskutoční slávnostné udeľovanie národných filmových cien SLNKO V SIETI 2012. O ocenenia sa uchádzajú slovenské filmy a s nimi spojené tvorivé výkony, ktoré mali premiéru v rokoch 2010 a 2011.

V priebehu februára hlasovali členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie v prvom kole a vybrali v jednotlivých kategóriách nominácie na ocenenia. Na základe prihlášok producentov vyberali akademici z 8 dlhometrážnych hraných, 25 dokumentárnych filmov, 8 animovaných a 11 krátkych hraných filmov. Zoznam prihlásených filmov a tvorivých výkonov nájdete v prílohe.

Do kancelárie SFTA sa v určenom termíne vrátilo 87 hlasovacích lístkov. V čase hlasovania mala SFTA 130 riadnych členov, čo znamená, že hlasovania v prvom kole sa zúčastnilo 67% akademikov.

O cenu za najlepší hraný film sa budú uchádzať Cigán Martina Šulíka, Dom režisérky Zuzany Liovej a Marhuľový ostrov Petra Bebjaka. S najlepšími filmami súvisia aj nominácie v kategórii réžia – najlepším režisérom sa stane práve jeden z režisérov uvedenej trojice filmov.

Zo súťažiacich dokumentov sú nominované filmy 25 zo šesťdesiatych alebo Československá nová vlna I. a II. Martina Šulíka, Ilja Ivana Ostrochovského a Nesvadbovo Eriky Hníkovej.

Najlepším animovaným filmom sa stane buď film Kataríny Kerekesovej Kamene, film Vandy Raýmanovej Kto je tam? alebo film Martina Snopeka a Ivany Laučíkovej Posledný autobus. Nominácie v kategórii krátky hraný film získali filmy: Cagey Tigers režiséra Aramisova, In delirium Stana Petrova a Ľahký vánok Sahrii Karimi.

Najlepším hercom v hlavnej úlohe bude Miroslav Krobot (Dom), Ján Mižigár (Cigán) alebo Attila Mokos (Marhuľový ostrov), vo vedľajšej úlohe jeden zo štvorice Matyás Dráfi (Marhuľový ostrov), Marek Geišberg (Dom), Miroslav Gulyas (Cigán) alebo Roman Luknár (Lidice).

Najlepšou herečkou v hlavnej úlohe sa môžu stať Judit Bárdos (Dom), Martina Kotlárová (Cigán) alebo Szidi Tobias (Marhuľový ostrov), vo vedľajšej úlohe Kristína Liška Boková (Občiansky preukaz), Taťjana Medvecká (Dom) alebo Jana Oľhová (Prežiť svoj život).

Nominácie v ďalších ôsmich kategóriách sú:
    

NAJLEPŠÍ SCENÁR: Petr Jarchovský (Občiansky preukaz), Marek Leščák, Martin Šulík (Cigán), Zuzana Liová (Dom);

NAJLEPŠÍ KAMERAMANSKÝ VÝKON: Juraj Chlpík, Jan Baset Střízecký (Dom), Martin Šec (Cigán), Martin Žiaran (Marhuľový ostrov);

NAJLEPŠÍ FILMOVÝ STRIH: Ladislav Barák (Občiansky preukaz), Jiří Brožek (25 zo šesťdesiatych alebo Československá nová vlna I. a II), Jiří Brožek (Cigán) a Anna Johson Ryndová (Dom);

NAJLEPŠÍ FILMOVÝ ZVUK: Peter Gajdoš (Marhuľový ostrov), Peter Mojžiš (Cigán), Lukáš Moudrý (Dom);

NAJLEPŠIA FILMOVÁ HUDBA: Juraj Dobrakov (Marhuľový ostrov), Vladimír Godár (Cigán), Walter Kraft (Dom), Petr Ostrouchov (Občiansky preukaz);

NAJLEPŠÍ VÝTVARNÝ POČIN: František Lipták (Cigán – architekt), Mariana Čengel Solčanská (Legenda o lietajúcom Cypriánovi – výtvarná koncepcia filmu), Jan Švankmajer, Veronika Hrubá (Prežiť svoj život – architekti, výtvarné riešenie animácií);

NAJLEPŠIE NÁVRHY KOSTÝMOV: Katarína Štrbová Bieliková (Občiansky preukaz), Katarína Hollá (Cigán), Katarína Hollá (Dom), Ivana Struhárová (Legenda o lietajúcom Cypriánovi).

Najlepším zahraničným filmom v slovenskej distribúcii sa stane, buď film Michaela Haneka Biela stuha, Melanchólia Lars von Triera alebo Polnoc v Paríži Woody Allena.

Najviac nominácií na národné filmové ceny Slnko v sieti 2012 získali filmy Cigán (12 nominácií) a Dom (12 nominácií), nasledujú Marhuľový ostrov (8 nominácií), Občiansky preukaz (5 nominácií), 25 zo šesťdesiatych alebo Československá nová vlna I. a II. (2 nominácie), Legenda o lietajúcom Cypriánovi (2 nominácie), Prežiť svoj život (2 nominácie).

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.